Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Η 2η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης για τον HIV στον Δήμο Νεάπολης - Συκεών


Καλά ενημερωμένοι αποδείχθηκαν αρκετοί πολίτες του δήμου Νεάπολης-Συκεών, οι οποίοι δεν δίστασαν να εξεταστούν «δημόσια» για μια ασθένεια που μέχρι και πριν λίγα χρόνια αποτελούσε στη χώρα μας ταμπού, κυρίως εξαιτίας της άγνοιας και της έλλειψης σωστής και επαρκούς πληροφόρησης του πληθυσμού.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, 15 άτομα, άνδρες και γυναίκες, νεαρής κυρίως ηλικίας (έως 35 ετών), υποβλήθηκαν ανώνυμα και δωρεάν σε τεστ με τη χρήση σιέλου για την ανίχνευση του ιού HIV, μαθαίνοντας μάλιστα τα αποτελέσματα επιτόπου μέσα σε μόλις 20 λεπτά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ειρήνης στη Νεάπολη, στο πλαίσιο της «2ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης για τον HIV», που στοχεύει στο να προτρέψει τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη να εξετάζονται προληπτικά τακτικά προκειμένου να είναι σε θέση να διαπιστώνουν εγκαίρως αν είναι θετικοί ή αρνητικοί στον ιό που προκαλεί το Aids.


Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Τάσος Τσακιρίδης, η υπεύθυνη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Μάρω Βασσάρα, η διευθύνουσα σύμβουλος Πόπη Σουρμαϊδου και στελέχη του Κέντρου «Εργάνη» και των δημοτικών Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας υποδέχθηκαν τους συνεργάτες της Praksis, οι οποίοι εξέτασαν τους ενδιαφερόμενους στην κινητή μονάδα της οργάνωσης.

Παράλληλα, εθελοντές της «Θετικής Φωνής» μοίρασαν στους περαστικούς ενημερωτικά φυλλάδια για τους τρόπους μετάδοσης του ιού και για τα μέτρα προφύλαξης, καθώς και προφυλακτικά.
Αξίζει να τονιστεί ότι η συμμετοχή εκατοντάδων συμπολιτών μας στις τακτικές εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας που οργανώνει ο δήμος και ο εργαστηριακός έλεγχος του αίματος που ακολουθεί στα Κέντρα Αιμοδοσίας των νοσοκομείων για τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων, αποδεικνύεται εξαιρετικός τρόπος συνεχούς παρακολούθησης της υγείας ενός ατόμου και φυσικά σημαντικός παράγοντας πρόληψης για πολλές ασθένειες όπως το Aids.



Επισημαίνεται, τέλος, ότι πολλοί ήταν εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στο παράλληλο κάλεσμα και πρόσφεραν διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα για τις ανάγκες του Κοινωνικού Φαρμακείου του δήμου και του Κέντρου Εργάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: