Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

«Μεθ' Ορμής Ακαθέκτου»


Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 18.00 θα παρουσιαστεί στo χώρο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος η νέα έκδοση της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού «Μεθ' Ορμής Ακαθέκτου. Επίτομη Ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού 1821 – 1945».Την έκδοση θα παρουσιάσουν ο Επίτιμος Α΄ Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Παλούμπης, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού Πλοίαρχος Λεωνίδας Τσιαντούλας, ο καθηγητής Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθώς και ο συγγραφέας του βιβλίου Υποπλοίαρχος  Παναγιώτης Γέροντας.

Η έκδοση έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην βιβλιογραφία που σχετίζεται με την ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς είναι η πρώτη φορά που η σύγχρονη ιστορία του Όπλου συγκεντρώνεται σε ένα μόνο τόμο. Στις σελίδες του εξιστορείται η εξελικτική πορεία του Πολεμικού Ναυτικού από τον Τρινήσιο Στόλο (Ύδρα, Σπέτσες και Ψαρά) σε ένα οργανωμένο στρατιωτικό σύστημα. Εξετάζει μάλιστα αυτή την εξέλιξη σε όλους τους τομείς: Στόλος, Ναύσταθμος, ναυτική εκπαίδευση, καινοτομίες – τεχνολογικές εξελίξεις και επιχειρήσεις. Παράλληλα γίνονται και οι απαραίτητες αναφορές και αναλύσεις στην πολιτική και στρατιωτική πραγματικότητα της Ελλάδας, διότι ως μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ο κόσμος του Πολεμικού Ναυτικού πάντοτε επηρεαζόταν από αυτήν.

Η αφήγηση, αν και συνοπτική, είναι περιεκτική και επιστημονικά τεκμηριωμένη καθώς στηρίζεται σε πρωτογενείς πηγές και ιστορικά αρχεία διαφόρων φορέων (Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού, Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο, Γενικά Αρχεία του Κράτους, Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού κ.α), ενώ παράλληλα πλαισιώνεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά.

Ο τίτλος του βιβλίου «Μεθ’ ορμής ακαθέκτου» προέρχεται από το περίφημο σήμα του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη πριν από την Ναυμαχία της Έλλης: «Με την δύναμην του Θεού, τας ευχάς του Βασιλέως μας και εν ονόματι του Δικαίου, πλέω μεθ' ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθησιν της νίκης εναντίον του εχθρού του Γένους».

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό. Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος ευρίσκεται  στον Πειραιά, Ακτή Θεμιστοκλέους, Μαρίνα Ζέας. (τηλ.  2104516264)

Δεν υπάρχουν σχόλια: