Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

PSG - Marseille(Preview)

Αλαζονεία εναντίον πάθους


του Δημήτρη Βαρσάνη

Ξανά για ακόμη μια φορά. Η στιγμή που ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου χωρίζει ένα Έθνος. Εκείνη η υπέροχη στιγμή της σεζόν όταν η αίγλη του Παρισιού έρχεται σε σύγκρουση με τη βιομηχανία της Μασσαλίας. Πολύ απλά είναι το μεγαλύτερο παιχνίδι στη Γαλλία,Paris Saint - Germain εναντίον Marseille.

Αν είσαι οπαδός της PSG ή της Marseille δεν ξεχνάς ποτέ το πρώτο σου classique. Που ήσουν,με ποιον ήσουν και κυρίως ποιος κέρδισε. Οι περισσότεροι στη Γαλλία θυμούνται τη πλειοψηφία των classique που έχουν δει. Αυτός είναι ένας αγώνας που ωθεί τον υπόλοιπο κόσμο του ποδοσφαίρου να ρίξει ένα ενδιαφέρον στην Ligue 1. Τη Κυριακή το μεταξύ τους παιχνίδι θα μεταδοθεί ζωντανά σε περισσότερες από 120 χώρες σε όλο τον κόσμο.


Είναι ένα ματς που ένας παίκτης της PSG ή της Marseille θα πρέπει να μπαίνει με τη ψυχολογία να μη χάσει. Μπορείς να αποκλειστείς στο κύπελλο από μια ομάδα χαμηλότερη στη τάξη κατηγορία,μπορείς να χάσεις στο πρωτάθλημα από μια νεοφώτιστη ομάδα,όμως δεν επιτρέπεται να είσαι στη πλευρά των ηττημένων στη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Είναι η στιγμή που νιώθεις υπερήφανος που είσαι Γάλλος και επίσης που η Ligue 1 έχει ένα τέτοιο περιουσιακό στοιχείο στο οπλοστάσιο της.

Αυτή τη φορά θα είναι ακόμη πιο έντονο συναίσθημα να υποστηρίζεις τη Marseille,καθώς καθοδηγεί το πρωτάθλημα μετά από ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα και βρίσκεται τέσσερις βαθμούς μπροστά από τη δεύτερη PSG.


Το PSG - Marseille διαθέτει τα ίδια συστατικά που φτιάχνουν το  “Clasico”,το “Klassiker” ή το “Derby della Madonnina”. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο συλλόγων είναι τόσο ξεχωριστός. Είναι η πρωτεύουσα εναντίον όλης της υπόλοιπης Γαλλίας. Υπάρχει η αίσθηση ότι αν γεννιέσαι στο Παρίσι,πρώτα είσαι Παριζιάνος και μετά Γάλλος. Υπάρχει μια τεράστια δυσαρέσκεια σε όλη την υπόλοιπη χώρα προς την κατεύθυνση “αυτά από τη πρωτεύουσα”. Αυτό το συναίσθημα επικρατεί γύρω από το συγκεκριμένο παιχνίδι.


Είναι το κλαμπ των “πλουσίων” απέναντι στο κλαμπ των “ανθρώπων”. Η PSG δημιουργήθηκε το 1970 από τον σχεδιαστή μόδας Daniel Hechter,ο οποίος στολίζει την ελίτ του Παρισιού. Η Marseille αντίστοιχα το 1899 ως αποτέλεσμα μιας ενοποίησης τοπικών κλαμπ καθώς ζούσαν πάρα πολλοί εκεί. Από τότε οι οπαδοί είναι η καρδιά της.

Είναι η αλαζονεία του Παρισιού εναντίον του πάθους της Μασσαλίας. Η PSG αισθάνεται ότι έχει τη δική της επιτυχία,η Marseille ότι οφείλει να τη κατακτήσει. Εδώ και πολύ καιρό αυτή είναι η μακροχρόνια υπόθεση τους. Η PSG κερδίζει χωρίς να στάξει ιδρώτα,με τρόπο αριστοκρατικό ενώ η Marseille έχει μερικούς από τους καλύτερους οπαδούς στη χώρα της. Η πόλη ζει για την ποδοσφαιρική ομάδα της. Έχουν μια τέτοια παθιασμένη σχέση.

Είναι ο εφησυχασμός έναντι της αποφασιστικότητας. Τίποτα δεν συμβολίζει περισσότερο αυτή την ομάδα της PSG με τον εφησυχασμό. Οι ποδοσφαιριστές της εμφανίζονται στα μεγάλα παιχνίδια(Barcelona,Bordeaux,Saint - Ettienne) και εξαφανίζονται στα μικρότερα(Evian,Lorient). Από την άλλη πλευρά η Marseille έχει το επιπλέον κίνητρο που έφερε μαζί του ο Marcelo Bielsa. Είτε παίζει με τη Real Madrid είτε με μια ομάδα γειτονιάς ο προσανατολισμός της ομάδας του είναι ο ίδιος.

Φυσικά είναι ένα ντέρμπι των πλουσίων έναντι των φτωχών. Τα εκατομμύρια από το Κατάρ μεγάλωσαν τη PSG,ενώ η Marseille την ίδια στιγμή προσπαθεί να μειώσει τους μισθούς από το εργατικό δυναμικό της και να περικόψει τις χασούρες.

Είναι επίσης δύο ομάδες με διαφορετικά στυλ παιχνιδιού. Από τη μια πλευρά οι οικοδεσπότες αγαπούν τη κατοχή και τις πάσες. Ακόμα και χωρίς τον Gregory Van Der Wiel,τον Thiago Motta και πιθανότατα τον Zlatan Ibrahimovic θα προσπαθήσουν να ελέγξουν το ρυθμό του παιχνιδιού από την αρχή μέχρι το τέλος. Από την άλλη πλευρά οι φιλοξενούμενοι λατρεύουν το “transition game” το πρέσινγκ ψηλά και τις γρήγορες κινήσεις. Δεν θα έχουν στην διάθεση τους τον Alaixys Romao,τον Dja Djedje,τον Jeremy Morel και τον Andre Ayew όμως θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν στις αντεπιθέσεις.


Και τι γίνεται με τις επιμέρους μάχες; Edinson Cavani εναντίον Andre-Pierre Gignac,Ezequiel Lavezzi εναντίον Florian Thauvin,Salvatore Sirigu εναντίον Steve Mandanda,Blaise Matuidi εναντίον Giannelli Imbula,Thiago Silva εναντίον Nicolas N’Koulou. Όλες μεγάλες μονομαχίες.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι επίσης η ιστορία δύο προπονητών. Ο Laurent Blanc,ο ήσυχος άνθρωπος από το Cevennes της Νότιας Γαλλίας,ο οποίος ποτέ δεν το βάζει κάτω,ο οποίος έχει επικριθεί για τις εμφανίσεις της ομάδας του και ο οποίος δεν είναι αρκετά λαμπερός για τη PSG φτάνοντας ακόμα και κοντά στην απόλυση νωρίτερα αυτή τη χρονιά. Και ο Bielsa,ο “El Loco” που έγινε “El Mago” στη Marseille.

Ήδη θαυμάζεται και αγαπιέται στη πόλη και στην υπόλοιπη Γαλλία εκτός από το Παρίσι φυσικά. Ο Bielsa έχει μεταμορφώσει αυτή την ομάδα της Marseille μετατρέποντας τους ίδιους παίκτες από μέτριους σε άριστους. Ο Blanc θα πρέπει να είναι πολύ στρατηγικά έξυπνος για να πάρει τη νίκη. Ο Αργεντινός τεχνικός το γνωρίζει αυτό και σίγουρα επεξεργάζεται ένα σχέδιο ώστε να είναι αρκετό για να τρομάξει τους Παριζιάνους.


Τέλος το “Parc des Princes”,ένα από τα πιο όμορφα γήπεδα στην Ευρώπη μόλις ανακαινίστηκε και φαίνεται ακόμη πιο όμορφο. Η βραδινή τους συνάντηση θα αυξήσει το δράμα,τον ενθουσιασμό και την ηλεκτρική ενέργεια. Ο χώρος θα είναι όμορφος,γεμάτος και έτοιμος να εκραγεί. Είναι η πρώτη φορά που επιτράπηκε στους οπαδούς της Marseille να ταξιδέψουν στο Παρίσι εξαιτίας της βίας και άλλων προβλημάτων μεταξύ των οπαδών στο παρελθόν. Θα υπάρχουν μόνο 500 από αυτούς έναντι των 45.000 της PSG όμως θα κάνουν θόρυβο σαν να είναι 5.000.

Είτε είσαι Γάλλος είτε όχι,είτε είσαι Παριζιάνος είτε όχι,είτε είσαι οπαδός του Γαλλικού ποδοσφαίρου είτε όχι το “Classique” της Κυριακής είναι ένα must-see ποδόσφαιρο. Αξίζει τη παρακολούθηση μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: