Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Boxing Day: Τι είναι και από που προέρχεται


Δημήτρης Βαρσάνης


Η Boxing Day τυχαίνει κάθε χρόνο στις 26 Δεκέμβρη. Είναι μια Εθνική εορτή στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία. Αν η μέρα μετά τα Χριστούγεννα συμπίπτει με το Σάββατο ή τη Κυριακή η ερχόμενη Δευτέρα ορίζεται ως επίσημη αργία.

Αυτή τη χρονιά η Boxing Day πέφτει Δευτέρα. Η 26η Δεκεμβρίου είναι επίσης η ημέρα της εορτής του Αγίου Στεφάνου, του πολιούχου των αλόγων που είναι και ο λόγος γιατί και η Boxing Day συνδέεται με τις ιπποδρομίες και το κυνήγι της αλεπούς.



Γιατί λέγεται Boxing Day

Σύμφωνα με μερικούς η Boxing Day μπορεί να ενάγεται στη Βικτοριανή εποχή, όταν στις εκκλησίες συχνά εμφανίζονταν ένα κουτί μέσα στο οποίο οι ενορίτες τους έβαζαν δωρεές.

Ακόμα στη Βρετανία, μια ημέρα μετά την ημέρα των Χριστουγέννων δίνονταν άδεια στους υπηρέτες των πλουσίων για να επισκεφθούν τις οικογένειές τους επειδή έκαναν τις υπηρεσίες των εργοδοτών τους ανήμερα των Χριστουγέννων. Έτσι επετράπη στην επόμενη ημέρα η δική τους τήρηση των διακοπών και κάθε υπάλληλος θα έπρεπε να πάρει ένα κουτί μαζί του για να γυρίσει στην πατρίδα τους που περιείχε δώρα, μπόνους και μερικές φορές και ότι τρόφιμα απέμειναν.

Ήταν επίσης σύνηθες για τους εμπόρους να συλλέγουν «Χριστουγεννιάτικα κουτιά» με δώρα ή χρήματα στην πρώτη ημέρα της εβδομάδας μετά τα Χριστούγεννα σαν ένα ευχαριστώ για την καλή τους εξυπηρέτηση όλο το χρόνο.



Που εορτάζεται

Η Boxing Day παρατηρείται μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, στον Καναδά, στο Χονγκ Κονγκ, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, στη Νότια Αφρική και σε ορισμένες άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας. Οι διακοπές δεν διαιωνίζονται από τους Άγγλους στις Αμερικανικές αποικίες.



Η Ιρλανδική Boxing Day

Η Boxing Day τυχαίνει στην «Ημέρα του Αγίου Στεφάνου» στην Ιρλανδία αφιερωμένη σε έναν Άγιο που λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου για την πίστη του στον Ιησού.

Οι «Wren Boys» ("αγόρια τρυποφράχτες") ήταν διαβόητοι ότι μαύριζαν τα πρόσωπα τους. Έπειτα μετέφεραν τα αλιεύματά τους γύρω από την πόλη χτυπώντας την πόρτα και ζητώντας χρήματα. Αυτή η δυσάρεστη πράξη έχει σταματήσει πλέον όμως οι Wrens Boys εξακολουθούν να ντύνονται και να παρελαύνουν γύρω από την πόλη εισπράττωντας λεφτά για φιλανθρωπικούς σκοπούς.



Οι δραστηριότητες στην Boxing Day

Στην Boxing Day είναι μια ημέρα κατά την οποία οι οικογένειες συνεχίζουν τις γιορτές των Χριστουγέννων έξω από τα σπίτια τους για να ψυχαγωγήσουν συμπεριλαμβανομένων παντομίμες, θεατρικές παραστάσεις, ποικίλες παραστάσεις, εκθέσεις και αθλητικές εκδηλώσεις όπως ποδοσφαιρικοί αγώνες και κυνήγια.

Τον τελευταίο καιρό η συγκεκριμένο ημέρα έχει γίνει συνώνυμο με πολλά αθλήματα. Οι ιπποδρομίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε όλη τη χώρα. Ένα πλήρες πρόγραμμα ποδοσφαιρικών διεξάγονται επίσης στην Boxing Day.

Δεν υπάρχουν σχόλια: