Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Το οφειλόμενο χρέος ενός πραγματικού πολεμιστή προς τον εχθρό του


Στην Μάχη του Σαϊπάν (15/06/1944 έως και τις 09/07/1944) που έλαβε χώρα στο μέτωπο του Ειρηνικού κατα τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ο τότε 19χρονος πεζοναύτης Marvin Strombo απο την Μοντάνα υπηρετούσε στο 6ο Σύνταγμα πεζοναυτών των Η.Π.Α ως ανιχνευτής - ελεύθερος σκοπευτής και μάλιστα ήταν ένας απο τους τρεις επιζήσαντες ανιχνευτές του συντάγματος, ο οποίοι για την δράση τους πήραν το παρατσούκλι «οι «Σαράντα κλέφτες της Σαϊπάν». Επίσης, ο Marvin εκτελούσε αποστολές περιπολίας μακράς ακτίνας πίσω απο τις ιαπωνικές γραμμές για την κατάδειξη εχθρικών στόχων και επιπλέον ήταν απο τους πρώτους που μπήκε στην Garapan, την πρωτεύουσα της Σαϊπάν.

Κάποια στιγμή ο νεαρός πεζοναύτης και η ομάδα του πέφτουν σε ενεδρα κατα την διάρκεια της οποίας ο ίδιος σκότωσε έναν Ιάπωνα αξιωματικό. Θύμα της συνήθειας των συναδέλφων του, άρχιζε να ψάχνει το πτώμα για κάτι ενδιαφέρον το οποίο θα μπορούσε να πάρει ως λάφυρο. Ψάχνοντας βρήκε και πήρε τη Hinomaru του Ιάπωνα αξιωματικού και το ξίφος του.

Hinomaru ήταν μια μικρή ιαπωνική σημαία στην οποία πάνω συγγενείς και φίλοι γράφουν ευχές και οι κάτοχοί τους τις είχαν πάνω τους ως φυλαχτό. Μάλιστα, στο πίσω μέρος τους ειχαν και το ονομα του κατόχου της. Πριν λίγες μέρες όμως, ο 92χρονος σήμερα βετεράνος πεζοναύτης αποφάσισε να δωρίσει το φυλακτό στους εναπομείναντες συγγενείς του αρχικού κατόχου του. Δυστυχώς το ξίφος το έχασε οταν έγινε διάρρηξη στο σπίτι του την δεκαετία του 1970.

Για ατο τον λόγο ο Marvin Strombo ήρθε σε επαφή με την μη κερδοσκοπική οργάνωση Obon Society, η οποία ειδικεύεται σε τέτοιου είδους θέματα επαναπατρισμού ιστορικών κειμηλίων και πιστεύει οτι θα τα καταφέρει καθώς όπως αναφέρει ποτέ του δεν ένοιωσε οτι του άνηκε αυτή η σημαία - φυλακτό

Δεν υπάρχουν σχόλια: