Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Ευρώπη

Το μέλλον και η ελπίδα της φρουράς της Ιταλίας


του Δημήτρη Βαρσάνη

Οι άνθρωποι συχνά υποτιμούν την αξία μιας άμυνας καθιστώντας όσους το λένε ειδικοί στην αρνητικότητα. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί κάποιος να κερδίσει χωρίς τη λαμπερή επίθεση,αλλά σπάνια μπορεί να βιώσει κανείς την επιτυχία χωρίς την επίδειξη αριστείας στην άμυνα.

Σήμερα ο Vincent Kompany επαινείται ως ο καλύτερος αμυντικός της Premier League,ο Jeremy Mathieu θεωρείται ότι κάνει για το επίπεδο της Barcelona και ο David Luiz πωλήθηκε για 60 εκατομμύρια ευρώ στη PSG. Ούτε ένας από αυτούς τους τρεις παίκτες δεν θα έπαιζε μέχρι τα μέσα του 2000 για έναν Ιταλικό “γίγαντα” όμως τώρα θα ήταν ευπρόσδεκτοι.

Η Juventus είναι σχεδόν η μόνη ομάδα εκτός από τη Roma που αντιμετωπίζεται αμυντικά στην Ιταλία. Πράγματι,μπορούν να έχουν σταθερές άμυνες στη Serie A  όπου αντιμετωπίζουν τακτικά ομάδες πολύ κατώτερες από την άποψη του ταλέντου και πάρα πολύ φοβισμένες για να προσπαθήσουν να επιτεθούν,αλλά στην Ευρώπη η άμυνα τους βρίσκεται συχνά εκτεθειμένη,για αυτό και η χρησιμοποίηση της λέξης αντιμετωπίσιμη.


Για τη “γηραιά κυρία” η απουσία του Andrea Barzagli έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα ζήτημα,όχι μόνο γιατί ο συγκεκριμένος είναι ένας από τους λίγους που διατηρούν τη ψυχραιμία τους όταν τίθενται κάτω από πίεση,αλλά και επειδή είναι ένας πραγματικός ηγέτης στην αμυντική της γραμμή. Φυσικά ο Giorgio Chiellini και ο Leonardo Bonucci είναι καλοί σέντερ μπακ,ωστόσο και από τους δύο λείπει η λάμψη και όπως επεσήμανε και ο πρώτος υπάρχει ένα χάσμα γενεών,το οποίο καθιστά δύσκολο να βρεθούν νεότερες εναλλακτικές επιλογές.


Παρόλα αυτά υπάρχει ο Daniele Rugani,μια ελπίδα για το μέλλον και ο οποίος κλήθηκε ήδη από τον Antonio Conte στην Εθνική του ομάδα. Ο 20άχρονος αμυντικός σήμερα αγωνίζεται για την Empoli,ενώ ανήκει σε κοινή συνιδιοκτησία με τη Juventus. Συνδυάζοντας μια ισχυρή σωματική διάπλαση με τη νοημοσύνη να διαβάζει το παιχνίδι μπορεί να υπερηφανεύεται για τη νοοτροπία του νικητή και τη ταπεινότητα να αναγνωρίζει τις αδυναμίες του.

Πριν την ένταξη του στην Empoli ο Rugani προπονούνταν με την Atletico Lucca. Ο Γενικός γραμματέας της τότε ομάδας του Alessandro Giometti σημείωσε ότι ακόμη και ως παιδί ήξερε που να τοποθετήσει τον εαυτό του. Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Εκείνο το διάστημα ήταν αρκετό μόνο να γνωρίζει πώς αμύνεται,όμως με τη παρουσία του μπορούσαμε να παρατάξουμε και ένα πιο επιθετικό σχήμα».


Επίμονος,επιθετικός και στρατηγικά έξυπνος ο Rugani είναι εξαιρετικός με τη μπάλα στα πόδια και φημίζεται για την ευφυΐα του. Καταλαβαίνει το παιχνίδι και έτσι ποτέ δεν βουτά στα τάκλιν. Όλα γίνονται ακριβώς την σωστή στιγμή για να αποφευχθούν οι περιττές κίτρινες κάρτες κάνοντας τον έναν τέλειο αμυντικό. Ο Barzagli είναι το ίνδαλμα του όμως προσπαθεί να μάθει κάτι από όλους τους μεγάλους αμυντικούς που έχει παρακολουθήσει στο παρελθόν. Συνδυάζοντας τα πάντα μαθαίνει να συνεχίσει να αναπτύσσεται.


Ο Αθλητικός Διευθυντής της Empoli Marcello Carli συνειδητοποίησε το κόσμημα που είχε στα χέρια του όταν επισκέφθηκαν το Carpi για τη τέταρτη αγωνιστική της περασμένης σεζόν και όταν ο σύλλογος αγωνιζόταν στη Serie B. Ο Rugani είχε επιστρέψει μόλις από τις υποχρεώσεις του με την Under 20 της Ιταλίας και τη νίκη με 3-0 στη Πολωνία. Αφού επανήλθε μπήκε κατευθείαν στο γήπεδο έχοντας ελάχιστο χρόνο ώστε να ανακάμψει και πραγματοποίησε μια άψογη εμφάνιση χωρίς να υποπέσει σε κανένα λάθος όπως επισήμανε ο Carli.


Ο Carli εξήγησε ότι είδε το νεαρό κεντρικό αμυντικό στο γήπεδο τη Δευτέρα το πρωί φτάνοντας νωρίτερα από τους άλλους στην προπόνηση για να βελτιώσει τη τεχνική του.

Ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα που να έχει εντυπωσιάσει περισσότερο τον καθένα από την ωριμότητα του ποδοσφαιριστή,ο οποίος έχει το δικαίωμα να υπερηφανεύεται σε τόσο νεαρή ηλικία. Η τακτική πίστωση στους γονείς του για την ανάδειξη του ως ένας άνδρας με σοβαρές προοπτικές,ο ίδιος εκτιμά την αξία της σκληρής δουλειάς. Ταπεινός και πεινασμένος,είναι ο πρώτος που πηγαίνει και ο τελευταίος που φεύγει από τις προπονήσεις,ενώ η πλούσια ζωή που απολαμβάνουν οι ποδοσφαιριστές δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα. Ο Massimiliano Cappellini,επικεφαλής των ακαδημιών της Empoli είπε στον δημοσιογράφο του Ιταλικού Sky Gianluca Di Marzio ότι:«Εξακολουθεί να ταξιδεύει με ένα ποδήλατο,δεν έχει ακόμη άδεια οδήγησης».


Η Juventus κρατάει τα μάτια της διαρκώς πάνω στον παίκτη καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι όταν έρθει το καλοκαίρι πιθανότατα θα τον φέρει στο Τορίνο. Η Ιταλία μπορεί να έχει μείνει απογοητευμένη με τη τέχνη των αμυντικών της τα τελευταία χρόνια,όμως ο Rugani ίσως να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και να εμπνεύσει μια ολόκληρη γενιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: