Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Ιρλανδικό ποδόσφαιρο: Η πορεία της Dundalk στο Europa League είναι μόνο η αρχή;


Δημήτρης Βαρσάνης


Η Dundalk μπορεί για λίγο να έχασε τη πρόκριση στα στάδια των νοκ-άουτ του Europa League αφού ηττήθηκε από την Maccabi Tel Aviv την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι επιτυχίες τους θα πρέπει να θεωρούνται μια μεγάλη νίκη για το Ιρλανδικό ποδόσφαιρο.  

Αναμφίβολα υπήρξαν πολλοί Ιρλανδοί που έχουν διαπρέψει στον αθλητισμό όμως το Εθνικό πρωτάθλημα της χώρας πάντα μένει πίσω. Ενώ ότι η Dundalk μαζεύει πόντους στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να θεωρείται ένα θαύμα για το πρωτάθλημα της Ιρλανδίας, δεν παύει ωστόσο να παρέχει τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στη Dundalk ένα σκαλοπάτι για να τους βοηθήσουν να προχωρήσουν προς τα εμπρός.



Το πιο προφανές κέρδος το οποίο πρόκειται να βοηθήσει μαζικά το σύλλογο είναι τα οικονομικά οφέλη. Στη Dundalk πήραν περισσότερα έσοδα από τη νίκη τους με την Maccabi Tel Aviv νωρίτερα στη φάση των ομίλων από ότι με την κατάκτηση του πρωταθλήματος την περασμένη σεζόν. Αυτό θα βοηθήσει μαζικά τον σύλλογο στην εξασφάλιση κονδυλίων για τη βελτίωση της υποδομής του συλλόγου και ακόμη έχει δώσει στους "Lilywhites" κάποια οικονομική ισχύ στην μεταγραφική αγορά, που θα μπορούσε να συνεισφέρει στην ομάδα για να ξεπεράσουν τα φετινά επιτεύγματά τους στην Ευρώπη.  


Αν είναι σε θέση να αναβαθμίσει και να αναπτύξει τις εγκαταστάσεις της και επίσης να δημιουργήσει ένα καλύτερο περιβάλλον για τους παίκτες να προπονούνται και να παίζουν μαζί, τότε αυτό θα ενισχύσει σίγουρα τους παίκτες που ανήκουν ήδη στο σύλλογο καθώς και εκείνους που θα συμμετάσχουν μαζί τους.



Μιλώντας για την προσέλκυση ποδοσφαιριστών στο σύλλογο η φήμη και μόνο που έφερε η πορεία του Europa League θα βοηθήσει αναπόφευκτα τη Dundalk. Ενώ οι Andy Boyle και Daryl Horgan είναι πιθανό να φύγουν λόγω ενδιαφέροντος από την Αγγλία, η κατάσταση στους Lilywhites ως πρωτοπόροι στο Ιρλανδικό ποδόσφαιρο διασφαλίζει ότι το δίδυμο θα αντικατασταθεί επαρκώς.




Το γεγονός ότι το εν λόγω δίδυμο αγωνίζεται στην Εθνική ομάδα της Ιρλανδίας, θα μπορούσε με τη σειρά του να ανοίξει το δρόμο για περισσότερους παίκτες από πρωτάθλημα της Ιρλανδίας να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους. Προηγουμένως οι Ιρλανδοί ποδοσφαριστές θα έπαιρναν πραγματικά την ευκαιρία να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους όταν και αν έφευγαν ποτέ από το εγχώριο πρωτάθλημα και πήγαιναν στο εξωτερικό, ωστόσο αυτή η νέα εξέλιξη ενδεχομένως να οδηγήσει στους Martin O'Neill και Roy Keane να ψάξουν πιο κοντά στο σπίτι τους όταν θα επιλέγουν τους παίκτες.




Το ποδόσφαιρο στην Ιρλανδία είναι σημαντικά πίσω από τα πρότυπα που ορίζονται στη Σκωτία και στην Αγγλία τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να είναι ύψιστης προτεραιότητας στο Εθνικό διοικητικό όργανο. Θα χρειαστούν περισσότερες από μία πορείες στο Europa League για να καλυτερέψει το πρωτάθλημα, αλλά η Dundalk, οι υπάλληλοι, και η Εθνική ομάδα της Ιρλανδίας ελπίζουν ότι τα οφέλη θα είναι αισθητά στο Ιρλανδικό ποδόσφαιρο. Έχουμε δει όλοι το ταλέντο που μπορεί να προσφέρει η Ιρλανδίας, έτσι δεν υπάρχει καμία λογική ως προς το γιατί το πρωτάθλημα της Ιρλανδίας δεν μπορεί να ωθήσει και να συνεχίσει τη βελτίωση στην ποιότητα του και στις εξαιρετικές του επιδόσεις στην Ευρώπη.


Στη Dundalk δικαιωματικά προαναγγέλουν το κατόρθωμα τους όμως οι φίλαθλοι της Ιρλανδίας θα θέλουν να εξασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα είναι μόνο η αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: