Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Deportivo La Coruna: Οι μέρες δόξας


Δημήτρης Βαρσάνης


Η RC Deportivo επισκέφθηκε τη Real Madrid το περασμένο Σαββατοκύριακο και βγήκε με μια πικρή γεύση στο στόμα της.



Υπέστη μια ήττα που πόνεσε από τους πρωταθλητές Ευρώπης καθώς ο αρχηγός Sergio Ramos "έσπασε" τις καρδιές της Depor στο τελευταίο λεπτό. Ωστόσο υπήρχε μια εποχή όπου αυτά τα παιχνίδια ήταν συχνά απρόβλεπτα και η Deportivo παρέδιδε στο σύλλογο της πρωτεύουσας πολλές αμφίρροπες μάχες. Αυτή ήταν η καλύτερη εποχή στην ιστορία της Deportivo και ένας λόγος ως προς το γιατί θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά κλαμπ στο Ισπανικό ποδόσφαιρο.



Η επίσκεψη στο Santiago Bernabeu πρέπει να φέρνει μερικές ωραία αναμνήσεις στους παλαιότερους οπαδούς της Deportivo. Η πιο αξέχαστη επίσκεψη τους ήταν το 2002 με τη Real Madrid στη πρώτη χρονιά των Galacticos και τα εκατομμύρια του Florentino Pérez να αγοράζουν ονόματα αστέρες όπως ο Zinedine Zidane και ο Luis Figo, καθώς και ντόπια ταλέντα στο πρόσωπο του Fernando Hierro και του Raul μεταξύ άλλων. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στον τελικό του Copa del Rey το ίδιο έτος και είχε οριστεί να είναι μια γιορτή για την πιο επιτυχημένη ομάδα της Ισπανίας.

Η Real Madrid γιόρταζε τα 100 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε και ήθελε να τα στέψει με ένα τρόπαιο στο γήπεδο της. Το στάδιο είχε οριστεί για αυτούς τους λαμπρούς ποδοσφαιριστές απέναντι σε μια ομάδα που σιγά-σιγά έβγαινε στην Ανατολή. Ωστόσο δεν πρόκειται να τελείωνε με αυτό το τρόπο. Οι Branquiazuis χάλασαν την γιορτή νωρίς καθώς ο μέσος της Sergio - που μόλις είχε υπογράψει το προηγούμενο καλοκαίρι - άνοιξε το σκορ στο έκτο λεπτό για να φιμώσει το εκκεντρικό πλήθος του Bernabéu.

Οι ελπίδες τους μετριάστηκαν ακόμη περισσότερο όταν ο Ισπανός επιθετικός Diego Tristán (ένας παίκτης που θα μπορούσε να παίξει για την άλλη ομάδα σε αυτό το παιχνίδι αν δεν επικρατούσε μια σύγχυση στο Διοικητικό συμβούλιο της Real Madrid δύο χρόνια νωρίτερα) σημείωσε ένα δεύτερο λίγο πριν το ημίχρονο για να κάνει τη Real Madrid να ανέβει ένα μεγάλο βουνό. Οι επιθετικές αλλαγές στο ημίχρονο έδωσαν στη Real Madrid λίγες ελπίδες καθώς ο Raúl μείωσε λίγο πριν συμπληρωθεί μια ώρα αγώνα, αλλά η εντυπωσιακή αμυντική προσπάθεια της Deportivo διατήρησε το προβάδισμα της και σφράγισε μια διάσημη νίκη.

Το αποτέλεσμα βαπτίστηκε από πολλούς ως "El Centenariazo" χλευάζοντας την αποτυχία των "Madrilenos" να επικρατήσουν της Deportivo. Το συγκεκριμένο τρόπαιο ήταν το πρώτο για το σύλλογο του Βορρά σε αυτή τη διοργάνωση από το 1995 όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που συγκλόνισαν τη "Βασίλισσα" του Ισπανικού ποδοσφαίρου. Ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα συνέβη δύο χρόνια νωρίτερα όταν πραγματοποίησε ένα θαύμα.

Η Coruña είναι μια μικρή πόλη στα βόρειο-δυτικά της Ισπανίας με πληθυσμό 300.000 κατοίκους. Στη δεκαετία του '90 πολλοί από αυτούς τους κατοίκους είδαν τους ποδοσφαιρικούς τους ήρωες να παλεύουν για τις κορυφαίες θέσεις, αλλά ποτέ δεν έκαναν μια πορεία για να κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Αυτό το συναίσθημα έσβησε τη σεζόν 1999-2000, όταν οι Branquiazuis έχτισαν μια ομάδα τόσο καλή που θα έθεταν εκτός τους πλησιέστερους αντιπάλους τους.

Ο σύλλογος θεωρούνταν ευρέως ως υποτιμημένος. Έχοντας προκριθεί στο Champions League τρεις φορές μέσα στα τελευταία επτά χρόνια πέτυχαν μερικούς εντυπωσιακούς τερματισμούς στο πρωτάθλημα, τελειώνοντας δύο φορές στη δεύτερη θέση και μια στην τρίτη. Η χρονιά που έφτασε πιο κοντά στο πρωτάθλημα ήταν το 1994. Μαζί με τη Barcelona τερμάτισε στη κορυφή με τους ίδιους βαθμούς, αλλά έχασε το πρωτάθλημα επειδή οι Καταλανοί είχαν καλύτερο ρεκόρ στα μεταξύ τους παιχνίδια. Διέθεταν αυτοπεποίθηση και ήταν ανταγωνιστικοί, αλλά εκείνη την σεζόν υπό τη διαχείριση του Ισπανού Javier Irureta στο δεύτερο χρόνο του στο σύλλογο βρισκόταν σε ένα διαφορετικό επίπεδο.



Η Depor διέθετε ένα ευχάριστο ταλέντο στο ρόστερ της, ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως «καλτ ήρωες» σε άλλους συλλόγους. Ο Roy Makaay εντάχθηκε το καλοκαίρι του 1999 από τη τοπική αντίπαλο της Tenerife σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την επίθεσή της που ήδη είχε το Πορτογάλο φορ Pauleta, ενώ ο αειθαλής Βραζιλιάνος μέσος Mauro Silva βρισκόταν στο απόγειο των δυνάμεών του σαν αμυντικός μέσος. Στην αμυντική γραμμή ο Αργεντινός Gabriel Schurrer και ο Μαροκινός Noureddine Naybet σχημάτιζαν μια δυνατή συνεργασία στο κέντρο της άμυνας για το σύλλογο της Γαλικίας.





Η ομάδα διέθετε επίσης κάποιο εκπληκτικό τοπικό ταλέντο που ήταν βετεράνοι από την πλευρά τους και ήταν έτοιμοι να αμφισβητήσουν τους πολύ καλύτερους. Ο μέσος Fran βρισκόταν στον σύλλογο για όλη του τη ζωή και είχε μια αύρα που κανένας άλλος στο κλαμπ δεν θα μπορούσε να το φτάσει. Ακόμη, είχε επίσης το Βραζιλιάνο Donato ο οποίος υπέγραψε για τον σύλλογο το 1993 από την Atletico Madrid και ήταν εξίσου καλός τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Τώρα ο σύλλογος ήταν έτοιμος και η χρονιά τους άρχισε εντυπωσιακά.

Πραγματοποίησε ένα ωραίο ξεκίνημα μαζί με τη Barcelona και τη Rayo Vallecano η οποία εκμεταλλεύτηκε πλήρως τη σχετικά εύκολη λίστα παιχνιδιών της. Η Real Madrid από την άλλη πλευρά αγωνιζόταν για τη συνοχή και ο  Vicente del Bosque πήρε τα ηνία στη μέση του πρώτου μισού της σεζόν. Η Depor στη συνέχεια έκανε ένα σερί με επτά διαδοχικές νίκες από το τέλος του Οκτωβρίου έως την περίοδο των Χριστουγέννων και έχτισε ένα προβάδισμα οκτώ βαθμών από την κορυφή του πρωταθλήματος. Η υπέρβαση της εμπιστοσύνης της έγινε τη δέκατη αγωνιστική όταν κέρδισε τη Barcelona στο Camp Nou.

Το δεύτερο μισό της χρονιάς ήταν μια αποσπασματική περίοδος για την La Coruna. Οδεύοντας με το χάσμα οκτώ βαθμών στην κορυφή, ο εφησυχασμός άρχισε να πυκνώνει και η ομάδα θα έκανε επτά ήττες στο υπόλοιπο της χρονιάς, συμπεριλαμβανομένων της ήττας από τη Numancia και της ανθεκτικής Celta Vigo μεταξύ άλλων. Όμως ευτυχώς γι 'αυτούς η πορεία των πλησιέστερων αντιπάλων τους (Barcelona και Valencia) ήταν εξίσου ασυνεπής και δεν θα έπρεπε να ανησυχούν για την πορεία τους προς τον τίτλο. Την προτελευταία αγωνιστική της σεζόν απέναντι στη Santander μια λευκή ισοπαλία σφράγισε τη μοίρα τους και στέφθηκαν πρωταθλητές για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Μια ιστορική κατάκτηση τίτλου πάρθηκε με ένα εξαιρετικό ποδόσφαιρο και αποτελέσματα που εξακολουθούν να τρέχουν στις φλέβες των οπαδών της Depor. Η ίδια κέρδισε τη Real Madrid και τη Sevilla στο Riazor και τις δύο με 5-2 και οι νίκες επί της Barcelona και της Valencia τους ώθησαν προς το τίτλο. Κατέκτησε το πρωτάθλημα με 69 βαθμούς το οποίο συμπεριελάμβανε 21 νίκες και 11 ήττες, οι περισσότερες για οποιαδήποτε πρωταθλητή της ιστορίας της La Liga. Ο Roy Makaay αποδείχθηκε ότι είναι μια φανταστική μεταγραφή, καθώς τα 22 γκολ του ήταν ο τέταρτος καλύτερος απολογισμός στο πρωτάθλημα και συνδέθηκε άψογα με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του.



Εκείνη η ομάδα ήταν το σημείο αναφοράς για κάθε ομάδα της Deportivo που ακολούθησε και στη τωρινή φάση εξακολουθεί να ψάχνει να βρει το δρόμο της έξω από τις μάχες της παραμονής. Εκείνη η ομάδα του πρωταθλήματος είναι μια ολοκληρωτική αντίθεση με την τρέχουσα κατάσταση του συλλόγου.

Ο σύλλογος έφτασε στα ημιτελικά του Champions League το 2004 και αποκλείστηκε από τη μετέπειτα νικήτρια του θεσμού (τη Porto του José Mourinho) και είχε μερικές επιτυχίες με το Ισπανικό σούπερ καπ όμως από τότε κατευθύνεται σε ελεύθερη πτώση. Εκείνη τη δεκαετία που ακολούθησε έπεσε δύο φορές και είναι μια σκιά του συλλόγου που ήταν κάποτε.

Αναπολώντας τους γενναίους στρατιώτες του Javier Irureta ήταν κυρίαρχοι σε όλα τα μέτωπα και τώρα είναι μια ομάδα που ελπίζει να αναθερμανθεί κάτω από το φιλόδοξο προπονητή Gaizka Garritano και ένα γκρουπ από παίκτες με την ελπίδα να φέρει πίσω τουλάχιστον μια μικρή αίσθηση από τις ημέρες δόξας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: