Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Juan Manuel Lillo: Ο καλύτερος σύμβουλος του Guardiola


Δημήτρης Βαρσάνης


Ο νεότερος προπονητής της La Liga, διαπιστευμένος με την επανάσταση του 4-2-3-1 και ένας άνδρας που ο Pep Guardiola τον αποκαλεί σαν τον δικό του "μαέστρο".  

Ο Juan Manuel "Juanma" Lillo είναι ένας γεννημένος προπονητής στη Βασκονίας και ένας ρομαντικός του ποδοσφαίρου, του οποίου οι ιδέες του έχουν αλλάξει το πρόσωπο του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Από το φουτσαλ (ποδόσφαιρο σάλας) στη διαχείριση της φιλοσοφίας του: παρακάτω σας παρουσιάζουμε τη δική του ιστορία.

Ερχόμενος από την βόρεια πόλη της Tolosa στην Ισπανία, ο Lillo πέρασε τα πρώτα του χρόνια να παίζει φούτσαλ σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο και παρόλο που ποτέ δεν έκανε καριέρα ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής αυτή η τροποποιημένη έκδοση του σπορ του δίδαξε πολλά. Ο ίδιος πιστεύει ότι εκεί είναι όπου αρχίζεις πρώτα να κατανοείς το ποδόσφαιρο από άποψη της φυσικής ρευστότητας του και το πώς πρέπει να παίζεις το όμορφο ποδόσφαιρο.




Η προπονητική καριέρα του Juanma ξεκίνησε στην τρυφερή ηλικία των 16 που εργάστηκε με την Amaroz Ke και μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου της πατρίδας του Tolosa CF στην τέταρτη κατηγορία του Ισπανικού ποδοσφαίρου. Αφού εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα με το ευφυές και προοδευτικό στυλ, ο Lillo έχρισε εν τέλει το δικό του δρόμο ως προπονητής της UD Salamanca το 1992. Σε εκείνο το σημείο ο Βάσκος είχε γίνει ο νεότερος προπονητής της χώρας που έφτασε στο Εθνικό σήμα προπόνησης στην Ισπανία.

Η επιτυχία δεν σταμάτησε εκεί για τον Juanma ο οποίος είχε τη πρόθεση να τελειοποιήσει το ποδόσφαιρο στην πιο αγνή του μορφή. Ακόμα ήταν σθεναρά υπέρ ενός αραιά χρησιμοποιουμένου σχηματισμού του 4-2-3-1 που έφερε στη Salamanca τη μεγαλύτερη επιτυχία της σε μια περίοδο 4 ετών ως υπεύθυνος της με το αποκορύφωμα της ανόδου τηςς στην La Liga το 1995. Το συγκεκριμένο επίτευγμα θα επιφέρει ένα ακόμα προσωπική ορόσημο για τον Lillo καθώς έγινε ο νεότερος προπονητής στη κορυφαία κατηγορία της Ισπανίας.


Εν αγνοία του Juanma εκείνο το καιρό, αυτό θα ήταν δυστυχώς και το αποκορύφωμα της καριέρας του. Απολύθηκε από την Salamanca την επόμενη χρονιά με τον σύλλογο να βρίσκεται τέσσερις βαθμούς μακριά από τη παραμονή φέρνοντας την αντίθεση των παικτών και των οπαδών της. Παρά το γεγονός αυτό, οι επόμενοι εργοδότες του Lillo της Real Oviedo εξασφάλισαν την κληρονομιά του. Αφού είδε την ομάδα του να χάνει από τη Barcelona με 2-4 ακούστηκε ένα χτύπημα στην πόρτα των αποδυτηρίων. 




Ήταν ο Josep Guardiola. Ο Καταλανός μπορεί σαν αρχηγός να καθοδήγησε την ομάδα του στη νίκη επί της Oviedo όμως είχε εντυπωσιαστεί από τη τακτική του προπονητή τους. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για ώρες, αποδομώντας την ίδια ουσία του ποδοσφαίρου και σχηματίζοντας μια άθραυστη φιλία. Ο Pep τον πίστωσε ως ένας από τους μεγαλύτερους συμβούλους του καθώς τον δίδαξε πολλά και ένα μοντέλο παιχνιδιού που χρησιμοποιείται από τον Guardiola σε κάθε ομάδα που έχει προπονήσει από τότε.



Ο Lillo δεν είναι ένας άνθρωπος που τον αναπολούν πάρα πολλοί, αλλά υπήρχε μια στιγμή που αν κοιτάξουμε πίσω για να δούμε ένα «εάν» τότε θα ήταν το 2003, όταν ως μέρος της προεδρικής υποψηφιότητας του Lluis Bassat για τους Blaugrana σχεδόν έγινε προπονητής της FC Barcelona. Αν ο Bassat κέρδιζε, υπήρχε ήδη μια συμφωνία με τον Guardiola να γίνει ο νέος Διευθυντής του ποδοσφαίρου και η κύρια δουλειά του ήταν να επιλέξει το νέο προπονητή του συλλόγου. Για τον Pep δεν υπήρχε καμία αμφιβολία στο μυαλό του ότι ο καταλληλότερος θα ήταν ο Juanma, ωστόσο ο Juan Laporta επικράτησε εν τέλει στις εκλογές και λίγο μετά προσέλαβε τον Frank Rijkaard ως νέο τεχνικό του συλλόγου.




Όπως τα έφερε η μοίρα τα μονοπάτια του Guardiola και του Lillo συναντήθηκαν ξανά, αυτή τη φορά στο Μεξικό. Με τον Pep να είναι έτοιμος να κρεμάσει τα παπούτσια του ο ίδιος ομολόγησε ότι θέλει να παίξει κάτω από την κηδεμονία του Juanma πριν από την απόσυρση του. Το δίδυμο πέρασε έξι μήνες μαζί, ενώ ο Guardiola άρχιζε τα πρώτα του βήματα στη προπονητική και ο Lillo δήλωνε αργότερα ότι ο Pep είναι: "Ο καλύτερος κεντρικός μέσος όλων των εποχών".

 

Η ειρωνεία είναι ότι η πρώτη φορά που θα κοντραριστούν σαν προπονητές ο Juanma δούλευε στην Almeria. Η ομάδα του κατεδαφίστηκε με 8-0 από τη Barcelona του Pep, αλλά το αποτέλεσμα και η επακόλουθη απόλυση δεν θα επιβράδυνε την αγάπη του ενός με του άλλου παραμένοντας σε επαφή ακόμα και σήμερα. Ο Guardiola εξακολουθεί συχνά να επιδιώκει τις συμβουλές του.
 




Προς το παρόν ο Lillo είναι βοηθός στη Sevilla και έχει χτίσει μια σχέση φιλίας με τον Jorge Sampaoli από τη συνεργασία του μαζί του στην Εθνική Χιλής. Περισσότερο γνωστός σαν ένας φιλόσοφος του ποδοσφαίρου αυτές τις μέρες με την διορατικότητα του στο όμορφο ποδόσφαιρο να είναι μια μοναδικότητα. Ένας προπονητής, ένας δάσκαλος, ένας μέντορας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: