Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Παρακολούθηση - στοχοποίηση μονάδων του ουκρανικού πυροβολικού απο Ρώσους χάκερς


Σύμφωνα με αναφορά της εταιρείας κυβερνοασφαλείας CrowdStrike, μια ομάδα χάκερ που φέρεται να συνδέεται με τη ρωσική κυβέρνηση και τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ πιθανώς χρησιμοποίησε κακόβουλο λογισμικό σε συσκευές Android για την παρακολούθηση και στοχοποίηση μονάδων του ουκρανικού πυροβολικού στο διάστημα μεταξύ των τελών του 2014 και του 2016,.

Το συγκεκριμένο malware ήταν σε θέση να υποκλέπτει συνομιλίες και κάποια δεδομένα τοποθεσίας από τις μολυσμένες συσκευές- πληροφορίες που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν για πλήγματα κατά των μονάδων πυροβολικού, προς υποστήριξη των φιλορώσων αποσχιστών που μάχονται στην ανατολική Ουκρανία.

Τα ευρήματα αυτά είναι τα πιο πρόσφατα σε μια μακριά σειρά στοιχείων που υποστηρίζουν την ολοένα και αυξανόμενη εντύπωση στις υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης και τους ερευνητές κυβερνοασφαλείας πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βασίζεται όλο και περισσότερο σε επιχειρήσεις από χάκερ για να ασκεί επιρροή και να πλήττει γεωπολιτικούς του αντιπάλους.
Κύκλοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών θεωρούν πως η συγκεκριμένη ομάδα, που είναι γνωστή ως Fancy Bear ή APT 28, δρα για λογαριασμό της GRU- της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. Τόσο η CIA όσο και το FBI θεωρούν πως η Fancy Bear και άλλοι Ρώσοι χάκερ ήταν υπεύθυνοι για χακαρίσματα κατά τις εκλογές που είχαν σκοπό να βοηθήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να νικήσει τη Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με δύο ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η Ρωσία και ο Ντόναλντ Τραμπ αρνούνται αυτές τις κατηγορίες.

Πάντως, το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση των ουκρανικών μονάδων πυροβολικού αποτελούσε παραλλαγή του είδους που χρησιμοποιήθηκε κατά της DNC (Democratic National Committee), σύμφωνα με τον Ντμίτρι Αλπέροβιτς, συνιδρυτή της CrowdStrike. Αυτό το δεδομένο, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα απωλειών που υπέστησαν οι μονάδες του ουκρανικού πυροβολικού που στοχοποιήθηκαν από χάκερ, καθιστά εξαιρετικά πιθανό η Fancy Bear να ευθύνεται για το «φύτεμα» του malware, ανέφερε ο ίδιος. «Δεν μπορεί να είναι μία άσχετη ομάδα, ή μια συμμορία εγκληματιών, πρέπει να είναι σε στενή επικοινωνία με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις» τόνισε.

Το λογισμικό αυτό χρησιμοποιούσε μια κατά τα άλλα «νόμιμη» εφαρμογή για Android που είχε αναπτυχθεί από Ουκρανό αξιωματικό πυροβολικού για την ταχύτερη επεξεργασία σκοπευτικών δεδομένων, κατά την CrowdStrike. Η χρήση του, σύμφωνα με την εταιρεία, σηματοδοτεί την επέκταση των ρωσικών δυνατοτήτων κυβερνοπολέμου στην πρώτη γραμμή των μαχών, και θα «μπορούσε να είχε αποτέλεσμα την έγκαιρη γνώση περί κινήσεων του ουκρανικού πυροβολικού, παρέχοντας έτσι στις ρωσικές δυνάμεις πληροφορίες χρήσιμες σε επίπεδο στρατηγικών σχεδιασμών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: