Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Ευρώπη

Ο “Γερμανός” Βραζιλιάνος που εμφανίζεται στο Παγκόσμιο προσκήνιο


του Δημήτρη Βαρσάνη

Το Βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο έχει παράγει μερικούς ταλαντούχους παίκτες,για τους οποίους είναι ρουτίνα οι μεταγραφικές φήμες όμως ακόμα και οι Neymar,Oscar και Lucas Moura δεν έχουν καταφέρει να λάβουν το εμπορικό κουτσομπολιό όσο ο Roberto Firmino.


Ψάχνοντας το όνομα του μεσοεπιθετικού της Hoffenheim στο Google θα διαπιστώσει κάποιος ότι συνδέεται με παραπάνω από 10 ομάδες. Στην Αγγλία υπήρξαν αναφορές για την Arsenal,τη Liverpool και τη Manchester United που ενδιαφέρονται για τις υπηρεσίες του. Μερικοί οπαδοί της Βραζιλίας ίσως να αναρωτιόνταν ποιος είναι αυτός όταν τον κάλεσε ο προπονητής της “Selecao” Dunga για τα φιλικά αυτής της εβδομάδας με τη Τουρκία και την Αυστρία.


Ο Firmino δεν είναι τόσο άγνωστος όπως ήταν ο Dante όταν κλήθηκε από τον Luiz Felipe Scolari πέρυσι. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός έδειξε κάποιες ενθαρρυντικές ικανότητες από τη στιγμή που η Hoffenheim πλήρωσε 4 εκατομμύρια ευρώ για να τον πάρει από τη Figuierense το 2010. Εκείνη τη χρονιά τελείωσε με την ομάδα από τη Φλοριανάπολη ως ένας από τους ήρωες της ανόδου στη κορυφαία κατηγορία της Βραζιλίας και βγήκε καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος.


Όμως όπως ο Dante - ο οποίος χρειάστηκε μερικές χρονιές στη Borussia Monchengladbach πριν καθιερωθεί στη Bayern Munich - ο Firmino ξεκίνησε τη καριέρα του στη Bundesliga με ένα χαμηλό προφίλ. Η κίνηση του στη Γερμανία αρχικά φάνηκε σαν να είναι μπούμερανγκ με τον σύλλογο να τον υποβιβάζει στη δεύτερη ομάδα μετά από μόλις 11 αγώνες καθώς προσπαθούσε να προσαρμόσει τη ζωή του σε μια νέα χώρα.


Ο Firmino πάλεψε με μια σειρά από διάφορα γεγονότα συμπεριλαμβάνοντας το καιρό και τον Γερμανικό πολιτισμό. Το περασμένο μήνα δήλωσε σε μέσο της χώρας του ότι:«Το ξεκίνημα μου εδώ ήταν πολύ σκληρό. Οι Γερμανοί είναι πολύ διαφορετικοί από τους Βραζιλιάνους και αυτό με έκανε να υποφέρω λίγο». Σύντομα άρχισε να φαίνεται στην επιφάνεια παίζοντας 30 αγώνες τη σεζόν 2011 - 2012. Πέρυσι τερμάτισε στη τέταρτη θέση των σκόρερ της Bundesliga πετυχαίνοντας 16 τέρματα,ενώ μοίρασε και 12 ασίστ,δύο λιγότερες από τον Marco Reus της Borussia Dortmund.

Αφού τερμάτισε στην ένατη θέση της Bundesliga η Hoffenheim ανησυχεί πλέον για το ενδιαφέρον στον επιθετικό της,παρά το γεγονός ότι το συμβόλαιο του λήγει το καλοκαίρι του 2017. Η κλήση από την Εθνική του ομάδα σίγουρα θα αυξήσει την προσοχή πάνω του. Φέτος ωστόσο οι “Hoffe” έχουν ξεκινήσει πολύ καλά και βρίσκονται στην πέμπτη θέση ύστερα από 11 αγωνιστικές. Η προοπτική μιας θέσης στην Ευρώπη ίσως να είναι αρκετή ώστε να τον πείσει να μείνει για τώρα.

Πριν λίγες μέρες ο ίδιος είπε στην O Globo σχετικά με αυτό το θέμα ότι:«Δεν θέλω να σκέφτομαι τίποτα άλλο παρά να τα πάω καλά εκεί που είμαι τώρα. Παίζοντας καλά στη Hoffenheim με οδήγησε σε αυτό το όνειρο να κληθώ στη Βραζιλία και θέλω πραγματικά να χτίσω πάνω σε αυτό». Η ευκαιρία του έρχεται σε μια καλή στιγμή, Παρά τη προτίμηση του Dunga για μια συμπαγής μεσαία γραμμή και τη χρησιμοποίηση των Oscar και Willian ως επιθετικά όπλα του(πόσο μάλλον η εμφάνιση του Philippe Coutinho),οι μέσοι που σκοράρουν συχνά χρειάζονται πάρα πολύ.


Κανείς δεν λέει ότι ο Firmino είναι μια άμεση λύση όμως θα μπορούσε να είναι μια ενδιαφέρουσα προσθήκη για το παζλ του Dunga τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Τη Δευτέρα και ενόψει του χθεσινού φιλικού αγώνα εναντίον της Τουρκίας ο 23άχρονος παίκτης αποκάλυψε στα μέσα ενημέρωσης για τη κλήση του ότι:«Ήταν τα γενέθλια του πατέρα μου και υπήρχε μια τεράστια ευφορία για την επιστροφή μου στο σπίτι. Παρακολουθώ πάντα τις ειδήσεις για τις κλήσεις με μια αναλαμπή ελπίδας,αλλά παραδόξως δεν τις κοίταξα αυτή τη φορά. Ένας φίλος μου το είπε και νόμιζα ότι αστειευόταν. Όταν έμαθα ότι έλεγε αλήθεια ήταν το καλύτερο συναίσθημα του κόσμου. Γνωρίζω ότι πολλοί Βραζιλιάνοι δεν ξέρουν ποιος είμαι όμως πραγματικά θέλω να τους δείξω ότι αξίζω να είμαι εδώ».

Οι οπαδοί ελπίζουν να δουν ένα γκολ του Firmino(οι πανηγυρισμοί του είναι λίγο ιδιαίτεροι με κάποιες ενδιαφέρουσες χορευτικές κινήσεις του). Έχει επίσης μια φήμη για μια ιδιαίτερη αγάπη στην μόδα. Λίγοι Βραζιλιάνοι παίκτες έχουν παρατηρηθεί να φορούν ένα κλασικό Mac T-shirt όπως το έκανε ο ίδιος κατά την άφιξη του με την Εθνική του ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: