Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Inter

Η διαφορετική πρόκληση του Mancini


του Δημήτρη Βαρσάνη

Το καλοκαίρι η Inter επέκτεινε το συμβόλαιο του Walter Mazzarri με μια πολύ προσοδοφόρα προσφορά.

Τη Παρασκευή ο Mazzarri απηλλάγη των καθηκόντων του από τους “Nerazzurri” και η Inter καλωσόρισε ξανά τον Roberto Mancini 10 χρόνια μετά αφού τον προσέλαβε για πρώτη φορά. Καλώς ήλθατε στο Ιταλικό ποδόσφαιρο όπου ένας προπονητής είναι ασφαλής μόνο όσο τα αποτελέσματα του το επιτρέπουν.


Η απόλυση του Mazzarri ήταν στα χαρτιά εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα εγγυημένη,το σπαθί περιφερόταν πάνω από το κεφάλι του για αρκετό καιρό. Κάποιοι είχαν προβλέψει ότι ο τεχνικός από τη Τοσκάνη θα έφευγε αν η Inter έχανε από τη Napoli στο “Giuseppe Meazza” όμως έγινε τέσσερις εβδομάδες αργότερα.

Σε εκείνο τον αγώνα η Inter επέστρεψε δύο φορές στο τελικό 2-2,σε έναν αγώνα που τον έλεγχε για μεγάλο διάστημα στο 90λεπτο. Ωστόσο τα μεγάλα προβλήματα ήταν ακόμα εμφανή. Η κραυγαλέα έλλειψη πάθους και πνεύματος στην ομάδα,η παράξενη αδυναμία να αμυνθεί σωστά και στα 90 λεπτά και μια ακαθόριστη έλλειψη δημιουργικότητας στην επίθεση ήταν τα αποδεικτικά στοιχεία.


Ο Mazzarri παραπάτησε και αυτή η ισοπαλία δεν ήταν ένας προάγγελος για να έρθουν καλύτερα αποτελέσματα. Στο τέλος άλλο ένα 2-2 έμελλε να είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του,αυτή τη φορά απέναντι στην Hellas Verona. Το τελευταίο αποτέλεσμα άφησε την Inter στην ένατη θέση έχοντας πέντε βαθμούς διαφορά από τη τρίτη Napoli και μένοντας πίσω από άλλους τρεις πιθανούς αντίπαλους της(Lazio,Milan,Sampdoria)για το τελευταίο εισιτήριο του Champions League.


Ο ιδιοκτήτης του συλλόγου Erick Thohir αισθάνθηκε ότι ήρθε η ώρα να κάνει μια αλλαγή. Πριν από την αναμέτρηση με τη Hellas Verona τόνισε:«Περιμένω στα επόμενα τρία παιχνίδια να πάρουμε βαθμούς». Μια ισοπαλία ξεκάθαρα δεν ταίριαζε με αυτή την απαίτηση. Σε ανακοίνωση του ο σύλλογος είπε:«Η Inter ανακοινώνει ότι ο Walter Mazzarri έχει απαλλαγεί από τα καθήκοντα του ως πρώτος προπονητής της ομάδας. Ο σύλλογος θέλει να τον ευχαριστήσει για τη δέσμευση,την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό που επέδειξε αυτούς τους 17 μήνες στον πάγκο».

Ο σημαντικότερος λόγος που πάρθηκε αυτή η απόφαση από τον Ινδονήσιο επιχειρηματία είναι ο κίνδυνος να μη συμμετέχει ούτε του χρόνου στους ομίλους του Champions League. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Inter είναι σταθερά κάτω υπό παρακολούθηση από το FFP της UEFA,καθώς πασχίζει να εξισορροπήσει τα βιβλία μετά από κάποιες πρόσφατες περιπλανώμενες δαπάνες.

Οι εκπρόσωποι του συλλόγου πήγαν στη Νιόν τη περασμένη εβδομάδα να εξηγήσουν στους αξιωματούχους της UEFA τον τρόπο,με τον οποίο προγραμματίζουν να πληρούν τους κανόνες του FFP στο εγγύς μέλλον με τη συμμετοχή στο Champions League να είναι σίγουρα ένας ακρογωνιαίος λίθος.


Δεν ήταν μόνο ο Mazzarri που δεν πέτυχε αυτό το στόχο,αλλά και η ομάδα του δεν φαίνεται ικανή να παίξει το είδος του ποδοσφαίρου που απαιτείται για ένα τέτοιο επίτευγμα. Ο Mazzarri ήθελε από την ομάδα του να παίζει με αντεπιθέσεις όμως όταν έρχονταν οι αντίπαλες ομάδες στο Μιλάνο έκλειναν τους χώρους και η Inter στερούνταν ιδεών. Οι “Nerazzurri” έτσι στηρίζονταν στην ατομική ευρηματικότητα των Hernanes και Kovacic ή στο αιχμηρό τελείωμα του Icardi για να πάρουν τους βαθμούς της νίκης.

Βέβαια δεν έφταιγε για όλα ο Mazzarri. Η υψηλού προφίλ αγορά του καλοκαιριού Nemanja Vidic είναι μια ολοκληρωτική αποτυχία μέχρι τώρα,με τον Σέρβο αμυντικό να ευθύνεται για τα παιδαριώδη και σκανδαλώδη λάθη που κόστισαν στην ομάδα του κάποιους βαθμούς. Ακόμη ο 53άχρονος τεχνικός είχε μια ομάδα ικανή να κάνει καλύτερα πράγματα. Αυτό φάνηκε απέναντι στη Napoli,καθώς παρότι το τελικό αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο οι παίκτες με την εμφάνιση τους έδειξαν ότι ήταν πρόθυμοι να πολεμήσουν για το αφεντικό τους. Ωστόσο αυτό δεν κέρδισε το Διοικητικό συμβούλιο παρά μόνο καθυστέρησε για μερικές εβδομάδες την απόφαση του.


Εκείνη την εποχή ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου Massimo Moratti εξακολουθούσε να αποτελούσε βασικός σύμβουλος του Thohir,παρόλο που ο ίδιος είχε αποχωρήσει από την Inter. Τότε ρωτήθηκε αν απέλυε τον Mazzarri ή θα τον κρατούσε ακόμα στον πάγκο και απάντησε ότι:«Είμαι ένα κακό παράδειγμα. Απέλυσα κάποιον ύστερα από δύο μέρες που κατέκτησε το Scudetto(αναφερόμενος στον Mancini το Μάιο του 2008)». Το σχόλιο του ήταν προφητικό έστω και μόνο επειδή ο Mancini γύρισε ξανά στην Inter προκειμένου να συλλάβει τη τρέχουσα κατάσταση της.


Σε μια δήλωση αναγγέλλοντας την άφιξη του ο Thohir είπε:«Ο στόχος μας είναι να επιστρέψουμε στη δικαιωματική μας θέση ως ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην Ευρώπη και για αυτό είμαι πολύ ευτυχισμένος που καλωσορίζω πίσω τον Roberto Mancini. Οι επιδόσεις του τόσο στην Inter όσο και αλλού μιλούν για αυτόν,καθώς και η Διεθνή εμπειρία του και η πείνα του για επιτυχίες ξέρω ότι θα οδηγήσουν την ομάδα στο επόμενο επίπεδο».

Η συγκεκριμένη κίνηση μοιάζει περισσότερο να κατευνάσει τους οπαδούς,οι οποίοι έχουν δυσαρεστηθεί από τις επιδόσεις και τα αποτελέσματα της ομάδας τους τα τελευταία χρόνια. Καθώς θα επιχειρήσει να επαναλάβει τις επιτυχίες της προηγούμενης θητείας του οι παίκτες,το Διοικητικό συμβούλιο και η δυναμική του συλλόγου έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία έξι χρόνια.


Στην πρώτη του περίοδο στους “Interisti” ο Mancini κατέκτησε το πρωτάθλημα τρεις διαδοχικές χρονιές,βοηθούμενος από τον υποβιβασμό της Juventus και την πτώση της Milan ως αποτέλεσμα του σκανδάλου Calciopoli. Η Inter δεν ήταν ακριβώς ανίκητη στην Ιταλία όμως είχε όλες τις περιστάσεις υπέρ της. Ακόμη,διέθετε ένα πλούσιο και γεμάτο αστέρια ρόστερ με παίκτες όπως ο Ibrahimovic,ο Javier Zanetti,ο Cambiasso,ο Adriano και ο Dejan Stankovic που όμως στην Ευρώπη θα έπρεπε να τα πήγαιναν πολύ καλύτερα.


Για το τελευταίο λόγο ο Moratti απομάκρυνε από τη τεχνική ηγεσία τον Mancini και έφερε τον Mourinho,ο οποίος δικαίωσε την επιλογή του προσφέροντας του το βαρύτιμο τρόπαιο του Champions League. Εκείνο το καλοκαίρι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Inter δήλωσε για την απόφαση του ότι:«Δεν ήταν ένα καπρίτσιο. Η πιο εύκολη λύση θα ήταν να συνεχίσουμε με τον προπονητή που πήραμε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα. Κανείς δεν θα με έκρινε,τα πάντα θα κυλούσαν ομαλά. Παρενέβη γιατί νόμιζα ότι ήταν απαραίτητο,όχι ότι είχα κάτι με τον Mancini αλλά κοιτούσα το συμφέρον της Inter».


Μετά την αποχώρηση του από την Inter ο Mancini είχε ανάμεικτα συναισθήματα ως προπονητής,παίρνοντας τα ηνία της Manchester City και οδηγώντας την στο πρώτο της πρωτάθλημα το 2012 ύστερα από 44 χρόνια,πριν χάσει τη δουλειά του ένα χρόνο αργότερα μετά από σταθερές αποτυχίες στην Ευρώπη. Έπειτα ακολούθησε μια απογοητευτική περίοδος στη Galatasaray με την οποία δεν κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα,αλλά τουλάχιστον προχώρησε στις νοκ - αουτ φάσεις του Champions League.


Το πρώτο και κύριο έργο του Mancini στην Inter είναι να τη βγάλει στην Ευρώπη με τους τίτλους να περιμένουν στην άκρη για την ώρα τουλάχιστον. Σαφώς έχει μια ομάδα με σωστό προφίλ,αν και αυτό που χρειάζεται είναι μια ανακατεύθυνση μετά τη κακή κατεύθυνση του Mazzarri. Ωστόσο έχει τα υλικά να δουλέψει μαζί τους. 

Οι Kovacic και Hernanes δίνουν δύο δημιουργικές δυνατότητες στη μεσαία γραμμή,ενώ ο Icardi βελτιώνεται ως επιθετικός και ωριμάζει ως άνθρωπος. Ο Juan Jesus έχει δυνατότητες στην άμυνα ενώ ο Handanovic παραμένει ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στη Serie A. Οι οπαδοί και το Διοικητικό συμβούλιο ελπίζουν ότι ο Mancini θα έρθει για να περάσει μια πιο ισορροπημένη και επιθετική γραμμή.


Η απόλυση του Mazzarri τη Παρασκευή που μας πέρασε δίνει την ευκαιρία στον Mancini να δουλέψει μια ολόκληρη εβδομάδα με τη καινούργια ομάδα του. Ο Thohir ελπίζει ότι αυτή η αλλαγή προπονητή θα δώσει μια νέα ώθηση για τις επικείμενες αναμετρήσεις με τη Milan και τη Roma,δύο αγώνες που μπορεί να αντιστρέψουν τη χρονιά της Inter.

Η πίεση τώρα είναι στον Mancini να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Thohir. Οι οπαδοί είναι ενθουσιασμένοι με τη πρόσληψη του όμως ο “νέος” τους προπονητής έρχεται σε πολύ διαφορετικές συνθήκες από τη πρώτη του περίοδο στους “Nerazzurri”. Η Juventus και η Roma είναι τώρα οι δύο κυρίαρχες δυνάμεις του Campionato με την Inter πλέον να κυνηγά και όχι να κυνηγιέται.

Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν ο Mancini είναι εξίσου καλά εξοπλισμένος ώστε να χειριστεί αυτού του είδους τη πρόκληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: