Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

«Επιφανειακή έρευνα και αστική αρχαιολογία»


«Επιφανειακή έρευνα και αστική αρχαιολογία» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Γιάννης Λώλος (Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014, και ώρα 19.00, στο πλαίσιο του κύκλου διεπιστημονικών συζητήσεων με τίτλο «Ματιές στην πόλη: μεταξύ αρχιτεκτονικών και αρχαιολογικών προσεγγίσεων» που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Ο κ. Λώλος στην ομιλία του θα επιχειρήσει μια εκτίμηση της συνεισφοράς της επιφανειακής έρευνας στη γνώση μας για την αρχαία πόλη, με βάση τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών, συμπεριλαμβανομένης αυτής που διηύθυνε ο ίδιος στην αρχαία Σικυώνα.

Όπως αναφέρει ο κ. Λώλος: «26 χρόνια μετά τη δημοσίευση του άρθρου των John Bintliff και Anthony Snodgrass για την επιφανειακή έρευνα σε αστικό περιβάλλον («Mediterranean Survey and the City», Antiquity 62 [1988], 57-71) οι σχετικές γνώσεις και οι εμπειρίες μας έχουν κατά πολύ εμπλουτισθεί χάρη σε πολλές τέτοιες έρευνες που έχουν διεξαχθεί στην ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Είναι οι επιφανειακές έρευνες αξιόπιστες μέθοδοι προσέγγισης της αρχαιολογίας ενός αστικού χώρου και υπό ποιες προϋποθέσεις; Ποιες πτυχές αυτού του πολυσύνθετου μορφώματος που ήταν η αρχαία πόλη διαφώτισαν οι επιφανειακές έρευνες περισσότερο και ποιες λιγότερο ή καθόλου; Η οικιστική εξέλιξη, η αλληλεπίδραση ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος, η σχέση δομημένου και αδόμητου χώρου, οι χρήσεις γης και η χωροθέτηση των διαφορετικών δραστηριοτήτων, η ρυμοτομία, η χωρική οργάνωση και η ιεράρχηση των οικιστικών περιοχών, η “ανακύκλωση” αρχαιότερου υλικού, η αντιμετώπιση και η “χρήση” των αρχαιοτήτων από τους κατοίκους σήμερα είναι κάποια από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν», αναφέρει ο κ. Λώλος σχετικά με το περιεχόμενο της ομιλίας του.

Τον κύκλο συζητήσεων διοργανώνει η δρ Μάνθα Ζαρμακούπη, Marie Curie Intra-European Research Fellow.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας), Βασ. Κωνσταντίνου 48 (μετρό Ευαγγελισμός). Τηλ. 210 7273516, e-mail: mkont@eie.gr.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: