Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Μια ευρεσιτεχνία - λύση για το ζήτημα των παράπλευρων απωλειών


Οι Μπράιαν Κιμ, Μαρκ Μινίσι και Στίβεν Μακφάρλεϊν,  εργαζόμενοι του US Army Armament Research, Development and Engineering Center (ARDEC) κατοχύρωσαν ευρεσιτεχνία για την έρευνά τους πάνω σε ένα πυρομαχικό περιορισμένης εμβέλειας, με στόχο τον περιορισμό των «παράπλευρων απωλειών».

Η ιδέα έχει να κάνει με πυροτεχνικό και αντιδραστικό υλικό: Το πρώτο εκρήγνυται κατά την εκτόξευση, στη συνέχεια πυροδοτεί το αντιδραστικό υλικό και εάν το βλήμα καλύψει μια προκαθορισμένη απόσταση πριν τη σύγκρουση με τον στόχο, τότε το αντιδραστικό υλικό μετατρέπει το βλήμα σε ένα αεροδυναμικώς ασταθές αντικείμενο, το οποίο δεν συνεχίζει να πετά για πολύ.
Η έρευνα προορίζεται για χρήση στα πολυβόλα των .50, ωστόσο θεωρείται πως θα μπορούσε να δει χρήση και σε άλλα διαμετρήματα. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, η εν λόγω τεχνολογία θα είχε ως συνέπεια τη μεγάλη μείωση του κινδύνου παράπλευρων απωλειών, ειδικά σε αστικά περιβάλλοντα.

Η απόσταση στην οποία το βλήμα εξουδετερώνεται μπορεί να καθοριστεί βάσει του αντιδραστικού υλικού που χρησιμοποιείται -η ουσία είναι ότι τα πυρομαχικά αυτά δεν θα συνεχίζουν την πορεία τους για πολύ σε περίπτωση που δεν χτυπήσουν κάπου, οπότε και θα είναι λιγότερο πιθανό να πλήξουν ανθρώπους οι οποίοι δεν βρίσκονται στο άμεσο πεδίο μάχης.
Ουσιαστικά, κατά τον Μακφάρλεϊν, πρόκειται για «προγραμματιζόμενο βεληνεκές», και τα διαμετρήματα με τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία αυτή κυμαίνονται από τα 5.56 χιλιοστά μέχρι τα 155 χιλιοστά (διαμέτρημα πυροβόλων του πυροβολικού).

Δεν υπάρχουν σχόλια: