Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Altach: Η μικροσκοπική ομάδα της Αυστρίας που φιλοδοξεί να φτάσει το κατόρθωμα της Leicester


Δημήτρης Βαρσάνης


Το 2016 πλησιάζει στο τέλος του και πάντα θα το θυμόμαστε για την επιτυχία της Leicester City στην Premier League.  

Όμως δεν έλαμψαν μόνο οι "αλεπούδες": τα αουτσάιντερ το διασκέδασαν σε όλο τον κόσμο, από τη Mariehamn της Φινλανδίας έως την Plaza Colonia της Ουρουγουάης. Τώρα μια ομάδα από ένα μικρό χωριό της Αυστρίας αμφισβητεί τη πρόκληση για το τίτλο με το 31χρονο διευθυντή μάρκετινγκ Werner Grabherr ως προπονητή. 

Η SC Rheindorf Altach είναι στην κορυφή της Αυστριακής Bundesliga μπροστά από τον οικονομικό κολοσσό της Red Bull Salzburg και τις παραδοσιακές υπερδυνάμεις της Austria Wien, της Rapid Wien και της Sturm Graz. Μόνο μία ομάδα υποβιβάζεται από τη κορυφαία κατηγορία της Αυστρίας όμως η Altach ήταν σε σοβαρό κίνδυνο για να πιάσει τον "πάτο" τη περασμένη σεζόν. Ανάλογη δύσκολη χρονιά αναμενόταν και φέτος, ωστόσο απολαμβάνει ένα σχεδόν τέλειο ρεκόρ στην έδρα της με οκτώ νίκες και δύο ισοπαλίες σε 10 αγώνες στο μικροσκοπικό Stadion Schnabelholz και περήφανα κοιτά προς τα κάτω όλους τους υπόλοιπους.



Η επιτυχία του συλλόγου στέκεται κυρίως στο τεράστιο έργο που επιτέλεσε ο αθλητικός της διευθυντής Georg Zellhofer και ο πανούργος πρώην προπονητής της Damir Canadi, ο οποίος ανέλαβε το 2013 και αμέσως την ανέβασε στη πρώτη κατηγορία μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία του συλλόγου. 




Η Altach αγωνίστηκε στο παρελθόν στην Bundesliga τη περίοδο 2006-2009 και όταν επέστρεψε είχε ένα σοβαρό πενταετές πλάνο για να εδραιωθει στην μέση του βαθμολογικού πίνακα. Όμως συγκλονιστικά τερμάτισε τρίτη το 2015 και βγήκε στο Europa League. Τώρα μετά από μια χρονιά ταλαιπωριών ενδεχομένως να είναι στα πρόθυρα της επίτευξης κάτι του πραγματικά αξιομνημόνευτου.

"Με προϋπολογισμό περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ, η Altach πρέπει να παίρνει παίκτες που δεν τους θέλει κανείς άλλος ή να δοκιμάζει άπειρους νεαρούς" λέει ένας δημοσιογράφος της περιοχής εν ονόματι Sebastian Rauch και συνεχίζει:"Ο Canadi πήρε ένα γκρουπ άγνωστων παικτών και παρήγαγε μια ισχυρή μονάδα. Τη κύρια ποιότητα τους τη παρατηρείς στο ταλέντο και στην ανατροφή του. Είναι σε θέση να βρει ένα σύστημα που ταιριάζει με τους παίκτες στη διάθεσή του αντί να προσπαθεί να πάρει ποδοσφαιριστές που ταιριάζουν σε ένα άκαμπτο σύστημα." 



Ο Canadi ήταν πολύ ευέλικτος. Άλλαζε τα πλάνα του παιχνιδιού σύμφωνα με τον αντίπαλο και δεν φοβήθηκε να κάνει σημαντικές αλλαγές τακτικής. Ο Claudio Ranieri έκανε την άμυνα της Leicester πολύ πιο σταθερή αλλάζοντας το 3-5-2 του Nigel Pearson και τοποθετώντας τέσσερις πίσω. Η Altach άνθισε αφού έκανε ακριβώς το αντίθετο. Όπως ο Antonio Conte στη Chelsea ο Canadi αποφάσισε να δοκιμάσει να παίξει με τρεις σέντερ μπακ και δύο μπακ - χαφ από το καλοκαίρι και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. 



Από τον Νοέμβριο όμως η Altach έπρεπε να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό πλήγμα όταν ο Canadi έφυγε για τη Rapid Wien. Παρά το γεγονός ότι έτρχε ένα συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2017, ο 46χρονος τεχνικός επέλεξε να εγκαταλείψει το συγκεκριμένο πλάνο και να πάει σε μια μεγάλη ομάδα που είναι σε βαθιά κρίση. Η Rapid σκεφτόταν μεγάλα ονόματα όπως ο Andreas Herzog και ο Didi Kühbauer μετά την απόλυση του Mike Buskens, αλλά προτίμησε ενάν ειδικό του πρωταθλήματος που έχει αποδείξει την αξία του πέρα ​​από κάθε αμφιβολία. Το οξύμωρο είναι ότι ο Canadi υπέγραψε μετά την εντυπωσιακή νίκη της Altach με 5-1 νίκη επί της μισητής της αντιπάλου Austria Wien. 



"Όταν σε καλεί η Rapid δεν χρειάζεται να το σκεφτείς πολλές φορές. Είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στη χώρα και ο Canadi ποτέ δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες του" εξηγεί ο Rauch. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Altach δεν έμεινε έκπληκτη από αυτή την απρόσμενη εξέλιξη. Εν τω μεταξύ ο Zellhofer δήλωσε: "Ήταν σαφές ότι θα κάνει το μεγάλο βήμα. Το τάιμινγκ αποτελεί φυσικά μια έκπληξη όμως πρέπει να σεβαστούμε την επιθυμία του".



Ο σύλλογος είχε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για μια τέτοια κατάσταση και ήταν μάλλον ανορθόδοξο. Η Altach στράφηκε προς τον Grabherr, ο οποίος ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στο σύλλογο όμως πέρασε τη μεγαλύτερη διάρκεια του σε ερασιτεχνικό επίπεδο και έπρεπε να αποσυρθεί πριν από τέσσερα χρόνια λόγω τραυματισμού μετά από μια σύντομη περίοδο στην FC Egg. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων επειδή του δόθηκε μια επιλογή εκτός του ποδοσφαίρου.

Αυτός είναι και ο λόγος που ενώ προωθήθηκε από προπονητής στις ρεζέρβες της ομάδας σε βοηθός του Canadi το καλοκαίρι, ο Grabherr είχε επίσης και το ρόλο του διευθυντή μάρκετινγκ στο σύλλογο. 

Με τον μέντορά του να φεύγει ανέλαβε σε προσωρινή βάση και τα πράγματα οδεύουν ομαλά με το πιο νεαρό προπονητή στην ιστορία του Αυστριακού πρωταθλήματος:"Ο Werner ήταν πάντα κοντά και ξέρει την ομάδα πολύ καλά. Είναι φυσικό να του δοθεί μια ευκαιρία" δήλωσε ο Zellhofer. 



Σύμφωνα με τον Rauch ο Grabherr ήταν υπεύθυνος για την ανάλυση βίντεο, ενώ πολλές από τις τακτικές ιδέες του Canadi προήλθαν από αυτόν. Η Altach πήρε 10 βαθμούς στους πέντε αγώνες που έχει δώσει με αυτόν στο πάγκο όμως παρουσιάστηκε ένα μεγάλο γραφειοκρατικό πρόβλημα. Ο Grabherr δεν έχει την άδεια UEFA Pro και ως εκ τούτου δεν μπορεί να διοριστεί σε μόνιμη βάση, έτσι ώστε να έχει ξεκινήσει η αναζήτηση για ένα μακροπρόθεσμο διάδοχο και ο προσωρινός προπονητής να είναι έτοιμος να επιστρέψει στα καθήκοντά του μάρκετινγκ νωρίτερα παρά αργότερα. 



Η μοναδική ιστορία του Grabherr είναι μόνο μία από τις πολλές ασυνήθιστες ιστορίες στην Altach. Πάρτε για παράδειγμα τον Andreas Lukse. Ένα ταλέντο της Rapid έδειξε πολλές υποσχέσεις στα νιάτα του σαν τερματοφύλακας, αλλά η στάση του ήταν άσχημη και εν τέλει έμεινε χωρίς ομάδα και σκεφτόταν να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο πριν τον υπογράψει ο Canadi στη Lustenau το 2011. Δύο χρόνια αργότερα μετακόμισε στην Altach με τον αγαπημένο του προπονητή και εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες στη χώρα. Στην ηλικία των 29 ο Lukse πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Εθνική ομάδα και κράτησε ανέπαφη την εστία του στο 0-0 εναντίον της Σλοβακίας.



Ο Καμερουνέζος μέσος Louis Ngwat-Mahop κάποτε είχε υπογράψει στην Bayern Munich και έπαιξε ακόμα και μερικά λεπτά στην Bundesliga το 2007 μαζί με τους Mehmet Scholl, Oliver Kahn, Phillippe Lahm και Claudio Pizarro. Ομως τον βρήκαν να κατέχει ένα πλαστό διαβατήριο, ο σύλλογος τερμάτισε το συμβόλαιο του και η καριέρα του πήρε την κατιούσα. Στην Altach όμως ο Ngwat-Mahop έχει γίνει ένα αστέρι και δείχνει την αξιοσημείωτη ευελιξία του αγωνιζόμενος σε πολλές διαφορετικές θέσεις.




Ο 19χρονος επιθετικός Dimitri Oberlin είναι το αστέρι της, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελβετία στο επίπεδο νεολαίας. Ο τεχνίτης επιθετικός στάθηκε στα πόδια του στην Altach ενώ είναι με τη μορφή του δανεισμού από την Red Bull Salzburg και είναι ο δεύτερος σκόρερ στο πρωτάθλημα με εννέα τέρματα.




Όμως η πιο δημοφιλής προσωπικότητα είναι ο 31χρονος αρχηγός Philipp Netzer, ένας κομψός αμυντικός μέσος που γύρισε σε αμυντικός. Έχοντας δοκιμάσει την τύχη του στην Austria Wien χωρίς επιτυχία, επέστρεψε στο κλαμπ της νιότης του το 2009 και σταδιακά εξελίχθηκε σε ένα ποιοτικό ποδοσφαιριστή και έναν αληθινό ηγέτη.





"Το μεγάλο πλεονέκτημα της Altach είναι ότι δεν υπάρχει καμία πίεση" τόνισε ο Peter Altmann, δημοσιογράφος της περιοχής και συνέχισε λέγοντας:"Πρόκειται για ένα χωριό 6.500 ανθρώπων, πιο κοντά στην Ελβετία από ό,τι στην Αυστρία. Απολαμβάνουν με ηρεμία τις συνθήκες εργασίας χωρίς περισπασμούς. Τα Εθνικά μέσα ενημέρωσης είναι ταυτισμένα με τη Rapid, την Austria, τη Salzburg και τη Sturm"


Ως εκ τούτου η Altach δεν θεωρείται ακόμα διεκδικήτρια του τίτλου από τους ειδικούς όπως και η Leicester τον περασμένο Δεκέμβριο. Ταπεινή και τακτικά θαυμάσια θα μπορούσε να τους εκπλήξει όλους και να γίνει η τελευταία σε μια αυξανόμενη λίστα των απροσδόκητων πρωταθλητριών ανά τον κόσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια: