Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Schalke - Chelsea(0-5)

Η αδίστακτη Chelsea και η αξιολύπητη Schalke


του Δημήτρη Βαρσάνη

Στην πέμπτη αγωνιστική του Champions League για τον έβδομο όμιλο η νυν ομάδα (Schalke) του Roberto Di Matteo αντιμετώπισε τη πρώην(Chelsea) στο “Veltins Arena”. Οι Γερμανοί γνώρισαν μια ντροπιαστική ήττα με 5-0,η οποία παράλληλα εξασφάλισε τη πρόκριση των Άγγλων στους 16 του θεσμού.


Ο Di Matteo δεν έψαχνε την εκδίκηση και δεν την πήρε
Δύο χρόνια από την τελευταία του ημέρα ως προπονητής της Chelsea αντιμετώπισε την ομάδα που την οδήγησε στο πρώτο Champions League στην ιστορία της και πρωταγωνίστησε μαζί της ως παίκτης. Μια μέρα πριν,κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου δεν λύγισε σε κανέναν και έβαλε στην άκρη όλες τις ερωτήσεις σε σχέση με το παρελθόν λέγοντας ξανά και ξανά:«Δεν αφορά εμένα». Όμως και πάλι δεν μπορούσε να αναιρέσει από το μυαλό του τη συνάντηση με το παρελθόν.

Το 1996 ο Di Matteo αποκτήθηκε με πέντε εκατομμύρια λίρες από τη Lazio σε μια μεταγραφή ρεκόρ για τον Λονδρέζικο σύλλογο, Μετά από 16 χρόνια ως προπονητής μέσα στο Μόναχο κέρδισε τη Bayern και σήκωσε το Champions League… αυτός και όχι ο Jose Mourinho.

Ωστόσο έξι μήνες αργότερα μετά τη βαριά ήττα στην Ιταλία από τη Juventus ο Di Matteo απολύθηκε από τη Chelsea,άφησε το Λονδίνο και εξαφανίστηκε από τους πάγκους. Πριν ενάμιση μήνα επανήλθε για την ομάδα του Gelsenkirchen,ενώ ο Πορτογάλος τεχνικός συμπλήρωνε ενάμιση χρόνο από την επιστροφή του στους “Μπλε”. Έτσι χθες το βράδυ δύο θρύλοι της Chelsea βρίσκονταν αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλον.

Το ξεκίνημα του Di Matteo στους “βασιλικούς μπλε” ήταν λίγο ανομοιόμορφο όμως ο ίδιος εξακολουθούσε να καυχιόνταν ότι είχε το απόλυτο νικών στην έδρα του πριν κοντραριστεί με τη πρώην του ομάδα. Πριν τη σέντρα ο Mourinho τον περίμενε κάτω από την αψίδα του Champions League - μπροστά από την είσοδο της σήραγγας για τους παίκτες - και τον περίμενε και τον περίμενε. Οι κάμερες επίσης τον περίμεναν. Λίγα δευτερόλεπτα πριν αρχίσει το παιχνίδι έκανε τελικά την εμφάνιση του,έδωσαν τα χέρια,αγκαλιάστηκαν και έπειτα άφησαν το δράμα να εκτυλιχθεί.

Στεκόταν στη περιοχή των προπονητών και στο 16’ ακουγόταν δυνατά από τους οπαδούς των φιλοξενούμενων το «Υπάρχει μόνο ένας Di Matteo». Ακόμα και τώρα δεν τον έχουν ξεχάσει στο “Stamford Bridge”. Οι οπαδοί της Schalke απάντησαν με το «τραγουδάτε μόνο όταν κερδίζετε», καθώς η Chelsea είχε ήδη σκοράρει ένα τέρμα με τη κεφαλιά του John Terry στα πρώτα 90 δευτερόλεπτα. Ο Di Matteo είχε απλά τα χέρια στις τσέπες του σακακιού του εκείνη τη στιγμή και παρακολουθούσε την νυν ομάδα του να χάνει τη πίστη της και τη μάχη από τη πρώην του.


Η Chelsea προχωρά
Ο Eden Hazard πέρασε στον Diego Costa,αυτός με μια γρήγορη στροφή έστειλε τον αμυντικό της Schalke Felipe Santana προς την αντίθετη κατεύθυνση,έκανε το σουτ και ο Fahrmann έστειλε τη μπάλα σε κόρνερ. Ο Fabregas το εκτέλεσε από τα αριστερά,ο Terry πήδηξε ψηλά και ο Howedes τον παρακολουθούσε με δέος. Αργή κίνηση,ο Fahrmann σε λάθος θέση,ενενήντα δευτερόλεπτα,ένα γκολ.

Οι “μπλε”,αήττητοι τη φετινή σεζόν κατέστρεψαν τη Schalke στο παιχνίδι από τα πλάγια όπου χρησιμοποίησαν το χάσμα μεταξύ των σέντερ μπακ και των επιθετικών της μπακ. Οι Hazard,Willian και Costa ήταν πάντα στην άμυνα των γηπεδούχων και κάθε φορά που αυτοί προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια δική τους επίθεση ο Matic ήταν εκεί για να πάρει τη μπάλα.

Τι και αν πραγματοποιούσαν τάκλιν,τι και αν έπεφταν πάνω στη μπάλα,τι και αν την έδιωχναν μακριά η Schalke δεν μπόρεσε να σταματήσει το συνδυασμό του Fabregas,του Hazard και του Willian που έκανε το 2-0. Η Chelsea συνέχισε να παίζει το passing game της και ανάγκασε την ομάδα του Di Matteo να εγκαταλείψει πριν τη λήξη του ημιχρόνου. 

Πλέον με ένα σαφές πλεονέκτημα το υπέροχο σύνολο της Chelsea επιβράδυνε το παιχνίδι της επειδή δεν χρειαζόταν να πατήσει τέρμα το γκάζι. Έκανε ότι έπρεπε να κάνει απέναντι σε μια σοκαριστικά παθητική Schalke. Γύρω στη μια ώρα αγώνα ο Willian βρήκε πολύ ωραία τον Branislav Ivanovic,ο οποίος για λίγα εκατοστά δεν χρίστηκε και αυτός σκόρερ.

Καθώς το παιχνίδι πήγαινε πάνω κάτω και ο Mourinho δεν είχε τη διάθεση να σταματήσει την ομάδα του να πετύχει και άλλα γκολ,το μόνο ερώτημα ήταν αν ο Costa άνοιγε λογαριασμό με τη φανέλα της Chelsea στο Champions League. Όμως ενώ ο πολιτογραφημένος Ισπανός πήρε τις ευκαιρίες του δεν κατάφερε να το πραγματοποιήσει ούτε χθες και άφησε τη θέση του για τον Drogba στο 66’. Οι “μπλε” συνέχισαν και χωρίς αυτόν και τώρα έχουν εξασφαλίσει μια θέση στους “16” με μια ακόμα αγωνιστική να απομένει.

Όταν το Champions League ξαναρχίσει το Φεβρουάριο,η Chelsea θα είναι ανάμεσα στις τρεις ή τέσσερις ομάδες που θα διεκδικήσουν το στέμμα και τον Ιούνιο του 2015 ο Mourinho κάλλιστα μπορεί να σηκώνει το τρόπαιο με την ομάδα που τόσο απεγνωσμένα θέλει να το πραγματοποιήσει.


Schalke σε μπελάδες
Ξεκίνησε μπροστά από τη Nordkurve της “Veltins Arena” και έβλεπε τους οπαδούς της να χοροπηδάνε 45 λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα. Αυτή τη σεζόν η Schalke απέχει πολύ από το συναρπαστικό στη Bundesliga όμως εξακολουθεί να είναι μέσα στο στόχο για άλλη μια χρόνια συμμετοχής στο Champions League.

Η ομάδα του Di Matteo είναι μια από αυτές που λαμβάνουν μέρος συνεχώς τα τελευταία χρόνια στα νοκ - άουτ του Champions League. Τη προηγούμενη χρονιά συνετρίβη στη φάση των “16” από τη Real Madrid στην έδρα της με 6-1. Φέτος δεν βρίσκεται ακόμα εκεί και υπάρχει το ενδεχόμενο να μη βρεθεί ούτε στα νοκ - άουτ του Europa League.

Ο Howedes είχε μια κακή βραδιά,ο  Kevin Prince Boateng πήρε κάθε ευκαιρία για να νευριάσει τους οπαδούς στο γήπεδο χάνοντας τη μπάλα ξανά και ξανά και ξανά. Ο δανεικός από τη Bayern Jan Kirchhoff αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο ύστερα από μια τραγική εμφάνιση που συμπεριελάμβανε και ένα αστείο αυτογκόλ και έκανε ξεκάθαρο ότι δεν έχει καμία θέση στην ομάδα του Guardiola.

Η Schalke στο νέο σχηματισμό του 3-5-2 ήταν αδέξια,έντρομη και ενώ ήταν πρόθυμη να πολεμήσει δεν ανήκει στα πρότυπα του Champions League. Η γλώσσα του σώματος τους με τα κεφάλια τους να είναι κατεβασμένα τα εξηγούν όλα. Ο σύλλογος θα επιστρέψει στη συνηθισμένη του ρουτίνα να αμφισβητήσει τους πάντες. Το προπονητή,τους ποδοσφαιριστές,τη διοίκηση,τη νοοτροπία,πάντα το έκανε αυτό.

Παρόλα αυτά,μερικές φορές η επιθετική ένταση στις κερκίδες προσθέτει ένα νέο τόνο. Οι οπαδοί είχαν απογοητευτεί από την αξιολύπητη εμφάνιση της ομάδας τους ωστόσο ήταν πρόθυμοι να μείνουν. Μέχρι που αποδοκίμασαν τους δικούς τους παίκτες - οι οποίοι ενοχλημένοι από τη ξαφνική έκρηξη θορύβου έχασαν τη μπάλα - και στο 40’ δημιουργήθηκε άλλη μια ευκαιρία για τη Chelsea μετά από το κακό γύρισμα του μέσου της Marc Hoger.

Αυτός ο θόρυβος από τον κόσμο ήταν μέρος μιας επαίσχυντης απόδοσης από τη Schalke. Οι Γερμανοί τελείωσαν τη φάση των ομίλων στο σπίτι τους σαν το πρώτο και τελευταίο τους παιχνίδι πέρυσι στα νοκ - άουτ έναντι της μελλοντικής πρωταθλήτριας Ευρώπης. Τώρα πρέπει να κερδίσουν τη Maribor στη Σλοβενία και να χάσει η Sporting στο Λονδίνο από τη πρώτη και αδιάφορη θεωρητικά Chelsea ώστε να περάσει στον επόμενο γύρο.

Ακόμη και αν όμως συμβεί αυτό,με δεδομένα την εικόνα της χθες το βράδυ και τις δυσκολίες της στο πρωτάθλημα πιθανότατα θα είναι ένα εύκολο θήραμα για τους υπόλοιπους στο επόμενο επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: