Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Roma

Δεν βρίσκεται σε κρίση...ακόμα


του Δημήτρη Βαρσάνη

Κάτι δεν πάει καλά με τη Roma. Από τις 27 Σεπτεμβρίου που κέρδισε την Hellas Verona με 2-0 έπαιξε επτά αγώνες σε πρωτάθλημα και Champions League,παίρνοντας μόλις δύο νίκες και έχοντας δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες. Η ήττα του Σαββάτου από τη Napoli(2-0) ήταν απλά το τελευταίο κεφάλαιο σε μια γνωστή ιστορία.

Έτσι ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα της Roma; πρώτον και κύριον η συγκομιδή της δεν είναι τόσο κακή όσο φαίνεται. Στο πρωτάθλημα οι δύο ήττες της ήρθαν μακριά από το γήπεδό της από τη Juventus(αρκετά αμφιλεγόμενη είναι η αλήθεια) και τη Napoli,ενώ στο Champions League ξεγυμνώθηκε από την ανωτερότητα της Bayern Munich. Από τις δύο ισοπαλίες της δεν πρέπει να νιώθει απογοητευμένη από το 1-1 στο “Etihad” εναντίον της Manchester City,ενώ δεν μπορεί να θεωρείται και μεγάλη γκέλα ο βαθμός που πήρε στη δύσκολη έδρα της πολύ καλής φετινής Sampdoria. Τέλος οι δύο νίκες της απέναντι στις Chievo και Cesena στο “Olimpico” ήταν αναμενόμενες.

Εξετάζοντας την εκτός έδρας φόρμα της αναμφισβήτητα δίνει στο ρεκόρ των “Giallorossi” κάποια προοπτική. Το “Juventus Arena” και το “San Paolo” είναι δύο από τα πιο δύσκολα γήπεδα στη Serie A για να παίξει μια ομάδα εκεί. Δεν έχει σημασία σε τι κατάσταση ήταν οι συγκεκριμένες ομάδες πριν τις αντιμετωπίσει η Roma,τα μεγάλα παιχνίδια τείνουν να βγάζουν προς τα έξω το καλύτερο εαυτό τους.


Για παράδειγμα η Roma είχε την ατυχία να αντιμετωπίσει έναν Higuain που ξαναβρήκε τη καλύτερη του κατάσταση λίγες ημέρες νωρίτερα. Η ασημένια επένδυση εδώ είναι φυσικά η προφανής,ότι είναι καλύτερα να χάνεις βαθμούς στην αρχή της σεζόν από ότι αργότερα και στο δεύτερο γύρο,όπου η Juventus και η Napoli θα πάνε στη πρωτεύουσα. Αναμφισβήτητα τα δύο πιο δύσκολα παιχνίδια της Serie A έφυγαν,ακόμα και αν τα δύο έληξαν χωρίς θετικό αντίκρισμα.


Το άλλο κομμάτι είναι ότι στην άμυνα της Roma υπήρχε ένα συνεχές ανακάτεμα της τράπουλας για διάφορους λόγους. Με τους Maicon και Castan να μην είναι 100% έτοιμοι,οι αντικαταστάτες τους απέτυχαν να λάμψουν. Ο Τοροσίδης φαίνεται βαρύς και αργός όταν έρχεται πίσω,η απόδοσή του με τη Napoli ήταν δίχως αμφιβολία η χειρότερή του αυτή τη χρονιά.


Στην άλλη πλευρά ο Ashley Cole και ο Holebas παλεύουν για το ποιος κάνει τις λιγότερο χειρότερες εμφανίσεις. Σίγουρα ο αριστερός μπακ είναι μια θέση που ο Walter Sabatini πρέπει να ενισχύσει το ερχόμενο καλοκαίρι. Η αναστολή του Μανωλά,ο τραυματισμός του Astori και η μακροχρόνια απουσία του Castan δεν δίνουν ένα σταθερό αμυντικό δίδυμο,το οποίο αλλάζει ξανά και ξανά καθώς η χρονιά προχωράει. Αυτό το αλλεπάλληλο ροτέισον σίγουρα δεν βοηθά τη χημεία της ομάδας όσον αφορά τις επιδόσεις και τα αποτελέσματα της.


Οι τραυματισμοί είναι μια δικαιολογία που η μεσαία γραμμή μπορεί να κρύβεται από πίσω τους,όμως έγινε εμφανές με τη Napoli ότι μπροστά της έλειπε η αποφασιστικότητα. Φυσικά δεν είναι εύκολο για τον Nainggolan και τον Pjanic να παίζουν σχεδόν σε κάθε αγώνα επειδή οι  De Rossi,Seydou Keita,Salih Ucan και Strootman απουσίαζαν σε διαφορετικά χρονικά πλαίσια ωστόσο είναι ένας τομέας,στον οποίο ο Rudi Garcia θα χρειαστεί να διαχειριστεί πιο προσεκτικά.


Ο Totti δεν φαίνεται και στα καλύτερα του τις τελευταίες εβδομάδες και ο Destro όποτε ξεκινάει κατά μέσο όρο πετυχαίνει ένα γκολ. Ίσως να ήρθε η ώρα η Roma να τον εξετάσει ως πρώτη επιλογή και να χρησιμοποιεί τον Capitano ανάλογα με τα χιλιόμετρα που μπορεί να τρέξει. Το ευτύχημα όλης αυτής της μοίρας και της απογοήτευσης είναι ότι έχει τελειώσει σχεδόν το πρόγραμμα των δύσκολων αγώνων.


Αν και θα είναι κουραστικό το μακρινό ταξίδι στη Μόσχα και δύσκολοι οι αγώνες με τη Manchester City και την Inter στο “Olimpico”,τα συγκεκριμένα παιχνίδια θα γίνουν πριν τα μέσα του Δεκεμβρίου που θα είναι πολύ πιο ευχάριστο το έργο της με τις επιστροφές των Maicon και Castan τουλάχιστον στην άμυνα και με ένα πιο προσεκτικό ροτέισον στην επίθεση. Παρά το δύσκολο διάστημα που περνάει η Roma εξακολουθεί να βρίσκεται μόλις τρεις βαθμούς πίσω από τη πρώτη Juventus και συνεχίζει να ελέγχει τη δική της μοίρα στο Champions League.

Μέχρι όμως να επιστρέψουν στους “Romanisti” οι απόντες και αρχίσουν να παίζουν το ποδόσφαιρο που ξέρουμε κάτω υπό τη καθοδήγηση του Garcia,θα συνεχίσουν να υπάρχουν ερωτήματα και παράλληλα ενδεχομένως να χάνονται βαθμοί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: