Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Tottenham

Η ανάπτυξη του Kane στο Europa League εξυπηρετεί το καλύτερο για όλους


του Δημήτρη Βαρσάνη

Όταν η Tottenham ανακοίνωσε την αρχική ενδεκάδα της για τον αγώνα του Europa League εναντίον του Αστέρα Τρίπολης βγήκε μια απογοήτευση από τους οπαδούς της.


Ο Harry Kane,ο ήρωας του “Villa Park” λίγες μέρες νωρίτερα άρχισε. Με τη πολιτική του ροτέισον από τον Mauricio Pochettino σημαίνει ότι ο Harry Kane είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μείνει στον πάγκο για ακόμα μια φορά όταν η Tottenham θα υποδεχτεί τη Stoke τη Κυριακή το απόγευμα. Χθες ο νεαρός επιθετικός παρουσιάστηκε και ως μια πιθανή κλήση - έκπληξη από τον Roy Hodgson στην Αγγλία. Το Metro ισχυρίστηκε ακόμη ότι ήταν μια προφανής επιλογή.


Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Αγγλίας από μόνος του παραδέχτηκε ότι θα έρθει και η ευκαιρία του Kane. Συγκεκριμένα είπε ότι:«Όπως ο Saido(Berahino) αν ο Harry συνεχίζει να τα πηγαίνει καλά δεν θα αργήσει να χτυπήσει τη πόρτα της πρώτης ομάδας”. Το να τον βλέπουμε να υποβιβάζεται στο θεσμό του Europa League για ακόμα μια φορά ήταν έκπληξη. Καθώς δυνάμωνε η σύγχυση των οπαδών και των μέσων ενημέρωσης για αυτό το γεγονός ο Kane σκόραρε με μια δύσκολη κεφαλιά και ουσιαστικά χάρισε τη νίκη στους “Spurs”. Ήταν το δέκατο γκολ του αυτή τη χρονιά,το οποίο περιγράφηκε από τον σχολιαστή του ITV ως “κλασικό γκολ επιθετικού».

Τι βλέπει ο Pochettino που φαίνεται να έχει ξεφύγει από τους περισσότερους παρατηρητές; γιατί άραγε συνεχίζει να αγνοεί το νεαρό παραγωγικό επιθετικό από την αρχική ενδεκάδα του στη Premier League; Ο Αργεντινός είναι σωστός που κρατάει τον Kane πίσω;


Ο Kane ξεκίνησε με 36 συμμετοχές και έχοντας μόλις πέντε γκολ με τη φανέλα της Tottenham. Αφού έκλεισε τα 21 τον Ιούλιο δεν υπήρχε μεγάλη κατακραυγή για αυτόν να πάρει τα ηνία από τον Emmanuel Adebayor ή τον Roberto Soldado στη κορυφή της επίθεσης. Αντίθετα αφέθηκε να πάρει μέρος σε υποδεέστερες διοργανώσεις και το ιστορικό του μιλάει από μόνο του.


Απέναντι στον Αστέρα ο Kane πραγματοποίησε τη 14η εμφάνισή του αυτή τη σεζόν,εκ των οποίων οι επτά ως βασικός και οι άλλες επτά ως αλλαγή. Ακόμα και τα γκολ του είναι χωρισμένα ισάριθμα,με τα πέντε να τα βάζει ως βασικός και τα άλλα πέντε μετά την είσοδο του από τον πάγκο. Κάθε ένας από τους επιθετικούς της Tottenham έπαιξε ένα γεμάτο 90λεπτο σε τέσσερις περιπτώσεις,με τον Adebayor να ξεκινά τις περισσότερες φορές(εννέα) από οποιονδήποτε ανταγωνιστή του.

Ο Kane όμως έχει πραγματοποιήσει συνολικά τις περισσότερες εμφανίσεις και φυσικά σκόραρε περισσότερα γκολ από τους δύο αντίπαλους του. Επίσης έπαιξε μόνο 75 λεπτά λιγότερα από ότι ο Soldado ή ο Adebayor. Γενικά δεν μένει εκτός ενδεκάδας συχνά. Του δίνεται μια τέλεια ευκαιρία να αναπτυχθεί ως βασικός επιθετικός.


Το Europa League αντιμετωπίζεται με κάποια περιφρόνηση στην Αγγλία όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη θεωρείται ένας σοβαρός θεσμός. Ο Kane δοκιμάζεται απέναντι σε ποιοτικά αναγνωρίσιμους αμυντικούς και βρίσκεται τώρα στη πρώτη θέση των σκόρερ. Αν ο Pochettino πετούσε εκτός και τους δύο πιο έμπειρους επιθετικούς του για τον Kane θα ήταν ένας τεράστιος και περιττός κίνδυνος στη πρώτη του χρονιά στον πάγκο. Αν το έπραττε θα έπαιρνε το ρίσκο να καταστρεφόταν ανεπανόρθωτα η σχέση του με τους δυο έμπειρους του επιθετικούς.


Μια από τις δυσάρεστες πραγματικότητες της δουλειάς του Pochettino είναι ότι ο ίδιος διαχειρίζεται το βραχίονα μιας ιδιωτικής επιχείρησης. Δεν θα φαίνονταν ευγενικό στους Διοικούντες αν δυσαρεστούσε δύο Διεθνείς και πολύ καλά αμειβόμενους ποδοσφαιριστές για έναν άπειρο νεαρό. Και είναι γεγονός ότι ο Kane παραμένει άπειρος. Τη περασμένη σεζόν όταν ο Tim Sherwood τον εμφάνισε στην ομάδα ήταν εξαιρετικός. Έπαιξε καλά,σκόραρε σε τρία συνεχόμενα παιχνίδια και παρουσίασε μια συγκλονιστική ωριμότητα.

Ο Kane απέκτησε πολύτιμη εμπειρία και οι εμφανίσεις του τη φετινή χρονιά μπορούν να αποδοθούν εν μέρει σε εκείνη του τη στιγμή στη πρώτη ομάδα. Όμως ο Sherwood δεν είχε καμία πίεση από τους ιδιοκτήτες και κανένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να κινηθεί. Είχε δηλαδή την πολυτέλεια να τον μεγαλώσει ως παίκτη. Ο Pochettino δεν έχει αυτή τη πολυτέλεια και γνωρίζει ότι ο Kane θα παραμείνει μια βιώσιμη επιλογή στα τελευταία στάδια της σεζόν. Είναι το δικό του ατού για να το παίξει.


Ο Kane ευδοκιμεί στο ρόλο του ως βασικός στην Ευρώπη και στα εγχώρια κύπελλα και ως αναπληρωματικός στη Premier League. Συνεχίζει να συγκεντρώνει εμπιστοσύνη και εμπειρία ενώ κερδίζει και παιχνίδια. Είναι πολύ μικρός για να ανησυχούν οι οπαδοί της Tottenham για το άμεσο μέλλον του. Αντίθετα θα πρέπει να σκέφτονται τα επόμενα 10 χρόνια.

Ο 41άχρονος τεχνικός τον κρατά πίσω στο πρωτάθλημα ώστε να τον βοηθήσει να μάθει τη τέχνη του. Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής ανέφερε στο FourFourTwo ότι ο προπονητής του μέσω ασκήσεων προσπαθεί να βελτιώσει τις κινήσεις του και τα τελειώματα του. Ο Soldado και ο Adebayor πλατσουρίζουν σε μια στασιμότητα ενώ ο Kane κάνει μεγάλη πρόοδο.

Ένας παράγοντας από τη θητεία του στη Southampton που ο Pochettino έγινε τόσο ελκυστικός στους “Spurs” το καλοκαίρι ήταν η ικανότητα του να βγάζει στην επιφάνεια νεαρούς παίκτες. Σαφώς ο σύλλογος πίστευε ότι ήξερε τι έκανε. Καλλιεργεί προσεκτικά τη καριέρα του Kane ώστε η Tottenham να καρπωθεί τα οφέλη της ανάπτυξης του αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: