Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Newcastle

Οι “κατεψυγμένοι” την έβγαλαν από τον “πάγο”


του Δημήτρη Βαρσάνη

Πρέπει να είναι περίεργο να είσαι οπαδός της Newcastle αυτή τη στιγμή. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι σταθερά έναντι τόσο του προπονητή όσο και του ιδιοκτήτη,αλλά η ομάδα τα αψήφησε όλα αυτά και μετά από ένα άθλιο ξεκίνημα βρίσκεται μαζί με τη Manchester United στη 4η θέση του πρωταθλήματος.


Μετά από τις πρώτες πέντε αγωνιστικές η Newcastle ήταν στο πάτο του βαθμολογικού πίνακα. Ύστερα από τους πέντε τελευταίους αγώνες της μόνο η διαφορά τερμάτων της στοιχίζει στο να είναι στη τελευταία θέση που οδηγεί στο Champions League. Ακόμη,ο οδηγός για το σερί της με τις πέντε συνεχόμενες νίκες - που ούτε η αήττητη Chelsea δεν έχει καταφέρει να το πραγματοποιήσει αυτή τη σεζόν - ξεκίνησε από τη νίκη με μια συγκριτικά δεύτερη ομάδα στο “Etihad” επί της Manchester City στο Capital One Cup.


Ήταν ένας αγώνας που ο Alan Pardew φαινομενικά δεν θα στενοχωριόταν αν έχανε όμως οι “καταψυγμένοι” ποδοσφαιριστές της είχαν άλλες σκέψεις και έτσι άρχισαν να δίνουν στο προπονητή τους έναν ευχάριστο πονοκέφαλο στις επιλογές του. Οι “Toons” παρατάχθηκαν με τους Massadio Haidara,Mehdi Abeid,Rolando Aarons και τον 17άχρονο Adam Armstrong στην επιθετική γραμμή,ενώ ο Ryan Taylor έπαιξε για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια και ο Paul Dummett μεταφέρθηκε στη θέση του κεντρικού αμυντικού.

Εκείνη τη νύχτα αποδείχθηκε ότι το ρόστερ του Pardew ίσως να είναι πιο ικανό από ότι ακόμη και ο ίδιος είχε σκεφτεί. Δεν ήταν οι καλοκαιρινές μεταγραφές που μπάλωσαν τη κατάσταση αλλά οι ποδοσφαιριστές που έμειναν στον “πάγο” όλα αυτά τα χρόνια και ήθελαν να αποδείξουν πράγματα.
Ο Aarons και ο Abeid έχουν δείξει σίγουρα στο περιορισμένο χρόνο συμμετοχής τους ότι είναι σε θέση να συμβάλλουν,με τον δεύτερο να κερδίζει μια άκρως εντυπωσιακή βαθμολογία του 7.66 από το WhoScored.com στη νίκη επί της Manchester City και μετά από εκείνο το παιχνίδι να καταμετράτε η απόδοση του στο 7.37 και στο 7.55 εναντίον της Liverpool και της West Brom αντίστοιχα για το πρωτάθλημα πριν τραυματιστεί. Εν τω μεταξύ οι απόφοιτοι ακαδημιών Sammy Ameobi και Paul Dummet ξαφνικά μοιάζουν αναντικατάστατοι.

Φαίνεται τώρα ότι ο Pardew αρχίζει να κατανοεί το γεγονός ότι υπήρξε μια σαφής διαχωριστική γραμμή στο στρατόπεδο,ιδιαίτερα μεταξύ των άφθονων Γαλλόφωνων παικτών και τη συρρίκνωση των ντόπιων ταλέντων. Τη περασμένη σεζόν οι Άγγλοι παίκτες αγωνίστηκαν μόλις 5.600 λεπτά με τη φανέλα των “ανθρακωρύχων”,με τα περισσότερα από τα μισά να λαμβάνονται από τον Mike Williamson. Φέτος και μετά από 12 αγώνες ο αριθμός έχει φτάσει ήδη στα 3.320 λεπτά,τα οποία από την άποψη της αναλογίας των διαθέσιμων είναι σχεδόν τα διπλάσια από εκείνα της προηγούμενης χρονιάς.


Χωρίς να θίξουμε το στερεότυπο ότι οι Βρετανοί ποδοσφαιριστές έχουν ένα πνεύμα μπουλντόγκ μέσα τους,διακρίνεται από τα πρόσφατα αποτελέσματα της Newcastle ότι δίνουν πολύ περισσότερη ψυχή. Το καλύτερο παράδειγμα είναι αναμφισβήτητα αυτό του Dummett,ο οποίος έχει προσαρμοστεί στο νέο του ρόλο ως σέντερ μπακ δίπλα στον αρχηγό Fabricio Coloccini και αποδίδει η συνεργασία τους.


Ο γεννημένος στο Newcastle αμυντικός εγκαταστάθηκε στη πρώτη ομάδα πέρυσι,ξεκίνησε σε 11 παιχνίδια πρωταθλήματος με το πρώτο του να είναι στην ηλικία των 22 και είναι ένα παράδειγμα ενός παίκτη που θα μπορούσε εύκολα να απογοητευτεί από τη ζωή του στο “St James’ Park” μετά από την εισροή ξένων ποδοσφαιριστών και να αναζητήσει τη τύχη του αλλού.


Ο Διεθνής με την Ουαλία,πλέον στα 23 του οφείλει πολλά στον(και όμως) Pardew για τη παρατεταμένη βελτίωση του,καθώς τον έχει μετατρέψει σε έναν παίκτη που θέλει να αποδείξει πράγματα. Σύμφωνα με το WhoScored.com ο Dummett με 7.16 είναι ο κορυφαίος παίκτης της Newcastle σε σύγκριση με όλους αυτούς που έχουν κάνει από δύο εμφανίσεις και πάνω στο πρωτάθλημα.


Ο Ουαλός αμυντικός έχει αντιμετωπίσει θαυμασία τις φυσικές απαιτήσεις της Premier League και παρά τα οκτώ από τα δέκα ξεκινήματα του στο πρωτάθλημα ήταν ως αριστερός μπακ,έχει πραγματοποιήσει τα περισσότερα διωξίματα(6.6) και έχει κερδίσει τις περισσότερες εναέριες μονομαχίες (τέσσερις) ανά παιχνίδι από κάθε άλλο παίκτη. Μόνο εννέα παίκτες της κορυφαίας κατηγορίας έχουν κερδίσει περισσότερες εναέριες μονομαχίες συνολικά(40),με τον Dummet να βγαίνει ηττημένος σε μόλις 19 από τις 59 του μονομαχίες μέχρι σήμερα. Την ίδια στιγμή ο Coloccini έχει χάσει τις 18 από τις 38.


Το άλμα του έχει αποδειχθεί επίσης ότι είναι ένα περιουσιακό στοιχείο στην αντίπαλη περιοχή,με τον Wilfried Bony να έχει μόνο περισσότερα σουτ στις στημένες φάσεις αυτή τη χρονιά(τέσσερα). Οι τοπικοί άνδρες όπως ο Dummet ή η βελτίωση του Ameobi ήταν το κλειδί για την αναβίωση της Newcastle από την ανελέητη κριτική στην αρχή της χρονιάς. Ο δεύτερος έχει προσφέρει μια πραγματική απειλή από την αριστερή πτέρυγα αλλά δίνει και τις αμυντικές βοήθειες που απαιτούνται,πραγματοποιώντας δύο τάκλιν και έξι κλεψίματα συνοδεύοντας και την ασίστ στο νικητήριο τέρμα του Moussa Sissoko στον τελευταίο αγώνα της εναντίον της QPR.


Η πολύ βελτιωμένη αποφασιστικότητα τους στην άμυνα έχουν κάνει τους “Magpies” να δεχτούν μόνο ένα γκολ στα τελευταία έξι συνεχόμενα νικηφόρα παιχνίδια τους σε όλες τις διοργανώσεις,το οποίο αποτελεί τη βάση της προόδου μετά από τη κάκιστη αρχή της στο πρωτάθλημα.

Είναι αναπόφευκτο ότι αυτό το σερί θα λάβει σύντομα τέλος,όμως ο Pardew θα κάνει καλά να θυμάται ότι οι παίκτες από το “ψυγείο” έβγαλαν το σύλλογο από την αφάνεια που είχε πέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: