Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

La Liga

Τι αναμένουμε να φέρει στην Real Sociedad ο Moyes


του Δημήτρη Βαρσάνη

Οι προπονητές και οι ομάδες που αποτυγχάνουν συχνά λαμβάνουν σκληρή κριτική από τους οπαδούς τους.


Τη προηγούμενη εβδομάδα ο Emmanuel Adebayor υποστήριξε ότι προτιμά να παίζει μακριά από το “White Hart Lane” από το να αντιμετωπίζει τις αποδοκιμασίες του κοινού της Tottenham. Μέχρι να κάνει τις πέντε συνεχόμενες νίκες η Newcastle οι οπαδοί της ανέβαζαν κάθε εβδομάδα το πανό “Pardew out”. Ο David Moyes - ο οποίος κατόρθωσε να καθοδηγήσει τη πρωταθλήτρια Αγγλίας Manchester United στην έβδομη θέση - έφυγε σχεδόν ατιμώρητος. Με την εξαίρεση της διαμαρτυρίας μέσω ελικοπτέρου,το οποίο αντιμετωπίστηκε με δυσφορία στο εσωτερικό του “Old Trafford” ο Σκοτσέζος είχε μια άνευ προηγουμένου στήριξη από τους οπαδούς σε ένα πρωτάθλημα που ο προπονητής είναι ο λιγότερο ένοχος.


Επιβεβαιώθηκαν οι αρχικοί φόβοι για την αντικατάσταση του Sir Alex Ferguson με έναν προπονητή χωρίς κανένα τίτλο στο βιογραφικό του. Ο πρώην τεχνικός της Everton δεν έκανε για αυτή τη δουλειά όμως ποιος με φιλόδοξο μυαλό θα αρνιόταν την ευκαιρία να διαχειριστεί τη Manchester United; ωστόσο η συμπεριφορά του μετά την απόλυση του από το σύλλογο νευρίασε ορισμένους οπαδούς καθώς αρνήθηκε να δεχτεί οποιαδήποτε φταίξιμο για την αποτυχία του στους “Red Devils”.

Κανείς δεν περίμενε να κατακτήσει το πρωτάθλημα όμως το να τερματίσει στη πρώτη τετράδα ήταν η ελάχιστη απαίτηση. Ο Moyes ήξερε ότι δεν θα έπρεπε να ήταν έκπληκτος όταν απολύθηκε μια μέρα μετά την ήττα της Manchester United από την Everton,ένα αποτέλεσμα που και μαθηματικά την έθετε εκτός διεκδίκησης μιας θέσης για το επόμενο Champions League.


Αφού απολύθηκε ο Moyes ισχυρίστηκε ότι η ομάδα χρειάζεται θεμελιώδης ανοικοδόμηση,αυτό ακούστηκε σαν να ήταν μια καλή δικαιολογία για τη θέση του πρωταθλήματος εκείνη τη στιγμή. Ενώ ήταν σαφές ότι ο οικονομικός διευθυντής του συλλόγου Ed Woodward έκανε τη δουλειά του Moyes πολύ πιο δύσκολη παραλείποντας να του πάρει και άλλους παίκτες εκτός από τον Marouane Fellaini,οι ποδοσφαιριστές που είχε στη διάθεση του σίγουρα μπορούσαν να τερματίσουν πιο ψηλά από την έβδομη θέση.


Αν σκεφτεί κάποιος ότι ο Moyes άφησε την Everton για τους τότε πρωταθλητές Αγγλίας παίρνοντας μαζί του τον πρώτο σκόρερ της ομάδας του Merseyside και παρόλα αυτά καταφέρνοντας να τερματίσει κάτω από αυτή στο πρωτάθλημα,υπήρξε η αναπόφευκτη απόδειξη ότι τα πήγε τραγικά στους “κόκκινους διαβόλους”.

Ωστόσο σε κάθε συνέντευξη Τύπου που έδινε τότε ο 51άχρονος τεχνικός ουσιαστικά αρνιόταν να δεχθεί οποιαδήποτε ευθύνη για τη καταστροφική χρονιά της Manchester United ή να αναγνωρίσει ότι η απόλυση του ήταν η σωστή απόφαση. Ο Gianluca Vialli επισήμανε ότι στην Ιταλία μέχρι τον Μάρτιο ο Moyes θα είχε απολυθεί τρεις φορές,αλλά ο Σκοτσέζος πραγματικά φαινόταν να πίστευε ή τουλάχιστον προσπαθούσε να ωθήσει τη σκέψη ότι κάτι είχε κάνει και άξιζε άλλη μια χρονιά.


Αν και κανείς δεν περίμενε να παραδεχτεί ότι δεν έκανε καλή δουλειά,είναι ενοχλητικό για μερικούς οπαδούς όπως θα έπρεπε να ήταν και για τον ίδιο που δεν ήθελε να παραδεχτεί ότι δεν τα πήγε καλά. Η προσέγγιση του όμως ξεπληρώθηκε με τη Real Sociedad να του προσφέρει ένα συμβόλαιο για τον επόμενο ενάμιση χρόνο τη περασμένη Δευτέρα. Οι οπαδοί της Manchester United έσπευσαν να κοροϊδέψουν τον Ισπανικό σύλλογο μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα ενημέρωσης,αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο Moyes θα κάνει μια αρκετά καλή δουλειά εκεί,αν το εμπόδιο της γλώσσας δεν αποτελέσει πρόβλημα. Έτσι τι προσβλέπουμε από τον Σκοτσέζο να φέρνει στους Βάσκους;


Αμυντικό ποδόσφαιρο
Εκτός από τα αποτελέσματα τα οποία ήταν συχνά απαράδεκτα,το στιλ ποδοσφαίρου της Manchester United ήταν αρκετά καταθλιπτικό να το παρακολουθήσεις. Ακόμα και όταν κέρδιζε συνήθως οφείλονταν στην απόδοση της αμυντικής του γραμμής παίζοντας παράλληλα ένα μονοδιάστατο ποδόσφαιρο. Μερικές φήμες τη προηγούμενη χρονιά έλεγαν ότι ο Ryan Giggs έφυγε από μια προπόνηση στο Carrington,καθώς έμεινε απογοητευμένος με την μεγάλη έμφαση του Moyes στην άμυνα και τη σχεδόν μηδενική δουλειά στην επίθεση. 

Ο Moyes είναι ένας συντηρητικός προπονητής,ο οποίος θα προτιμήσει να κάτσει στο βαθμό της ισοπαλίας από το να ρισκάρει και να πάει για τη νίκη.


Άσχημες συνεντεύξεις Τύπου
Ο Moyes έκανε δύσκολα τα πράγματα ακόμα και για τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του να ταυτιστούν μαζί του ύστερα από τα σχόλια του που πραγματοποιούσε επανειλημμένα στις συνεντεύξεις Τύπου. Από τη πρώτη κιόλας μέρα όταν τόνισε ότι το αίμα του ξεράθηκε όταν του μετέφερε ο Ferguson ότι θα είναι ο αντικαταστάτης του,κάνοντας ξεκάθαρο ότι όλη η νοοτροπία του ήταν λάθος.

Πριν από την επίσκεψη της Newcastle στο “Old Trafford” για να παίξει με τους πρωταθλητές,ο Moyes είπε ότι:«Σχεδιάζω να κάνω πολύ δύσκολο και σκληρό τον αγώνα για αυτούς»,όπως ο ίδιος θα μπορούσε ενδεχομένως. Όταν έχασε η Manchester United εκτός από τη Stoke σχολίασε ότι:«Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνουμε για να κερδίσουμε». Ξεκάθαρα είχε πολύ μικρή ιδέα για το πώς μπορούσε να πάρει νίκες με εκείνη την ομάδα.

Πριν έρθει η Liverpool στο “Old Trafford”,αποκάλεσε τους μισητούς αντιπάλους “φαβορί” σε εκείνο το παιχνίδι. Την επόμενη εβδομάδα και ύστερα από τη βαριά ήττα από τη γειτόνισσα της Manchester City με 0-3 ο Moyes τόνισε ότι η Manchester United πρέπει να φιλοδοξεί να γίνει σαν και αυτή.


Πανικός στο μεταγραφικό παζάρι
Πολύ πριν αναλάβει τη Manchester United ο Moyes πήρε το παρατσούκλι “ο τρομαγμένος Dave” από τους οπαδούς της Everton.
Ο Moyes φέρεται να παρακολούθησε 20 φορές τον Tim Cahill πριν καταβάλλει το ποσό των ενάμιση εκατομμυρίων λιρών στην Milwall για να τον αποκτήσει,το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για τον Joleon Lescott πριν δώσει 3,5 εκατομμύρια λίρες στη Wolves. Θα ήταν άδικο να κατηγορήσουμε εξ ολοκλήρου τον Σκοτσέζο τεχνικό για την αμηχανία της Manchester United στο μεταγραφικό παζάρι το προηγούμενο καλοκαίρι όμως σίγουρα ήταν υπαίτιος σε κάποιο βαθμό.

Για παράδειγμα η συμφωνία για τη μεταγραφή του Thiago από τη Barcelona θεωρούνταν μια τελειωμένη υπόθεση όμως ο Moyes δεν τον είδε αρκετά συχνά να παίζει ώστε να δώσει το πράσινο φως για το deal,επιτρέποντας έτσι στη Bayern Munich να τον πάρουν μέσα από τα χέρια τους.

Ο Fellaini τη προηγούμενη χρονιά ήταν ένα περιφερόμενο φάντασμα και από ένα σημείο και μετά γελούσαν και οι ίδιοι οι οπαδοί της Manchester United μαζί του. Παρά το ύψος του δεν μπορούσε να κερδίσει μια κεφαλιά και να τρέξει με τη μπάλα στα πόδια. Ήταν μια σκιά του εαυτού όταν φοβέριζε με την Everton τη μεσαία γραμμή των “Red Devils”. Ο Fellaini είπε ότι χρησιμοποιήθηκε ως αποδιοπομπαίος τράγος κατά την εποχή του Moyes,όμως εξίσου και ο Βέλγος μέσος έβλαψε πάρα πολύ τη φήμη του Moyes.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Moyes είναι ικανός να φέρει κάποιους πολύ καλούς στην Real Sociedad,με τους Cahill,Lescott,Arteta,Baines,Pienaar και Jagielka να είναι μερικές από τις καλύτερες αγορές του στην Everton όμως δεν περιμένουμε να το κάνει άμεσα.


Στη La Liga και την επόμενη χρονιά
Η δουλειά της Manchester United ήταν πολύ μεγάλη για τον Moyes όμως αυτή της Real Sociedad δεν πρέπει να είναι.
Στη Manchester United του ζητήθηκε να διατηρήσει στις επιτυχίες έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους στον κόσμο. Αν και δεν έχει πετύχει τίποτα μέχρι σήμερα στη καριέρα του ο ίδιος πίστευε ότι ήταν σε θέση να καταφέρει ένα τέτοιο πράγμα. Η καριέρα του Moyes έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα πάει καλά μόνο σε ομάδες που είναι μικρομεσαίας διάταξης και με ένα σφιχτό μπάτζετ.

Οι ημέρες δόξας της Real Sociedad ήταν τη δεκαετία του ‘80,όταν κατέκτησε δύο πρωταθλήματα,ένα κύπελλο και ένα Σούπερ καπ Ισπανίας και βγήκε δεύτερη δύο φορές στη βαθμολογία. Τη προηγούμενη χρονιά τερμάτισε στην έβδομη θέση και αυτή τη βρίσκεται πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού λόγω της διαφοράς τερμάτων. Οι συγκρίσεις με την Everton,η οποία επίσης απόλαυσε εγχώριες επιτυχίες τη δεκαετία του ‘80 και επίσης πάλευε για τη σωτηρία της όταν διορίστηκε ως προπονητής της ο Moyes είναι αναπόφευκτες.

Αυτή η δουλειά είναι το επίπεδο του Moyes και σε αυτή έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει ξανά τη καριέρα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: