Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Premier League: Τα έξι μεγαλύτερα "Great Escape"


Δημήτρης Βαρσάνης


Όντας στο πάτο της βαθμολογίας η Swansea και η Hull δεν πρόκειται να κάνουν καλά Χριστούγεννα φέτος, αλλά τουλάχιστον μπορούν να αισιοδοξούν ότι θα τα καταφέρουν στο τέλος με πολλές ομάδες να έχουν πραγματοποιήσει το "Great Escape" στο παρελθόν. Πάμε να δούμε τις έξι μεγαλύτερες αποδράσεις στη Premier League.




Leicester City - 2014/15

Ακριβώς 2 χρόνια νωρίτερα η Leicester είχε μαζέψει μόνο 10 βαθμούς και έμοιαζε βέβαιο ότι θα γυρίσει στην Championship μετά από μόλις μία χρονιά.

Στα τέλη Μαρτίου οι "Αλεπούδες" ήταν ακόμα στη τελευταία θέση απέχοντας επτά βαθμούς από τη σωτηρία με εννέα παιχνίδια να απομένουν, αλλά ο Nigel Pearson ενορχήστρωσε την έναρξη μιας εκπληκτικής πορείας αποτελεσμάτων που δεν παρουσίασε κανένα σημάδι διακοπής με τον Claudio Ranieri να τη φτάνει μετέπειτα σε νέα ιλιγγιώδη ύψη.

Κάτω από τον Pearson η Leicester είχε επτά νίκες και μία ισοπαλία στους εννέα τελευταίους αγώνες της χάνοντας μόνο από τη πρωταθλήτρια Chelsea και τελειώνοντας στην 14η θέση με 41 βαθμούς, έξι μακριά από τη ζώνη του υποβιβασμού.



Sunderland - 2013/14

Εκείνη τη σεζόν κανένας οπαδός της Sunderland δεν πρόκειται να τη ξεχάσει. Μια συναρπαστική πορεία προς τον τελικό του League Cup, δύο νικηφόρα ντέρμπι επί της Newcastle και το "Great Escape" με τον Gus Poyet στο τιμόνι.

Οι "μαυρόγατες" φαίνονταν νεκρές. Μια συντριβή με 5-1 από τη Tottenham στις 12 Απριλίου τους άφησε σε μεγάλο πρόβλημα. Απείχε επτά βαθμούς από τη σωτηρία με έξι αγώνες να απομένουν και τα επόμενα τρία εκτός να είναι κόντρα στις ομάδες του Manchester και τη Chelsea.

Ο Poyet αντίστρεψε τα πράγματα από την άσχημη βασιλεία του Paolo Di Canio με μια νίκη (2-1) εναντίον της Newcastle στο πρώτο του παιχνίδι τον Οκτώβριο και μια εμφάνισε στο Wembley για το τελικό του League Cup - άφησε έξω Chelsea και Manchester United - αλλά ακόμη και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι χρειαζόταν ένα θαύμα μετά την ήττα από τους Spurs.

Ένα θαύμα είναι ακριβώς αυτό που συνέβη. Στα τελευταία έξι παιχνίδια της η Sunderland πήρε την ισοπαλία κόντρα στην Manchester City (2-2), νίκησε τη Chelsea (1-2) και τη Manchester United (0-1) και κέρδισε τα δύο από τα τρία τελευταία εντός έδρας παιχνίδια της για να εξασφαλίσει την παραμονή με έναν αγώνα να απομένει.

Τα γκολ του Connor Wickham αποδείχθηκαν ζωτικής σημασίας για την διαφυγή της από τον υποβιβασμό και τερμάτισε 14η, πέντε βαθμούς μπροστά από τη διακεκαυμένη ζώνη.



Wigan Atheltic - 2011/12

Αρκετές φορές η Wigan χρειάστηκε να πραγματοποιήσει διάφορους δραματικούς ηρωισμούς ώστε να παραμείνει στη Premier League.

Όμως η πιο εντυπωσιακή απόδραση της από τα νύχια του υποβιβασμού ήρθε το 2012 κάτω από τον Roberto Martinez. Κατά τους πρώτους μήνες της σεζόν η Wigan ηττήθηκε σε οκτώ διαδοχικές αναμετρήσεις και με εννέα παιχνίδια να απομένουν τέθηκε στη μάχη του υποβιβασμού.

Αυτό που ακολούθησε δεν ήταν απλά μια απόδραση, αλλά μια απόδραση προς την ελευθερία καθώς οι Latics κέρδισαν επτά φορές στα τελευταία εννέα παιχνίδια τους, επικρατώντας της Liverpool, της Arsenal και της Manchester United τερματίζοντας στη 15η θέση με 43 βαθμούς, επτά μακριά από τον υποβιβασμό.



Fulham - 2007/08

Ο Roy Hodgson αντικατέστησε τον  Lawrie Sanchez τον Δεκέμβριο και η Fulham βρισκόταν σε μεγάλο πρόβλημα. Από τον Αύγουστο έως το Φεβρουάρια έκανε μόνο μια νίκη και φαινόταν βέβαιο ότι θα έπεφτε καθώς πλησίαζαν οι τελευταίοι μήνες της σεζόν.

Η Fulham εν τέλει πήρε την πρώτη της εκτός έδρας νίκη (0-2 τη Reading) στις 12 Απριλίου, αλλά μια ήττα από την Λίβερπουλ στο Craven Cottage την επόμενη εβδομάδα έμοιαζε ότι τη καταδίκασε στον υποβιβασμό.

Μια εβδομάδα αργότερα ταξίδεψε να αντιμετωπίσει τη Manchester City και βρέθηκε να χάνει με 2-0 στο ημίχρονο κοιτάζοντας τον υποβιβασμό κατάματα. Ενδεχόμενη ήττα θα τους άφηνε έξι βαθμούς μακρία από τη σωτηρία με δύο αγώνες να απομένουν.

Ομως ακολούθησε μια εκπληκτική ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο για το τελικό 3-2. Οι δύο νίκες ενάντια στη Birmigham και στη Porstmouth - η οποία κατέκτησε το FA Cup εκείνη τη χρονιά - την τελευταία αγωνιστική την οδήγησαν στη παραμονή.

Οι "Cottagers" τερμάτισαν στη 17η θέση μαζί με τη Reading με 38 βαθμούς, αλλά παρέμεινε λόγω της καλύτερης διαφοράς τερμάτων (-22 σε σύγκριση με το -25 της Reading).



West Ham - 2006/07

Ο Alan Curbishley ανέλαβε στη θέση του Alan Pardew στις 13 Δεκεμβρίου με τα "σφυριά" να βρίσκονται σε δεινή θέση.

Το γκολ του Nigel Reo-Coker οδήγησε τη West Ham στη νίκη επί της Manchester United με 1-0 στο πρώτο παιχνίδι του Curbishley στο πάγκο της, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει κανένα άλλο αγώνα πρωταθλήματος στους επόμενους τέσσερις μήνες.

Όταν η Tottenham κέρδισε με 4-3 στο Upton Park στις αρχές Μαρτίου, η West Ham απείχε 10 βαθμούς από τη σωτηρία και μετρούσε δύο αγώνες περισσότερους από τη 17η Manchester City.
Εκείνη η ήττα από τους Spurs (όπου ο Carlos Tevez έβαλε το πρώτο του γκολ για τον σύλλογο) επανεμφάνισε τα "Σφυριά" στη ζωή τα οποία κέρδισαν τους έξι από τους επόμενους οκτώ αγώνες. Τη τελευταία αγωνιστική αντιμετώπισαν τη πρωταθλήρια Manchester United στο Old Trafford γνωρίζοντας ότι σε περίπτωση νίκης θα σωθούν.

Εν τέλει επικράτησαν με 0-1 χάρη σε ένα γκολ από τον Tevez (το έκτο του σε εννέα αγώνες) και η West Ham τερμάτισε 14η με 41 βαθμούς, τρεις μακριά από τη ζώνη του υποβιβασμού.



West Brom - 2004/05

Οι Baggies "έσπασαν" τη κατάρα της ημέρα των Χριστουγέννων ίσως με τη μεγαλύτερη πράξη επιβίωσης από όλες τις παραπάνω τη τελευταία αγωνιστική.

Καμία ομάδα δεν απέφυγε τον υποβιβασμό αφού βρισκόταν στη τελευταία θέση ανήμερα των Χριστουγέννων μέχρι η West Brom να "σπάσει" αυτό το ρεκόρ με συναρπαστικό τρόπο. Τη τελευταία αγωνιστική παρέμενε στο πάτο, έχοντας δύο βαθμούς απόσταση από τη σωτηρία με την Crystal Palace, τη Southampton και τη Norwich City να είναι από πάνω όλες και να αγωνίζονται για την επιβίωση τους.

Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Premier League που καμία ομάδα δεν είχε υποβιβαστεί επίσημα. Μόνο μία από τις τέσσερις θα μπορούσε να μείνει με τη West Brom να έπρεπε να κερδίσει οπωσδήποτε το εντός έδρας παιχνίδι της κόντρα στη Portsmouth και να ελπίζει ότι οι άλλες τρεις θα σκοντάψουν.

Απίστευτα, και οι τρεις στραβοπάτησαν. Η West Brom νίκησε με 2-0 χάρη στα γκολ από τους Geoff Horsfield και Kieran Richardson, καταδικάζοντας τη Palace, τη Southampton και τη Norwich στον υποβιβασμό. Οι Baggies τερμάτισαν στη 17η θέση με μόλις 34 βαθμούς σε 38 αγώνες. Η χαμηλότερη συγκομιδή μιας ομάδας που σώθηκε στην ιστορία της Premier League.

Δεν υπάρχουν σχόλια: