Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Premier League: Πώς ο Antonio Conte προαναγγέλει μια νέα εποχή στη Chelsea


Δημήτρης Βαρσάνης


Το να πούμε ότι η Chelsea ειχε μια σεζόν που πρέπει να ξεχαστεί είναι μια κατανοητή εκτίμηση. Τα πάντα πήγαν στραβά για τους περσινούς πρωταθλητές, οι οποίοι ποτέ δεν έφτασαν κοντά στις πρώτες θέσεις με τον Jose Mourinho να πληρώνει το τίμημα για τη σημαντική αναταραχή που προήλθε κατά τη διάρκεια των τελευταίων σταδίων της θητείας του.

Κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι οι τραυματισμοί βασικών παικτών δεν τους βοήθησαν όμως δεν μπορεί να υπάρξει υπεράσπιση για την ουσιαστική ζημία που προκλήθηκε από την υπόθεση της Eva Carneiro, ή για τον τρόπο με τον οποίο οι παίκτες επαναστάτησαν και έγιναν μια ξεχωριστή σκιά του παλιού εαυτού τους.



Ο "Special One" δεν είχε τις απαντήσεις καθώς το "φρούριο" που είχε κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πήρε το πρωτάθλημα - στο οποίο η Chelsea ήταν αδίστακτη και κυρίαρχη - κατέρρευσε ολοσχερώς μαζί με το προφίλ και τη φήμη του λαμβάνοντας την απόλυτη σφυρηλάτηση καθώς έφευγε από το Stamford Bridge για δεύτερη φορά στην καριέρα του.



Ούτε καν ο Gus Hiddink - ο οποίος επέστρεψε για μια δεύτερη περίοδο ως υπηρεσιακός προπονητής - θα μπορούσε να μαζέψει τα συντρίμμια που άφησε πίσω του το πολύ άθλιο ξεκίνημα του συλλόγου εντός και εκτός γηπέδου. Αυτό οδήγησε σε πολλούς να αναρωτιούνται σε ποιον θα στραφεί η Chelsea προκειμένου να μαζέψει τα κομμάτια. Μια σειρά από στοιχηματικές εταιρείες απέρριψαν κατά πολύ τις πιθανότητές τους να διεκδικήσουν τον τίτλο αυτή τη σεζόν, αλλά ενδεχομένως να αποδειχθούν λάθος αν ο Antonio Conte συνεχίσει να υφαίνει τη μαγεία του.

Είναι αξιοσημείωτη η διαφορά που μπορεί να επιτευχθεί σε λίγους μήνες στο ποδόσφαιρο. Από μια ομάδα που δεν είχε κανενός είδους ενέργειας, συνοχής και προσπάθειας, η Chelsea τώρα τα διαθέτει όλα για να γίνει πρωταθλήτρια αφήνοντας τον Mourinho να παρακολουθεί από μακριά στο γραφείο του στο Old Trafford όντας αμήχανος και εμβρόντητος.



Ο Diego Costa και ο Eden Hazard βάζουν "φωτιά" στη Premier League με μια σειρά από εξαιρετικές επιδόσεις που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πού εξαφανίστηκαν την περασμένη σεζόν. Υπάρχει σαφώς περισσότερη πείνα και ενέργεια κάτω από τον Conte, με κάθε παίκτη να παλεύει και να παίζει με πραγματικό ενθουσιασμό. Ίσως να ήταν αναμενόμενο δεδομένου ότι ο Conte προσεγγίζει εκείνους που νιώθει ότι δουλεύουν αρκετά σκληρά για να κερδίσουν τη θέση τους στην ενδεκάδα, αλλά έχει προκαλέσει το ερώτημα για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η δραματική διαφορά μεταξύ της περσινής Chelsea και της τωρινής που οδεύει προς το τίτλο της Premier League.



Ο τρόπος με τον οποίο ο Conte έχει προσεγγίσει τη δουλειά του στο Stamford Bridge ίσως να μας δώσει τις απαντήσεις. Ο ίδιος είχε ήδη την επίγνωση των επιπέδων εμπιστοσύνης στην Chelsea πριν έρθει στο σύλλογο μετά από μια εξαιρετική πορεία στο Euro 2016 με μια ομάδα της Ιταλίας που δεν αναμενόταν να φτάσει μακριά. Όμως αντί να λάβει μια επιθετική προσέγγιση και να κάνει ριζικές αλλαγές αμέσως, ο 47χρονος Ιταλός αποφάσισε να αφήσει τους παίκτες να επανορθώσουν μέσα από τις τακτικές που είχαν συνηθίσει στο πλαίσιο του Mourinho.



Πραγματοποίησαν μια σταθερή αλλά όχι θεαματική αρχή με τρεις συνεχόμενες νίκες πριν επανεμφανιστούν τα κακώς κείμενα της Chelsea στο προσκήνιο. Το σύνολο του Conte χρειάστηκε μια ισοφάριση από τον Diego Costa για να σώσει τον έναν βαθμό κόντρα στη Swansea, ενώ απογοήτευσε με την Liverpool και την Arsenal με τη τελευταία να κερδίζει 3-0 με σχετική ευκολία. Τότε ήταν που ο Conte ανακάλυψε όχι μόνο το μέγεθος του έργου που τέθηκε μπροστά του αλλά και πώς τα πράγματα έπρεπε να αλλάξουν.

Ο Conte - ο οποίος θεωρείται ευρέως στην Ιταλία ως προπονητής που αποτιμάται στη σημασία του να έχει μια ισχυρή άμυνα - επέτρεψε στους πιο επιθετικογενείς παίκτες να είναι δημιουργικοί για τη δημιουργία ενός πλάνου για την αναβίωση της Chelsea με βάση τις τακτικές που τον εξυπηρέτησαν τόσο καλά κατά τη διάρκεια της περιόδου του ως τεχνικός της Juventus και της Εθνικής Ιταλίας.

Η ένθερμη πίστη του στο να παίζει με τρία σέντερ μπακ με δύο ευέλικτα μπακ - χαφ που ήταν αρμόδια και στα δύο άκρα του γηπέδου δούλεψε σαν μια γοητεία στο Stamford Bridge, με τους παίκτες να εγκλιματίζονται άμεσα στο σύστημα του 3-4-3 και να ακμάζουν. Η απόδειξη - όπως λένε - φαίνεται στο αποτέλεσμα. Η Chelsea έχει κερδίσει έντεκα συνεχόμενα παιχνίδια στην Premier League από τότε που άλλαξε τη τακτική της, σημειώνοντας 24 γκολ και δέχτηκε μόλις δύο επικρατώντας στις αντίπαλες ομάδες με δυσοίωνη ευκολία.



Ο τρόπος με τον οποίο νίκησε τη Manchester United (4-0), την Everton (5-0) και τη Manchester City (1-3) δεν ήταν μόνο εξαιρετικά εντυπωσιακός από την οπτική ενός ουδέτερου, αλλά χρησίμευσε επίσης ως παράδειγμα για το πώς ο Conte αναθέρμανε τη "σπίθα" σε κάθε ποδοσφαιριστή της Chelsea. Ο David Luiz - του οποίου η επιστροφή του το καλοκαίρι αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό - κάνει μια θαυμάσια συνεργασία με τον Gary Cahill, και ενώ η συνεισφορά του Kante έχει αποδειχθεί εξίσου πολύτιμη όσο του Diego Costa και του Hazard αυτή τη σεζόν, η αξιοσημείωτη άνοδο του Victor Moses και του Marcos Alonso ως μπακ - χαφ εκπλήσσουν τον καθένα.



Ο Moses - ο οποίος δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα πάρει ξανά την ευκαιρία του στη Chelsea μετά από τρία χρόνια ανομβρίας - "λάμπει" κάτω από τον Conte σε μια θέση που ταιριάζει τέλεια στο παιχνίδι και αν και υπάρχει ακόμα περιθώριο για βελτίωση στο αμυντικό του κομμάτι, είναι δύσκολο να επικρίνουμε έναν παίκτη ο οποίος είναι πάρα πολύ αποτελεσματικός στην επίθεση και μέρος μιας αμυντικής μονάδας που έχει κρατήσει οκτώ φορές ανέπαφη την εστία της στα δέκα τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος.



Το προβάδισμα των έξι βαθμών στην κορυφή της Premier League είναι το ελάχιστο που αξίζει η Chelsea, και ενώ οι υπόλοιποι έχουν αρχίσει να δείχνουν σημάδια ευπάθειας, ο Conte κρατά επικεντρωμένη την ομάδα του καθώς συνεχίζει ακάθεκτος τη δουλειά του. Το πιο αισιόδοξο κομμάτι στην αναβίωσης τους είναι ότι η Chelsea διαθέτει ποιότητα σε κάθε γραμμή του γηπέδου για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα και θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου. Οι οπαδοί αναμφίβολα θα κρατήσουν καρτέλες με τα τελευταία νέα του ποδοσφαίρου για το αν ο Conte κάνει μια κίνηση για να ενισχύσει τη θέση τους στη κορυφή.

Μερικοί θα αναρωτιούνται αν ο Conte χρειάζεται καν να εξετάσει το ενδεχόμενο για παίκτες λόγω του πόσο καλά τα πηγαίνουν οι ποδοσφαιριστές που είναι σήμερα στη διάθεσή του. Ωστόσο τα 75 εκατομμύρια ευρώ του Oscar από τη Κίνα παρέχουν στον Ιταλό πολλά πυρομαχικά για να ενισχύσει περαιτέρω την κυρίαρχη θέση της Chelsea στην Premier League.

Με την ομάδα να μοιάζει ασυναγώνιστη προς το παρόν, πρέπει να τονιστεί ότι τα σωστά τακτικά "τσιμπήματα" και η καλή διαχείριση είναι τα βασικά συστατικά της συνταγής του Conte για επιτυχίες στο Stamford Bridge.

Δεν υπάρχουν σχόλια: