Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Ο υπουργός άμυνας της Κύπρου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ


Στις προκλητικές και κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες στρέφονται εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και είναι αντίθετες με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας προς εμπέδωση της προαγωγής της σταθερότητας, της ασφάλειας, ειρήνης και ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε τα σχετικά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου καθώς επίσης και το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ίδιο θέμα.

 Ο Υπουργός Άμυνας, επιπρόσθετα, τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης της ορατής απειλής που προκύπτει για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, από τη χωρίς προηγούμενο βίαιη και ειδεχθή δράση του ούτω καλούμενου Ισλαμικού Κράτους και επεσήμανε την ανάγκη ανάληψης συντονισμένης δράσης για αποτροπή της διάχυσης των συνεπειών της κρίσης στο εσωτερικό της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε τη σημασία στήριξης του Λιβάνου, για αντιμετώπιση των ορατών απειλών ασφαλείας με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος, σημειώνοντας την έμπρακτη στήριξη της Κύπρου προς αυτή την κατεύθυνση.

Του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας προήδρευσε η νέα Υπάτη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ κα. Federica Mogherini, και σε αυτό ήταν προσκεκλημένος και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Jens Stoltenberg.

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις Στρατιωτικές Επιχειρήσεις της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ε.Ε. που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε παρέμβαση του ο κ. Φωκαΐδης υπογράμμισε τον ουσιαστικό και παραγωγικό ρόλο που διαδραματίζει η ΕΕ, στην περαιτέρω προώθηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, δια μέσου των Επιχειρήσεων και Αποστολών της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, και σημείωσε τη συμμετοχή και συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της.

Το Συμβούλιο ολοκληρώθηκε με γεύμα εργασίας, κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκε συζήτηση προσανατολισμού για προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ΕΣ) του Ιουνίου 2015, η οποία επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφαλείας.

Πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, προηγήθηκε η καθιερωμένη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ) και στη συνέχεια οι Υπουργοί Άμυνας ενέκριναν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου και τον προϋπολογισμό του ΕΟΑ.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Φωκαΐδης συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Jean-Yves Le Drian. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: