Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Juventus

Η ανανέωση συμβολαίου του Lichtsteiner πρέπει να είναι στη κορυφή της ατζέντας της


του Δημήτρη Βαρσάνη

Το διάλειμμα για τις Εθνικές επιτέλους τελείωσε και ενώ οι περισσότεροι ανυπομονούν για το παιχνίδι της Juventus εναντίον της Lazio,άλλοι απολαμβάνουν βλέποντας τις εμφανίσεις ορισμένων παικτών της στις χώρες τους.

Ο Kingsley Coman πραγματοποίησε μια θαυμάσια απόδοση με την Under 21 της Γαλλίας. Μπήκε ως αλλαγή και σκόραρε το νικητήριο τέρμα απέναντι στην Αγγλία στο τελικό 3-2 σε φιλικό αγώνα. Σιγά σιγά ωριμάζει,το ταλέντο του έχει ήδη εκτιμηθεί στο Τορίνο και μπορεί κάποιος να περιμένει μόνο ένα λαμπρό μέλλον για το ταλαντούχο μεσοεπιθετικό.


Ο Carlos Tevez επέστρεψε στην Αργεντινή με μια υποδοχή ήρωα στο “Upton Park”,το πρώην σπιτικό του όταν πέρασε ως αλλαγή εναντίον της Κροατίας. Με τον Αθλητικό διευθυντή της Juventus Fabio Paratici να βρίσκεται μέσα στο πλήθος για να υποστηρίξει το παίκτη του,ο 30άχρονος επιθετικός απέδειξε ότι μπορεί να συνεργαστεί με τον Messi και έφτασε αρκετές κοντά στο να σκοράρει. Δυστυχώς στον αγώνα της “Albiceleste” με τη Πορτογαλία στο “Old Trafford” δεν ήταν τόσο καλή η υποδοχή για προφανείς λόγους.


Εν τω μεταξύ,το βράδυ της Κυριακής ο Claudio Marchisio έκανε μια κακή εμφάνιση. Ο 28άχρονος μέσος έμοιαζε ανήμπορος να κρατήσει τη μπάλα και συχνά την πουλούσε στη Κροατία επιτρέποντας την να ξεκινήσει μια καινούργια επίθεση. Η καλή είδηση από την άλλη ήταν ότι ο Alvaro Moratta άφησε θετική εικόνα στην Εθνική Ισπανίας και στον Vicente Del Bosque. Έχοντας έρθει από τον πάγκο στον αγώνα με τη Λευκορωσία,προτιμήθηκε να ξεκινήσει βασικός εναντίον της Γερμανίας και παρουσίασε μια θαυμάσια κατανόηση με τον Isco,ο οποίος ήταν από πίσω του δίνοντας στους οπαδούς των “Furias Rojas” μια ελπίδα για το μέλλον.


Η Juventus ωστόσο έχει να αντιμετωπίσει ένα θέμα αρκετά γρήγορα,την επέκταση του συμβολαίου του Stephen Lichtsteiner. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη όμως ακόμα δεν έχει επιτευχθεί καμία συμφωνία. Ο δεξιός μπακ έχει διχάσει τη κοινή γνωμή. Αρκετά ανακριβής στις σέντρες του και ευπαθής στα απερίσκεπτα φάουλ και στις διαμαρτυρίες βγήκε ένοχος σε αμυντικά του λάθη που κόστισαν στην ομάδα του. Όμως δεν πρέπει να κάνουν λάθος,οι “Bianconeri” θα χάσουν περισσότερα από ότι μπορούν να εξηγηθούν σε ένα άρθρο εφόσον επιτρέψουν στο “Ελβετικό εξπρές” να φύγει.


Ο Lichtsteiner πράγματι μπορεί να απογοητεύει με τις εμφανίσεις του. Αν έπαιζε με περισσότερη ακρίβεια,αν έπαιρνε σε λιγότερα δευτερόλεπτα μια καλύτερη απόφαση,έστω να επιδείκνυε περισσότερη ψυχραιμία. Ωστόσο αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ο Ελβετός αμυντικός τρέχει πέρα δώθε αδυσώπητα,παίρνει γρήγορες αποφάσεις και είναι ο λόγος που η Juventus μπορεί να παίξει με το τρόπο που θέλει και να κερδίσει.

Ορισμένοι έχουν επικρίνει άδικα τον Ελβετό για το ότι τρέχει μπροστά στα τυφλά με λίγη κατανόηση για το τι θα κάνει στη συνέχεια. Αυτό είναι πολύ μακριά από τη πραγματικότητα. Ο Lichtsteiner είναι εξαιρετικά ευφυής στην τακτική μιας ομάδας. Είναι αυτός που έδωσε πνοή στο 3-5-2 του Antonio Conte και αυτός που βοήθησε να διαμορφώσει τη ταυτότητα της ομάδας του.


Με τη δημιουργία μιας διαδρομής του για να κάνει μια κούρσα,επιτρέπει στον Pirlo να εκφράσει τη τεχνική του και να περάσει τις μπαλιές του. Μια άλλη λύση που προσφέρει είναι να φτιάχνει ανοίγματα για τη τέλεια πάσα. Για να συνειδητοποιήσουμε την ευφυΐα του αρκεί μόνο να γυρίσουμε λίγες εβδομάδες πίσω και στο ματς με τη Sassuolo. Το σύνολο του Eusebio Di Francesco πραγματοποίησε ένα καλό αγώνα και δυσκόλεψε τη “γηραιά κυρία”,αλλά η μοναδική φορά που η Juventus ήταν σε θέση να κάνει μια επίπτωση στην αναμέτρηση ήταν όταν οι ποδοσφαιριστές των “Bianconeri” βοήθησαν να περιβάλλουν τον Pirlo και του επέτρεψαν να κρατήσει τη μπάλα,ενώ ο Lichtsteiner έτρεχε μπροστά και έδωσε στον πλέι μέικερ μια επιλογή να απελευθερωθεί.

Ο Ελβετός δημιουργούσε συνεχώς χώρους στον Pirlo ώστε να τους εκμεταλλευθεί,το οποίο επιθετικά βοήθησε την ομάδα του. Είναι καλός στη κατοχή και ένας από τους λίγους που καταλαβαίνουν πώς να τρέξουν με τη μπάλα. Οι επελάσεις του προσφέρουν στους επιθετικούς της Juventus την υποστήριξη που χρειάζονται. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να παίξει ανοικτά και ένας άνθρωπος που μπορεί να δώσει τη μπάλα πριν κάνει τη σωστή κούρσα για να τη ξαναπάρει πίσω. Το επιθετικό παιχνίδι του επίσης μπορεί να ερμηνευθεί ως μια αμυντική στρατηγική,καθώς λίγοι έχουν το θάρρος να προωθηθούν και να αφήσουν τρύπες πίσω.


Προσφέροντας ισορροπία είναι ένα ζωτικής σημασίας γρανάζι στο σύστημα της Juventus,ένας ποδοσφαιριστής που είναι εξαιρετικός και στις δύο μεριές του γηπέδου. Ο δυναμισμός του έχει εκτιμηθεί,η ποιότητα του είναι αδιαμφισβήτητη όχι όμως φυσικά και τέλεια. Τα αρνητικά του στοιχεία είναι ότι η υπομονή δεν τον συντροφεύει,ενώ λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική ενέργεια που ξοδεύει η τελική μπαλιά του μερικές φορές είναι απογοητευτική,όμως λίγοι είναι οι διαθέσιμοι μπακ στην αγορά που είναι τόσο ευέλικτοι,συνεπείς και ευφυείς. 

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τις σωματικές απαιτήσεις του ρόλου του και συνέχισε να αποδίδει σε μεγάλο επίπεδο τόσα πολλά χρόνια - παρά το γεγονός ότι ο ίδιος σπάνια ξεκουράζεται - είναι μάλλον ανεκτίμητος. Είναι ένας ηγέτης στον αγωνιστικό χώρο και ένας πολεμιστής που απλά ποτέ δεν παραιτείται για αυτό το λόγο έχει και τη συμπάθεια των οπαδών.

Το στυλ παιχνιδιού του έχει αγκαλιαστεί από ένα σωματείο,του οποίου η φιλοσοφία περιστρέφεται γύρω από τη σκληρή δουλειά και την αμείλικτη επιδίωξη της επιτυχίας. Πώς μπορεί η Juventus να μη κάνει ότι είναι δυνατό για να τον κρατήσει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: