Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Gurpreet Singh Sandhu: Ο πρώτος Ινδός σε κορυφαία κατηγορία Ευρωπαικής χώρας


Δημήτρης Βαρσάνης


Ο Gurpreet Singh Sandhu δεν έχει πολύ χρόνο αυτή τη στιγμή να εξετάσει το μέλλον του Ινδικού ποδοσφαίρου.  



Ο Ινδός τερματοφύλακας δίνει το καλύτερο του εαυτό για να προσπαθήσει και να διατηρήσει τη Stabaek στην κορυφαία κατηγορία της Νορβηγίας. Οι πρωταθλητές του 2008 είχαν μια κακή σεζόν με τις συνήθεις προδιαγραφές τους και ο σύλλογος βρίσκεται στη μέση μιας μάχης για τα πλέι - οφ του υποβιβασμού.

Η Jerv (μια ομάδα δεύτερης κατηγορίας) κέρδισε το πρώτο παιχνίδι στην έδρα της με 1-0 όμως υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία για τη Stabaek να γυρίσει τα πράγματα σήμερα, όταν η δράση έρχεται στα προάστια του Όσλο και στις ανέσεις του γηπέδου της.


"Οι συνθήκες ήταν αντίξοες, το γήπεδο ήταν παγωμένο και ακατάλληλο για παιχνίδι. Θα έπρεπε να το βλέπατε. Ήταν σαν να βουτάς σε δρόμο" τόνισε ο Sandhu. Ο υποβιβασμός στη δεύτερη κατηγορία δεν είναι στην ημερήσια διάταξη του αρχηγού της Ινδίας:"Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε στην κορυφή. Υπάρχουν καλοί παίκτες που έρχονται μέσα από τις τάξεις μας. Έχω έναν ακόμη χρόνο στο συμβόλαιό μου και εγώ θα προτιμούσα να βρίσκομαι εδώ" ανέφερε.




Τα δύο χρόνια του μέχρι τώρα ήταν γόνιμα, αν και η ποδοσφαιρική του διαδρομή από τη  Punjab έως τη Νορβηγία είναι πραγματικά αντιτουριστική. Αφού εντοπίστηκε να παίζει στην I-League της Ινδίας το 2011 από τον πρώην τερματοφύλακα της Blackpool, της Wolves και της QPR John Burridge ήταν στο δρόμο του Όσλο το 2014.


Δεν είναι μόνο ότι έγινε ο πρώτος Ινδός που αγωνίστηκε στη Νορβηγία, ήταν ο πρώτος Ινδός επίσης που έπαιξε σε ένα επίσημο παιχνίδι σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή κορυφαία κατηγορία. Το γεγονός ότι είναι ένας τερματοφύλακας και στα 24 του ακόμα κάνει τη φιλοδοξία του και την επίτευξη τους ακόμα πιο εντυπωσιακή.




"Αν θέλεις να αυξηθείς θα πρέπει να πάρεις το ρίσκο, θα πρέπει να κατευθυνθείς με το δύσκολο τρόπο. Οι άνθρωποι παίρνουν τον εύκολο δρόμο. Ήθελα να πιέσω τον εαυτό μου. Ήθελα να παίξω στην Ευρώπη για να γίνω καλύτερος και να φτάσω στο αποκορύφωμά μου. Απλά δεν βλέπω τον εαυτό μου να παίζει στην Ινδία και νομίζω ότι το έχω αποδείξει τα δύο τελευταία χρόνια" δήλωσε ο Gupreet.


Έχει διανύσει πολύ δρόμο. Υπήρχε μια μουρμούρα στο κλαμπ όταν έφτασε ένας νεαρός Ινδός τερματοφύλακας:" Ήταν σε σύγχυση. Αναρωτιόντουσαν αν ήμουν ένας Νορβηγός πολίτης με Ινδούς γονείς ή αν είχα ταξιδέψει σε όλη τη διαδρομή από την Ινδία για να έρθω στη Νορβηγία και να παίξω ποδόσφαιρο. "

Δεν υπάρχει καμία σύγχυση πια. Έχει δείξει την αξία του στην ομάδα και δεν υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το αν ένας Ινδός τερματοφύλακας μπορεί να ευδοκιμήσει στα παγωμένα γήπεδα και στις ψυχρές συνθήκες της Σκανδιναβίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν είναι ο ίδιος παίκτης ή άτομο τώρα, και όχι επειδή έπρεπε να μάθει πώς να μαγειρεύει (δεν είναι ο μεγαλύτερος οπαδός της Νορβηγικής κουζίνας), και έπαιρνε μαθήματα από τη μητέρα του μέσω του Skype.


"Η νοοτροπία είναι το μεγαλύτερο πράγμα στην Ευρώπη. Δεν μπορείς να το λάβεις αυτό στην Ινδία, η ισχυρή ποδοσφαιρική νοοτροπία σε κάνει να ανταγωνίζεσαι κάθε μέρα για να δώσεις το 100 % κάθε ημέρα και να έχεις την υπομονή να περιμένεις για την ευκαιρία. Στη συνέχεια υπάρχει η προπόνηση. Οι παίκτες που παίζεις μαζί τους ή ενάντια σου είναι καλύτεροι και σε κάνουν καλύτερο"΄τόνισε ο Gupreet.





Έπειτα είναι οι προπονητές με τον Bob Bradley να έκανε τη μεγαλύτερη διαφορά στην καριέρα του Gupreet:"Ο Bob είναι ο καλύτερος προπονητής που είχα ποτέ. Είναι τόσο ισχυρός ψυχικά και, σε ωθεί στα όρια σου και να σε κάνει καλύτερο παίκτη. Θέλει πάντα από μας να παίζουμε ποδόσφαιρο και διδάσκει τους παίκτες πάρα πολλά πράγματα" δήλωσε ο ο ταλαντούχος τερματοφύλακας.

Ο Sandhu παρακολουθεί την πρόοδο του πρώην προπονητή του στην Premier League με τη Swansea:"Αν του δοθεί χρόνος θα είναι επιτυχής, είμαι βέβαιος γι 'αυτό. Αν του δοθούν μόνο 10 παιχνίδια, είναι δύσκολο" είπε. Ακολουθώντας τα βήματα του Bradley σε όλη τη Βόρεια Θάλασσα ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.


"Θα ήθελα να πάω στην Αγγλία. Θέλω να παίξω τουλάχιστον στο επίπεδο της Championship και να δούμε αν μπορώ να σταθώ εκεί. Η Ινδία έχει καλές συνδέσεις με την Αγγλία και υπάρχουν πολλοί Ινδοί άνθρωποι εκεί. Οι  Ινδοί ξέρουν επίσης από Αγγλικό ποδόσφαιρο" υποστήριξε. Παρόλο που παίζει κρίκετ από αγόρι, ο Sandhu δεν ήταν προσκείμενος στο Εθνικό παιχνίδι της Ινδίας αλλά στο ποδόσφαιρο.




Όταν έπαιξε με την Under 17 της Ινδίας κατά της Manchester United στην Αγγλία, ήταν ευτυχής όταν ένα μέλος του προσωπικού παρατήρησε ότι ήταν τόσο ψηλός όσο ο Edwin van der Sar:"Αν είμαι τόσο ψηλός όσο αυτός, μπορώ να κάνω τα πράγματα που κάνει. Συνήθιζα να τον παρακολουθώ και να αντιγράφω τις κινήσεις που συνήθιζε να κάνει στα παιχνίδια" ανέφερε.




Ο Ali Al Habsi, ο τερματοφύλακας από το Ομάν που έπαιξε στην Premier League με τη Bolton και τη Wigan είναι ένα άλλο πρότυπο. Μετά την κλήση του στο ρόστερ της Ινδίας για το κύπελλο Ασίας το 2011 ως έφηβος, ο Sandhu είναι το καθιερωμένη νούμερο "1" στην Ινδία και είναι έτοιμος το επόμενο έτος να καθοδηγήσει την ομάδα του μέσα από τα προκριματικά του κυπέλλου Ασίας για το 2019.


"Έχουμε πάει εκεί νωρίτερα και μπορούμε να το καταφέρουμε ξανά. Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο με τους παίκτες που έχουμε τώρα. Πριν από δύο χρόνια δεν είχαμε την εμπειρία και τώρα την έχουμε. Με περισσότερο χρόνο εμείς θα αυξηθούμε". Τώρα οι περισσότεροι παίκτες ακολουθούν τα βήματά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: