Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Atletico Madrid - Ολυμπιακός(4-0)

Η παράσταση του Mandzukic και ο “σκουριασμένος” Ολυμπιακός


του Δημήτρη Βαρσάνη

Η Atletico Madrid εξασφάλισε τη συμμετοχή της στα νοκ - άουτ του Champions League μετά από την επιβλητική της νίκη επί του Ολυμπιακού με 4-0 στο “Vicente Calderon”.

Θέλοντας να αποφύγουν να παίξουν τη πρόκριση τους σε δύο εβδομάδες στο Τορίνο εναντίον της Juventus οι άνδρες του Diego Simeone μπήκαν εκστασιασμένοι και προσηλωμένοι να ταπεινώσουν τους φιλοξενούμενους. Μετά από ένα τραγικό λάθος του Roberto ο Raul Garcia άνοιξε το σκορ και λίγο πιο μετά έπειτα από ένα εξίσου κακό λάθος του Botia ο Mandzukic διπλασίασε τα τέρματα για τους γηπεδούχους.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Mandzukic συνέχισε το σόου του εκμεταλλευόμενος με το καλύτερο τρόπο αρχικά τη σέντρα του Arda Turan και έπειτα την εκτέλεση φάουλ του Gabi ώστε να πραγματοποιήσει το τελικό 4-0 και να σημειώσει το δικό του χαττρίκ. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα πράγματα που αντλήσαμε από την εμφατική νίκη των “Colchoneros”.


Ο Simeone δεν είναι κολλημένος σε ένα σύστημα
Ο Diego Simeone μας δείχνει συνεχώς αυτή τη χρονιά ότι δεν φοβάται να αλλάξει το σύστημα του από παιχνίδι σε παιχνίδι και το έκανε ξανά στον αγώνα με τον Ολυμπιακό.

Αφού το Σάββατο εναντίον της Malaga έτεινε περισσότερο προς το 4-4-1-1 με τον Koke να είναι πίσω από τον Mandzukic,χθες το πήγε στο 4-4-2 με τον Raul Garcia να είναι συμπαραστάτης του Κροάτη μπροστά αφήνοντας στον πάγκο τον Griezmann και τον Koke να κινείται επίσης λίγο πιο πίσω στο χώρο του κέντρου. Οι αλλαγές συνεχίζονται με συνέπεια για τον Simeone,ο οποίος μπαλώνεται με το σχηματισμό του(φέτος είδαμε να χρησιμοποιεί και το 4-3-3 όπως και το 4-2-3-1)και το προσωπικό του,ιδιαίτερα στην επίθεση όπου υπάρχει μια σαφή επιθυμία να διατηρηθεί η ποικιλία παιχνίδι ανά παιχνίδι.

Έτσι το μάθημα είναι ξεκάθαρο: Ο Simeone είναι διατεθειμένος να θυσιάσει το σύστημα ώστε να κρατά τους αντιπάλους στην απορία για το πώς θα σκοράρει η Atletico.


Η αναβολή σκούριασε τον Ολυμπιακό δεν τον φρέσκαρε
Πριν από τη χθεσινή αναμέτρηση με την Atletico Madrid είχαν περάσει δυόμιση εβδομάδες από τότε που έπαιξε τελευταία φορά ο Ολυμπιακός.

Και αυτό για τη γνωστή μεγάλη απόφαση(άλλη μια)της ΕΠΟ να αναβάλλει επ ‘ αόριστον όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα στην Ελλάδα μετά τη βίαιη επίθεση που δέχτηκε στο σπίτι του ο πρώην διαιτητής Χριστόφορος Ζωγράφος,θεωρώντας ότι με τη συγκεκριμένη κίνηση θα έρθει η κάθαρση στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Επιστρέφοντας στο χθεσινό παιχνίδι ο προηγούμενος αγώνας του Ολυμπιακού πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου. Ωστόσο η μακρά περίοδος απουσίας από τα γήπεδα αποδείχθηκε ότι ήταν ζημιά και όχι κέρδος για τους “ερυθρόλευκους”,καθώς ο Michel παρέταξε μια “σκουριασμένη” ομάδα η οποία στάθηκε τυχερή που δεν δέχτηκε παραπάνω από τέσσερα τέρματα.


Η δεξιά πλευρά είναι τώρα ο οδηγός της επίθεσης της Atletico Madrid
Για αρκετές εβδομάδες τώρα βλέπουμε ότι αναπτύσσεται μια αυξανόμενη κατανόηση μεταξύ του Juanfran και του Arda Turan στη δεξιά πλευρά της επίθεσης της Atletico Madrid. Είναι ένας συνδυασμός ενός δημιουργικού μέσου και ενός καταιγιστικού ακραίου οπισθοφύλακα που δίνει στην ομάδα του Simeone μια νέα διάσταση.

Χθες το βράδυ επιβεβαίωσε με έμφαση αυτό το δίδυμο ότι είναι η κινητήρια δύναμη στην επίθεση των “Colchoneros”. Στο πρώτο ημίχρονο με τις επελάσεις τους τρομοκράτησαν τον Masuaku και τον Afellay,οι οποίοι δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ευκαιρίας. Το κλειδί για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου ζευγαριού είναι ο συνδυασμός του τρεξίματος του Juanfran που εκτείνεται πέρα από την άμυνα και οι απίστευτες ικανότητες του Arda Turan να περνά τη μπάλα μέσα από στενούς χώρους.

Για να φανεί πόσο καταστροφικός γίνεται αυτός ο συνδυασμός σημειώστε ότι ο Juanfran μετρά ήδη πέντε ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις αυτή τη χρονιά(οι τρεις στο Champions League). Ένας φανταστικός αριθμός για έναν αμυντικό το Νοέμβριο.


Το είδος παιχνιδιού που ο Mandzukic μπορεί να εξουσιάσει
Σπαταλήθηκε πολύς χρόνος κουβέντας μέχρι τώρα για τις ατέλειες του Mandzukic με βασικό γνώμονα πώς η έλλειψη ταχύτητας και κινητικότητας τον αποτρέπει από το να έχει την ίδια επιρροή με τον Diego Costa στην Atletico Madrid.

Είναι ένα σημείο που ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο παίζει ο Κροάτης θα στεκόμαστε πάντα Δεν πρόκειται να γίνει πιο γρήγορος και πιο αποτελεσματικός στις αντεπιθέσεις από ότι ο προκάτοχος του. Ωστόσο χθες το βράδυ φάνηκε επίσης ότι ο Mandzukic μπορεί να κυριαρχήσει σε ένα συγκεκριμένο είδος παιχνιδιού.

Κόντρα στον Ολυμπιακό οι “Rojiblancos” ήταν τόσο επιβλητικοί που σπάνια χρειάστηκε να βγουν σε αντεπίθεση. Αντιθέτως ανάγκασε τους φιλοξενούμενους να περάσουν το μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης στο δικό τους μισό. Επειδή δεν ήταν υποχρεωμένος να καλύψει σημαντική απόσταση σε ταχύτητα ο πρώην επιθετικός της Bayern Munich ήταν σε θέση να κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα: Να κυριαρχεί στο κουτί,να εκτοπίζει τους προσωπικούς αντιπάλους και να κερδίζει τις εναέριες μονομαχίες. Το αποτέλεσμα ήταν να χτίσει ένα χαττρίκ εμπιστοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: