Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Συσκέψεις στον Δήμο Νεάπολης - Συκεών για σκάνερ μικροτσιπ και φάρμακα για τα αδέσποτα ζώα


Τη δωρεά δύο σκάνερ εντοπισμού μικροτσίπ σήμανσης ζώων στα Αστυνομικά Τμήματα Συκεών και Νεάπολης, καθώς και τη διεύρυνση του προγράμματος προστασίας ζώων με τη διάθεση και φαρμακευτικών σκευασμάτων, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, στη διάρκεια συναντήσεων που είχε με εκπροσώπους εμπλεκόμενων φορέων.

Ειδικότερα, στη διάρκεια σύσκεψης με τη συμμετοχή του διοικητή του Α.Τ. Νεάπολης, υπαστυνόμου Α΄, Δημήτρη Τζιόλα και του αναπληρωτή διοικητή του Α.Τ. Συκεών, υπαστυνόμου Β΄, Δημήτρη Καλκοπέδη, συζητήθηκαν προτάσεις για την αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ του δήμου και της Αστυνομίας, με επιδίωξη την καλύτερη ενημέρωση και ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας σε όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για τα κατοικίδια και αδέσποτα ζώα.

«Όπως προκύπτει από τη δεκαετή εμπειρία μας στην υλοποίηση αρχικά ενός πιλοτικού και πλέον σήμερα ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προστασίας αδέσποτων κυρίως ζώων, πρέπει να γίνει κοινωνική συνείδηση ότι έχουμε όλοι υποχρεώσεις, στις οποίες οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε.

Ο ισχύων νόμος 4039/2012 προβλέπει ότι οι δήμοι έχουν την αρμοδιότητα για τα αδέσποτα ζώα και η αστυνομία για τα δεσποζόμενα. Πρόκειται επί της ουσίας για δύο αλληλένδετα ζητήματα, που παρουσιάζουν ποικιλομορφία και δυσκολίες στο χειρισμό τους, τις οποίες μόνο με κοινή δράση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, ειδικά μετά την παράνομη και αυθαίρετη κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Δήμος, Αστυνομία, ζωοφιλικά σωματεία και μεμονωμένοι εθελοντές ζωόφιλοι μπορούμε να θέτουμε και να πετυχαίνουμε σταδιακά συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς στόχους για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων και τον εκσυγχρονισμό των αντιλήψεών μας». τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.

Όπως εξήγησε απο την μεριά του, ο επικεφαλής κτηνίατρος Στέφανος Στεφανίδης, ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα στειρώσεων και περίθαλψης αδέσποτων ζώων από την έναρξή του το 2004, «εκτελούμε κατά γράμμα ό,τι ακριβώς προβλέπει ο νόμος. Κάνουμε καθημερινές αυτοψίες, δεχόμαστε κλήσεις από τους πολίτες, ελέγχουμε τα περιστατικά, προχωρούμε στη στείρωση, στην όποια απαιτούμενη χειρουργική επέμβαση σε περιπτώσεις τραυματισμών, τη θεραπευτική αγωγή, τον εμβολιασμό, τη σήμανση με μικροτσίπ και περιλαίμια των αδέσποτων ζώων. Θέλουμε να έχουμε πλήρη εικόνα των ζώων που ζουν στην περιοχή μας, να έχουμε καταγεγραμμένο το ιστορικό τους ώστε να είμαστε σε θέση να παρέμβουμε ανά πάσα στιγμή χρειαστεί».

«Στόχος των τακτικών συναντήσεων που έχουμε τόσο με τα ζωοφιλικά σωματεία, όσο και με κάθε άλλη υπηρεσία και φορέα που εμπλέκεται, είναι να υπάρχει συνεχής ενημέρωση, να γίνεται ανταλλαγή ιδεών, προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με έμφαση στην κοινωνική ισορροπία», σημειώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στέλιος Γκατζές.

Από πλευράς δήμου, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων μέσω των στειρώσεων, καθώς και στην αποτροπή επιθέσεων αδέσποτων σε πολίτες. Εξίσου σημαντικά, όμως, είναι και τα περιστατικά κακοποίησης δεσποζόμενων ζώων, για τα οποία η δημοτική αρχή γίνεται αποδέκτης καταγγελιών αλλά δεν έχει αρμοδιότητα να παρέμβει και ζητά αυστηρότητα στους ελέγχους από την αστυνομία.


Βεβαίως, παράλληλες προτεραιότητες της δημοτικής αρχής είναι η προστασία της δημόσιας υγείας από κάθε πιθανή εστία μόλυνσης, όπως και η αισθητική εικόνα του δήμου και η διατήρηση της καθαριότητας στα πάρκα, τους χώρους πρασίνου και των παιδικών χαρών.
Προς την κατεύθυνση αυτή, συμφωνήθηκε να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα από κοινού με τα τοπικά αστυνομικά τμήματα ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία, με επισκέψεις σε γειτονιές και σχολεία και διανομή πληροφοριακού υλικού.

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Στέλιο Γκατζέ, «μια ακόμη νέα δράση θα είναι η τοποθέτηση ειδικών, προτρεπτικών ενημερωτικών πινακίδων που θα πληροφορούν τους συμπολίτες μας για κρίσιμες διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας περί προστασίας ζώων, αλλά και την εύλογη ευθύνη που φέρουν για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τις ακαθαρσίες των κατοικίδιων τους. Αυτές τις ημέρες, μάλιστα, βρίσκεται στο τελικό διαδικαστικό στάδιο ο χαρακτηρισμός πάρκων και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες Συκεών, Πεύκων, Νεάπολης και Αγίου Παύλου ως χώρων εκτόνωσης και άσκησης για τα κατοικίδια». 

Στη διάρκεια, τέλος, της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τα μέλη του φιλοζωικού σωματείου «Φροντίζω», που δραστηριοποιούνται κυρίως στην περιοχή των Πεύκων, όπου λόγω των δασικών εκτάσεων καταγράφεται μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών ανακοίνωσε τη διεύρυνση του τρέχοντος προγράμματος στειρώσεων και προστασίας ζώων.


Ειδικότερα, ο δήμος προβαίνει και στην προσφορά φαρμακευτικών σκευασμάτων για τις ιατρικές ανάγκες των ζώων που φροντίζουν τα μέλη του σωματείου, υπό την εποπτεία πάντα των δημοτικών υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: