Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Συμμετοχή του Αρχηγού του ΓΕΕΦ στην Τακτική Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2014, στις Βρυξέλλες, η Τακτική Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων. Στη Σύνοδο παρέστη ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης.

Τη Σύνοδο προσφώνησε η νέα Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ κα Φεντερίκα Μογκερίνι όπου παρουσίασε τις απόψεις της για τα θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Το κύριο θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο ήταν οι μεταβατικές Στρατηγικές, μετά την ολοκλήρωση των αποστολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια γεωγραφική περιοχή. Οι Αρχηγοί είχαν επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Θαλάσσια Ασφάλεια, τη δημιουργία Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού καθώς και για το Πολιτικό Πλαίσιο για συστηματική και μακροπρόθεσμη αμυντική συνεργασία. Ενημερώθηκαν παράλληλα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Αρχηγοί έτυχαν επίσης ενημέρωσης από τον Αρχηγό ΓΕΕΦ για την κατάσταση που επικρατεί στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Ο Αρχηγός ΓΕΕΦ κατά τη διάρκεια της Συνόδου πραγματοποίησε σειρά διμερών επαφών.

Σημαντικό στοιχείο της Συνόδου ήταν η εκλογή του νέου Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής, θέση στην οποία αναδείχθηκε μετά από ψηφοφορία, ο νυν Αρχηγός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος Ο νέος πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής θα αναλάβει καθήκοντα από τις 06 Νοέμβριου 2015 για τρία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: