Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Ευρώπη

Ο μικρός “πολίτης” της Ολλανδίας



του Δημήτρη Βαρσάνη

Οι παίκτες της Groningen έχασαν εντελώς το μυαλό τους όταν αντιμετώπισαν τον Albert Rusnak το Σεπτέμβριο στο τοπικό ντέρμπι των “βόρειων” εναντίον της Cambuur Leeuwarden.

Αφού ο Σλοβάκος μέσος άνοιξε το σκορ με ένα πανέμορφο τελείωμα στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου,συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν με τίποτα να τον σταματήσουν και άρχισαν να τον κυνηγούν σε όλο το γήπεδο. Τέσσερις καλοί παίκτες της Groningen κιτρινίστηκαν μέσα σε μόλις δύο λεπτά μετά από δύο σκληρά τάκλιν πάνω του και ο προπονητής Henk de Jong αποφάσισε να αντικαταστήσει το αστέρι του για να το προστατεύσει,πριν βγουν νικητές με το άξιο 3-0.


Ο John Guidetti είναι ο καλύτερος δανεικός της Manchester City αυτή τη χρονιά και έχει εντυπωσιάσει σημαντικά στη Celtic όμως ο Rusnak δεν πάει πίσω. Η Cambuur ανέβηκε στην Eredivisie το καλοκαίρι του 2013,είναι ένας μικρός σύλλογος με ένα μικρό μπάτζετ και ψάχνει συνεχώς για οικονομικά προσιτούς παίκτες που θα τους βοηθήσουν να επιβιώσει. Τη τελευταία χρονιά το παιχνίδι τους χτίστηκε γύρω από το θαύμα της Αυστρίας,τον Marcel Ritzmaier ο οποίος ήρθε ως δανεικός από τη PSV Eindhoven και έγινε ένας τοπικός ήρωας.

Έπειτα γύρισε στο σύλλογο που ανήκει και η Cambuur χρειαζόταν κάποιον για να γεμίσει το κενό του. Ο εκλεκτός ήταν ο Rusnak και ύστερα από δύο μόλις εβδομάδες κανείς δεν νοσταλγούσε τον Ritzmaier. Ο Σλοβάκος δεν είναι μόνο ότι έχει τρία γκολ και δύο ασίστ στο ενεργητικό του μέχρι στιγμής,αλλά επίσης έχει γίνει ο άξονας της μεσαίας της γραμμής,ο παίκτης που κατευθύνει το παιχνίδι της.


Η Cambuur παίζει πολύ ελκυστικό ποδόσφαιρο με βάση τη κατοχή και τις μικρές πάσες,θα μπορούσε κάποιος να την αποκαλέσει και ως η ομάδα του tiki - taka της Ολλανδίας. Αυτό το στυλ της πέρασε τη προηγούμενη σεζόν από τον Καναδό προπονητή Dwight Lodeweges,ο οποίος αποχώρησε για τη τοπική αντίπαλο της Heerenveen το φετινό καλοκαίρι και το έργο του συνεχίστηκε και εξελίχθηκε από τον πρώην βοηθό του de Jong. Για τον Rusnak - ο οποίος δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για αυτό το σύλλογο πριν υπογράψει - είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.


Ο νεαρός ποδοσφαιριστής εντάχθηκε στη Manchester City το 2010 και στα 16 του όταν ο πατέρας του Albert πήρε ένα ρόλο στο τμήμα σκάουτινγκ του συλλόγου. Πολύ καλός και με τα δύο πόδια,ευφάνταστος,γρήγορος στη σκέψη και τεχνικά ορθός θεωρήθηκε ως μια από τις λαμπρότερες προοπτικές των ακαδημιών,ωστόσο οι πιθανότητες του να αγωνιστεί στη πρώτη ομάδα ήταν φυσικά μηδαμινές.


Τη περασμένη χρονιά ο Rusnak πήγε δανεικός,πρώτα στην Oldham και μετά στη Birmigham όμως η ελαφριά σωματοδομή του δεν χωρούσε σε ένα τέτοιο απαιτητικά δυνατό περιβάλλον. Πολύ σπάνια έπαιζε και όταν γινόταν συνήθως απλά παρακολουθούσε τις ψηλές μπάλες να πετούν πάνω από το κεφάλι του. Τώρα επιτέλους βρίσκεται σε μια ομάδα που παίζει με τη μπάλα κάτω στο μεγαλύτερο διάστημα μιας αναμέτρησης.


Ο Marcel Keizer(ανιψιός του πρώην μεγάλου ακραίου επιθετικού του Ajax Piet Keizer)που έγινε τεχνικός Διευθυντής της Cambuur αυτό το καλοκαίρι είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται για την απόκτηση του. «Ο Rusnak ως επί το πλείστον χρησιμοποιήθηκε ως δεξιός εξτρέμ στην Αγγλία όμως παρατηρήσαμε ότι του αρέσει να συγκλίνει προς τον άξονα,έχει τεχνικές δεξιότητες και καλή ορατότητα». Αυτά είπε στο Voetbal International ο Keizer σχετικά με την απόφαση του να φέρει τον Σλοβάκο και να τον μετατρέψει σε έναν πλέι μέικερ.


Ο Rusnak ήταν τόσο πρόθυμος να πάρει χρόνο συμμετοχής που συμφώνησε στην αρχή να έρθει να δοκιμαστεί πριν υπογράψει στην Cambuur. Ο ίδιος άρχισε να παρακολουθεί την Eredevisie όταν o συμπατριώτης του Miroslav Stoch ως δανεικός από τη Chelsea πρωταγωνίστησε με τη Twente κατακτώντας το πρωτάθλημα του 2010. Από τότε το Ολλανδικό πρωτάθλημα του προσέλκυσε το ενδιαφέρον. Ο δανεισμός του αρχικά συμφωνήθηκε να διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο,όμως αργότερα επεκτάθηκε εώς το τέλος της χρονιάς καθώς όλες οι μεριές είναι κάτι παραπάνω από ευτυχισμένες με την ανάπτυξη του.


Ο 20άχρονος μεσοεπιθετικός είναι σταθερά ο αγαπημένος του κοινού του “Leeuwarden”. Ο τοπικός Τύπος τον περιγράφει ως ένα ταπεινό άτομο ακόμη και αν οδηγεί μια σπορ Mercedes. “Είναι ένα δώρο από τον ποδοσφαιρικό παράδεισο” είπε ο γενικός Διευθυντής της Cambuur Gerald Van den Belt. ,«Η συμβολή του Albert είναι κομβική. Είναι μια μεγάλη ευχάριστη έκπληξη,τα πηγαίνει ακόμα καλύτερα και από τον Ritzmaier», δήλωσε ο τοπικός δημοσιογράφος Martijn Mooiweer. «Είναι άνετος με τη μπάλα,εκτελεί πολύ καλά φάουλ,έχει καλό σουτ και προσθέτει πολύ ταλέντο» τόνισε ο Henk Albers,δημοσιογράφος του NDC που παρακολουθεί στενά τη πορεία του.

Αυτή η ομάδα έχει υπερβεί όλες τις προσδοκίες της στην αρχή της σεζόν. Αφού τερμάτισε στη 12η θέση τη προηγούμενη χρονιά,φέτος ξεκίνησε αήττητη στις πρώτες πέντε αγωνιστικές και ανέβηκε στη τρίτη θέση στα τέλη του Οκτώβρη. Τη περασμένη Κυριακή ένα άλλο μεγάλο γκολ του Rusnak παραλίγο να της δώσει τους τρεις βαθμούς στο Willem όμως δέχτηκε την ισοφάριση στις καθυστερήσεις και έπεσε στη πέμπτη θέση. Ακόμα και έτσι είναι ένας εξαιρετικός απολογισμός για έναν σύλλογο,του οποίου ο βασικός στόχος είναι να αποφύγει τον υποβιβασμό.


Φυσικά ο Rusnak εξακολουθεί να είναι σχετικά άπειρος και επιρρεπής στην ανεξέλεγκτη συγκέντρωση του. Στο μισητό ντέρμπι με τη Heerenveen έχασε αμέσως τη μπάλα μετά τη σέντρα του παιχνιδιού και το λάθος του οδήγησε στο γρηγορότερο πέναλτι στην ιστορία του Ολλανδικού ποδοσφαίρου,για την ακρίβεια στα πρώτα εννέα δευτερόλεπτα. Ο προπονητής του ήταν πολύ θυμωμένος όμως η Cambuur αντέδρασε δυναμικά,πήρε την ισοπαλία με 2-2 και ο de Jong εξήρε τελικά τον προστατευόμενο του. Συγκεκριμένα είπε ότι:«Ο Albert είναι ένα ξεχωριστό παιδί με μεγάλες αρετές. Βρίσκει το χώρο μεταξύ των γραμμών και είναι καλός και με τα δύο πόδια».


Το συμβόλαιο του Rusnak στη Manchester City λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι και πρέπει να παρθεί μια σημαντική απόφαση σύντομα. Ο νεαρός μέσος πιστεύει ότι το στυλ του Pellegrini του ταιριάζει όμως ταυτόχρονα γνωρίζει ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να καθιερωθεί στη πρώτη ομάδα. Πριν λίγες μέρες δήλωσε στη De Telegraaf ότι:«Δεν υπάρχουν παίκτες στην ηλικία των 20 ετών που παίζουν τώρα στη City. Έχουν τον Silva και τον Nasri στη θέση μου. Ίσως να πρέπει να μείνω στην Ολλανδία για ακόμη τρία χρόνια». Το ερώτημα που τίθεται τώρα στους “γαλάζιους” είναι: θα τζογάρουν πάνω του την επόμενη χρονιά ή θα μπει στο μακρύ κατάλογο με τους παίκτες των ακαδημιών,οι οποίοι δεν κατάφεραν πάρουν τις ευκαιρίες τους και αναγκάστηκαν να φύγουν;


Πρέπει να περιμένουμε μερικούς μήνες ακόμα για να μάθουμε την απάντηση,αλλά εν τω μεταξύ οι οπαδοί της Manchester City οφείλουν να παρακολουθούν από πολύ κοντά τη Cambuur. Ο Rusnak σίγουρα δεν θα τους απογοητεύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: