Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Ligue 1

Βίοι αντίθετοι για τους δύο “πρωτάρηδες”


του Δημήτρη Βαρσάνη

Για τους προπονητές της Ligue 1 πάντα είχε οριστεί να είναι μια απρόβλεπτη χρονιά,καθώς από τις 20 ομάδες οι επτά άλλαξαν τεχνικούς το καλοκαίρι.


Κατά την έναρξη της σεζόν υπήρχαν μερικοί υποψήφιοι για να “κερδίσουν” τη κούρσα της απόλυσης. Ο Leonardo Jardim της Monaco,ο Hubert Fournier της Lyon και ακόμη και ο πρωτοπόρος με τη Marseille Marcelo Bielsa(περισσότερο για εξωαγωνιστικούς λόγους)εμφανίστηκαν να είναι σε επισφαλή θέση σε διάφορα σημεία. Ωστόσο ο Claude Makelele ήταν ο πρώτος προπονητής που απολύθηκε.


Η ήττα της Bastia από τη Guingamp με 1-0 εκτός έδρας το Σάββατο ήταν η χαριστική βολή για τον πρόεδρο του συλλόγου της Κορσικής Pierre-Marie Geronimi και ανακοινώθηκε επίσημα η αποχώρηση του 41άχρονου τεχνικού το μεσημέρι της Δευτέρας. Τη Τρίτη το πρωί στην πρωινή εκπομπή του beIN Sports “Espresso” έγινε μια δημοσκόπηση και ρωτήθηκαν οι τηλεθεατές αν ο Makelele έχει τις ικανότητες για να γίνει ένας προπονητής.


Στη τελευταία δημόσια εμφάνιση του ως προπονητής της Bastia το περασμένο Σάββατο θα μπορούσε να θέσει αμφιβολίες για το κατά πόσο έχει αυτές τις ικανότητες. Ήταν μια στενάχωρη εικόνα να βλέπεις έναν άνθρωπο,ο οποίος μεγαλούργησε στην μεσαία γραμμή της Real Madrid,της Chelsea και της Γαλλίας στα παικτικά του χρόνια και να μαθαίνει στα πρώτα του προπονητικά δίπλα στον Carlo Ancelotti στη PSG να είναι νικημένος και αποσβολωμένος.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα με τη Guingamp είπε ότι: «Προς το παρόν χωρίς καμία πραγματική σιγουριά είμαι ο προπονητής της Bastia». Ο οποιοσδήποτε θα καταλάβαινε ότι είναι ένας άνθρωπος στο τέλος του δρόμου. Έπειτα συνέχισε λέγοντας ότι: «Ήμασταν πολύ καλά προετοιμασμένοι για αυτό τον αγώνα. Εξήγησα τα πράγματα στους ποδοσφαιριστές όμως δεν υπήρχε η επιθετικότητα από αυτούς και διέκρινα μια έλλειψη ενέργειας. Δεν ξέρω γιατί,θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ελπίζω ότι με λίγο περισσότερο χρόνο να καταφέρω να τους βγάλω μια αντίδραση. Θα είναι ωστόσο δύσκολο».


Ένα 24άωρο αργότερα η Bordeaux με επικεφαλής τον πρώην συμπαίκτη του στους “Tricolor” Willy Sagnol κέρδισε με 2-1 τη Toulouse στο ντέρμπι του “Garrone”,ένα αποτέλεσμα που την ανέβασε στη τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Αν οι ποδοσφαιριστές του Makelele ήταν αδιάφοροι για αυτόν,οι αντίστοιχοι του Sagnol ήταν πρόθυμοι να δώσουν τα πάντα.

Ο Sagnol μετά το παιχνίδι εκμυστηρεύτηκε ότι ο έμπειρος αμυντικός του Marc Planus - ο οποίος έπαιξε τον πρώτο του αγώνα φέτος - του είπε ότι ήταν κουρασμένος στο ημίχρονο και ο ίδιος του ζήτησε να σφίξει τα δόντια του και να αντέξει άλλα δέκα λεπτά. Οκτώ λεπτά ύστερα από την έναρξη του δευτέρου μέρους μετά από μια εκτέλεση φάουλ ο Planus εμφανίστηκε στο δεύτερο δοκάρι και έδωσε το προβάδισμα στους “γιρονδίνους”.

Οι πορείες του Makelele και του Sagnol τώρα διαφέρουν στις αντίστοιχες πρώτες δουλειές τους παρά τη κοινή τους ιστορία στην Εθνική τους και τη παράλληλη φύση των διορισμών τους. Η άφιξη του Sagnol στη Bordeaux είχε ανακοινωθεί μια Παρασκευή τα τέλη Μαΐου,ενώ η αντίστοιχη του Makelele στο “Furiani” επιβεβαιώθηκε μια μέρα αργότερα.


Ήταν σαφές από την αρχή ότι τα αντίστοιχα καθήκοντά τους ήταν πολύ διαφορετικά. Η Bastia άρχισε τη χρονιά με το χαμηλότερο μπάτζετ στη κατηγορία ήτοι 22 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια αν και τα 55 εκατομμύρια της Bordeaux δεν θεωρούνται ανταγωνιστικά λεφτά δίπλα στα 490 της PSG και ακόμα και στα 160 της Monaco,ο Sagnol είχε τα διπλάσια για να φτιάξει την ομάδα που ήθελε.


Ο “Make” είναι ένας μυαλωμένος άνθρωπος και έτοιμος να οργανώσει και να δώσει μια μάχη. Όταν ήταν στο τεχνικό προσωπικό της PSG το γκρουπ των αποδυτηρίων πάντα σεβόταν την ηρεμία του και τη καθαρή σκέψη του,όμως η ζωή στο νησί της Κορσικής ήταν μια πολύ διαφορετική κατάσταση. Δεν ήταν μόνο ένα θέμα χρημάτων,η τελευταία χρονιά της Bastia κάτω υπό τη καθοδήγηση του Frederic Hantz έφερε πολλές ταραχές στο αγωνιστικό κομμάτι κυρίως λόγω για τα όσα συνέβησαν εκτός γηπέδου. Οι φασαρίες του κόσμου της την απαγόρεψαν στο να παίξει στη περιοχή της Κορσικής για δύο μήνες το χειμώνα.


Κανείς όμως δεν μπορούσε να προβλέψει ότι φέτος  θα είχε ακόμα περισσότερα ανοιχτά θέματα. Η τωρινή σύγκρουση με την Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου για το διάταγμα που απαγορεύει το πέταγμα της σημαίας της Κορσικής(μια απόφαση που επηρεάζει επίσης και την Ajaccio)είναι το τελευταίο κεφάλαιο στη μάχη του νησιού με τις αρχές της χώρας. Ωστόσο η κατάσταση του Brandao ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό.


Η προμελετημένη κουτουλιά του Βραζιλιάνου επιθετικού στον Thiago Motta μετά την ήττα της ομάδας του στο “Parc des Princes” από τη PSG στο δεύτερο παιχνίδι της χρονιάς άφησε τον Makelele αντιμέτωπο με ένα ανιαρό χάος. Τα γεγονότα τόσο σε Εθνικό και σε πολιτικό όσο και σε αθλητικό επίπεδο άφησαν τον πρώην σπουδαίο αμυντικό μέσο,να προσπαθεί απεγνωσμένα να επιδιορθώσει τους φράκτες με τη πρώην ομάδα του και το ενδεχόμενο αντικατάστασης ενός σημαντικού παίκτη με λίγα χρήματα στο “καλάθι” του.


Το ηθικό από εκείνο το περιστατικό ήταν χαμηλό,ενώ την ίδια στιγμή ο άλλος βασικός του επιθετικός,ο Djibril Cisse θα είναι  απών στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν με ένα πρόβλημα στο ισχίο,το οποίο φαίνεται να τον αναγκάζει να αποχωρήσει από την ενεργό δράση στο τέλος της χρονιάς όπως αποκάλυψε και ο ίδιος τη προηγούμενη εβδομάδα στο Skysports. Ένας ποδοσφαιριστής του πρώην “σκύλου” του κέντρου της Γαλλίας αναρωτήθηκε αν ο Makelele περίμενε πάρα πολλά δεδομένου της δικής του λαμπρής καριέρας. Συγκεκριμένα ο δανεικός από τη Roma Junior Tallo είπε ότι:”Δεν είμαστε η Real Madrid” όταν του ζητήθηκε να αντιδράσει μετά την ήττα της Bastia από τη Lille το Σεπτέμβριο.


Ο Sagnol από την άλλη πλευρά γνωρίζει ότι ζητάει πολλά πράγματα από τους ποδοσφαιριστές του,όμως ξέρουν ότι θα τα εκτιμήσει. Ενδεικτικά είναι τα λόγια του μετά τη νίκη επί της Toulouse:«Το 4-3-3 ή το 3-5-2 μας επιτρέπει να κάνουμε ένα παιχνίδι όπου θα χτυπήσουμε στο μπροστινό μέρος του γηπέδου πιο γρήγορα,το οποίο θέλει να έχεις πολλή δύναμη. Κερδίζουμε πάντα για ένα λόγο,και αν αυτή τη φορά έγινε λόγω του θάρρους μας τότε είναι πολύ καλό».


Αυτή η ενότητα και η αίσθηση ότι δουλεύουν για ένα κοινό στόχο είναι εμφανής. Ο Sagnol δεν μασάει τα λόγια του και είναι πολύ πιο ειλικρινής στις απόψεις του σε σύγκριση με τον Makelele στα μέσα ενημέρωσης. Φυσικά έχει κάνει και αυτός τακτικά λάθη όμως κινήθηκε γρήγορα στο να τα αναγνωρίσει και να τα διορθώσει. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα εναντίον της Monaco,όταν έχανε στο ημίχρονο με 0-1 και γύρισε το σύστημα του από 4-2-3-1 σε 4-3-3 παίρνοντας την εμφατική νίκη με 4-1.

Ακόμα άσημοι παίκτες όπως ο Diego Rolan γίνονται βασικά στοιχεία στο πλαίσιο του νέου προπονητή. Η τύχη παίζει μεγάλο ρόλο φυσικά,ίσως ο Makelele να ανέλαβε μόνο μια λάθος δουλειά. Όμως και ο Sagnol είχε μια προσφορά στο τραπέζι από τη Lyon πριν επιλέξει τη Bordeaux επειδή θεώρησε ότι αυτή ήταν η σωστή δουλειά.

Ακόμα και αν οι δυο τους βρίσκονται στην αρχή του ταξιδιού ως προπονητές είναι αυτές οι κεντρικές λεπτομέρειες που προδιαγράφουν το μέλλον ενός φιλόδοξου τεχνικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: