Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Ο Νίκος Δένδιας στο Καστελόριζο, Στρογγύλη και Ρω


Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ,  Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014, η επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια στη Περιοχή Ευθύνης της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ).

Μετά τη Ρόδο, όπου παρακολούθησε την τελική φάση της Τακτικής Ασκήσεως Μετά Στρατευμάτων «Λεωνίδας ο Ρόδιος», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στο Καστελλόριζο, όπου επισκέφθηκε τη Διοίκηση Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Μεγίστης για να ενημερωθεί σχετικώς με την αποστολή και το έργο της.





Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό προς τους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Οπλίτες που υπηρετούν στη ΔΑΝ Μεγίστης:


«Θέλω να σας πω από την καρδιά μου ότι για εμένα είναι  εξαιρετική τιμή και μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για αυτές τις λίγες ώρες. 

Ο στενός συνεργάτης μου, ο Υφυπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος μού περιέγραφε, όπως ερχόμασταν, πώς νιώθει κανείς εδώ, είχε την επίσης την πολύ μεγάλη τιμή να κάνει Πάσχα εδώ στο Καστελόριζο,  μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Ελπίζω ότι ίσως κάποτε μου δοθεί και εμένα αυτή η μεγάλη ευκαιρία και η μεγάλη τιμή. 

Αυτό το οποίο διαπιστώνω είναι το εξαιρετικά υψηλό ήθος και φρόνημα των φρουρών της πατρίδας μας σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική περιοχή. Είναι σίγουρο ότι γνωρίζετε όλοι το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του Καστελλόριζου για την πατρίδα μας και άρα πόσο σημαντικός είναι ο δικός σας ρόλος, των φυλάκων αυτής της περιοχής για την Ελλάδα. 


Και καταλαβαίνω ότι εσείς όλοι εδώ, κάνετε κάτι που είναι περισσότερο από ό,τι κάνουμε όλοι εμείς. Και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, το αντιλαμβάνονται απολύτως. 

Θα ήθελα να πω και κάτι για τους γείτονές μας: Η Ελλάδα έχει την τιμή να έχει σχέση ειρήνης και φιλίας με όλους τους λαούς. Επίσης όμως είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τόσο την εθνική της κυριαρχία όσο και την εθνική της αξιοπρέπεια. 

Κι εσείς, εδώ στο Καστελόριζο, είστε η ζώσα απόδειξη αυτής της απόφασης της Πατρίδας. 

Σας ευχαριστώ πολύ για το μεγάλο έργο το οποίο επιτελείτε και για το οποίο από καρδιάς σας ευχαριστώ». 

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας επιβιβάστηκε στην Πυραυλάκατο (ΤΠΚ) «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ» που περιπολεί στην περιοχή και συνομίλησε με τα μέλη του πληρώματος, ενώ συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μεγίστης Γεώργιο Σαμψάκο, εκπροσώπους τοπικών φορέων και κατοίκους του νησιού.


Μετά το πέρας των επαφών του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε:

«Είχα τη μεγάλη ευκαιρία να παρακολουθήσω την άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη Ρόδο και να επισκεφτώ επίσης το Καστελλόριζο, όπου διαπίστωσα το υψηλό φρόνημα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν εδώ. Αλλά διαπίστωσα και το υψηλό φρόνημα των ακριτών, των κατοίκων του Καστελλόριζου, των ανθρώπων που ζουν στην τελευταία άκρη της ελληνικής γης.

Αυτό το οποίο θα ήθελα να πω σαν κατάληξη αυτής της επίσκεψης είναι ότι τόσο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο  κυρίως το ελληνικό κράτος στο σύνολό του,  θα στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους. Τους ανθρώπους  που κρατάνε υψηλά το εθνικό φρόνημα και την ελληνική σημαία  στην άκρη της ελληνικής επικράτειας». 


Η επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Περιοχή Ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ ολοκληρώθηκε με επισκέψεις στα φυλάκια της Στρογγύλης και της Ρω. Στη νησίδα Ρω τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της γνωστής «Κυράς της Ρω», αμέσως μετά την οποία ο κ. Δένδιας κατέθεσε στεφάνι στον τάφο της.  


Τον Υπουργό συνόδευσαν ο ΥΦΕΘΑ Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και ο Αρχηγός Στρατού Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς.




Δεν υπάρχουν σχόλια: