Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Chapecoense: Πρωταθλήτρια στις καρδιές μας


Δημήτρης Βαρσάνης


Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης το ποδόσφαιρο και ο ευρύτερος κόσμος ήταν συγκλονισμένος. Τα νέα έβγαιναν μέσα από ένα τραγικό γεγονός που εκτυλίχθηκε στο La Mia Airline, τη πτήση 2993 που συνετρίβη κατά την προσγείωση του στην José María Córdova, το Διεθνές αεροδρόμιο της Κολομβίας.



Αυτή η καταστροφή στοίχισε τη ζωή 75 επιβατών από τους 81 που ταξίδευαν εκείνη τη νύχτα. Μεταξύ των νεκρών ήταν 19 ποδοσφαιριστές από το Βραζιλιάνικο σύλλογο Associação Chapecoense de Futebol. Ήταν ένα οδυνηρό περιστατικό που ενέχει τρομακτική ομοιότητα με το αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου το 1958 που αποδεκάτισε τη περίφημη Manchester United με τα "μωρά του Busby".




H Chapecoense ιδρύθηκe το 1973 με τη συγχώνευση των σωματείων της Chapecoense και της Independente. Ο σύλλογος εδρεύει στην περιοχή Santa Catarina της Νότιας Βραζιλίας και η πόλη του Chapecó φημίζεται για την παραγωγή τροφίμων και τη διανομή τους μέσω του ομίλου τροφίμων Sadia.




Ο σύλλογος εύστοχα ονομάστηκε «βραζιλιάνικη Leicester» από τον αείμνηστο προπονητή της Caio Junior τον Σεπτέμβριο για τους ηρωισμούς του από το 2009. Η ομάδα του έχει αυξηθεί σε όλη τη διαδρομή από την 4η κατηγορία του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου για να φτάσει στο πρώτο μισό της Série A σε μόλις επτά χρόνια. Το μεγαλύτερο τους επίτευγμα φυσικά ήταν που πετούσαν για να παίξουν για το πρώτο τελικό του Copa Sudamerica (το αντίστοιχο Europa League) εναντίον της ομάδας από τη Κολομβία Atlético Nacional.




Μόνο τρεις παίκτες επέζησαν από τη συντριβή (Alan ruschel, Jakson Follmann και Hélio Hermito Zampier Neto) και η καταστροφή χρησιμεύει ως μια επίκαιρη υπενθύμιση της αξίας της ίδιας της ζωής σε ένα όλο και πιο βιομηχανικό προιόν. Τουλάχιστον υπάρχει ακόμα ανθρωπιά και σεβασμός με την αντίπαλο της στο τελικό Atletico να δείχνει τη συμπόνια της ζητώντας από τη διοργάνωση η Chapecoense να στεφθεί πρωταθλήτρια της Νοτίου Αμερικής ως ένδειξη σεβασμού.




Δεν είναι όμως ευτυχώς οι μόνοι. Κλαμπ από όλο το κόσμο έχουν ενταχθεί στην αλληλεγγύη για να θρηνήσουν το θάνατο των συναδέλφων τους. Πολλές ομάδες συμπεριλαμβανομένης της Benfica προσφέρθηκαν να δώσουν δανεικούς παίκτες προκειμένου η ACF να αναπληρώσει το διαλυμένο ρόστερ της, ενώ πολλές ομάδες ζήτησαν από την Ομοσπονδία ο σύλλογος να μην υποστεί τον υποβιβαμό για τα επόμενα τρία χρόνια καθώς ξεκινά να χτίζεται εκ νέου από την αρχή.


Μπορεί επίσημα να μην κατέκτησαν το Copa Sudamerica του 2016 όμως κέρδισαν τις καρδιές όλης της ποδοσφαιρικής κοινότητα και όλου του κόσμου. Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: