Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Manchester United: Πώς αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της μετά την αεροπορική τραγωδία του '58


Δημήτρης Βαρσάνης


Η 29η Νοεμβρίου του 2016 θα μείνει στην ιστορία ως μια σκοτεινή μέρα στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ξεκινώντας για το μεγαλύτερο παιχνίδι της ιστορίας της, η Βραζιλιάνικη ομάδα Associação Chapecoense de Futebol ή απλά Chapecoense είδε τα όνειρα της να διαλύονται με τον πιο καταστροφικό τρόπο.  



Οι 71 από τους 76 επιβάτες της LaMia Airlines της πτήσης 2933 υπέκυψαν στη συντριβή καθώς όδευαν προς το σημείο άφιξής τους. Και ενώ η μικρή πόλη του Chapeco κλαίει για το θάνατο των πεσόντων ηρώων τους, ο υπόλοιπος κόσμος του ποδοσφαίρου ενεργεί μέσω της αλληλεγγύης. Μηνύματα από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων από τους καλύτερους συλλόγους στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο όπως η Barcelona και η Bayern Munich έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης μέσω των καναλιών, ενώ κάποιοι άλλοι σύλλογοι ενέργησαν για να βοηθήσουν την ομάδα να πατήσει στα πόδια της σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Η Atlético Nacional η οποία αναμενόταν να παίξει με Chapecoense στον τελικό του Copa Sudamerica συγκίνησε το κόσμο με το σεβασμό της δηλώνοντας ότι το τρόπαιο πρέπει να δοθεί στη Chapecoense. Άλλες ομάδες από τη Βραζιλία έχουν προσφερθεί να δώσουν παίκτες χωρίς πρόσθετο κόστος σε μια προσπάθεια να λειτουργήσουν ξανά.



Αυτές οι περιόδους βάζουν την αντιπαλότητα στην άκρη και θέτουν τον κόσμο του ποδοσφαίρου ενωμένο και αυτό δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο για πρώτη φορά. Όλη η ομάδα της Torino αφανίστηκε σε μια συντριβή στο Τορίνο όταν επέστρεφε από έναν αγώνα στη Λισαβόνα έναντι της Benfica. Ακόμη, όλο το ρόστερ της Ζάμπια έφυγε από τη ζωή όταν συνετρίβη στη Γκαμπόν στο δρόμο της προς τη Σενεγάλη για να παίξει για τα προκριματικά του Παγκοσμίου κυπέλλου το 1993. Η πιο σημαντική τραγωδία όμως συνέβη στη Manchester United όταν έχασε μια σειρά από παίκτες και πολλούς άλλους προπονητές και δημοσιογράφους, ενώ προσπαθούσαν να απογειωθούν από ένα διάδρομο καλυμμένο με λάσπη στο Μόναχο το 1958.




Η United έχασε
οκτώ παίκτες εκείνη την ημέρα. Οκτώ άνδρες που ήταν τα λαμπερά αστέρια του Αγγλικού ποδοσφαίρου και είχαν οριστεί να πάνε το σύλλογο και τη χώρα σε νέα ύψη τα επόμενα χρόνια και κάτω από την κηδεμονία του θρυλικού Matt Busby ήταν έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο. Εκείνη τη χρονιά πρόκειται να έπαιζε για τα ημιτελικά του κυπέλλου Πρωταθλητριών. Όμως η μοίρα είχε άλλες ιδέες. «Τα μωρά του Busby» όπως τους αποκαλούσαν, ο πυρήνας της ομάδας δεν αποτελούνταν πλέον από αυτούς και αφέθηκε στον Matt Busby να οδηγήσει το σύλλογο στην κορυφή.





Ο πρώτος που θα φτάσει στο κλαμπ ήταν η πιο μεγάλη ομάδα της Ισπανίας Real Madrid, στην οποία ο πρώην επιθετικός και για πολύ καιρό πρόεδρος της Santiago Bernabeu πρόσφερε στη Manchester United το κύπελλο Πρωταθλητριών που το κέρδισε απέναντι στη Milan στον τελικό. Η United αρνήθηκε ευγενικά μιας και πίστευε ότι ήταν στο δρόμο της επιστροφής μόλις λίγους μήνες μετά την καταστροφή. Οι "κόκκινοι διάβολοι" έφτασαν στο τελικό του FA Cup εκείνη τη χρονιά με ένα αυτοσχέδιο ρόστερ σε μεγάλο βαθμό αποτελούμενο από νέους, ντόπιους και άπειρους άνδρες. Εν τέλει έχασαν από τη Bolton όμως ήταν μια απόδειξη ότι ο σύλλογος γεννιόταν από τις στάχτες του.


Σε μια άλλη πράξη ομόνοιας, ο πρόεδρος των Madrilenos πρόσφερε το αστέρι της ομάδας Alfredo Di Stefano στους "κόκκινους διάβολους". Μια συμφωνία η οποία είχε συμφωνηθεί και από τα τρία εμπλεκόμενα μέρη αλλά απορρίφθηκε από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, καθώς πίστευε ότι θα διέκοπτε την ανάπτυξη των τοπικών ποδοσφαιριστών. Παρ 'όλα αυτά, η United ποτέ δεν σταμάτησε να εργάζεται για την ανοικοδόμηση της ομάδας της και ο Matt Busby είχε ακόμα τη πρόθεση για να κερδίσει κάποιες σημαντικές τιμητικές διακρίσεις ως προπονητής της Manchester United.





Στον σύλλογο ήταν αισιόδοξοι ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες μετά την συντριβή όταν πέτυχαν τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους. Στο πρώτο παιχνίδι τους μετά τα γεγονότα του Μονάχου, μόλις 13 ημέρες αργότερα εναντίον της Sheffield Wednesday στο FA Cup, ο τότε πρόεδρος της Manchester United Harold Hardman ενέπνευσε περίφημα τον κόσμο του ποδοσφαίρου με μια διάσημη τοποθέτηση στο Matchday Programme του συλλόγου:"Παρά το γεγονός ότι θρηνούμε τους νεκρούς μας και θλίβομαι για τους τραυματίες μας πιστεύουμε ότι οι μεγάλες μέρες δεν έχουν έρθει ακόμα για μας. Η Manchester United θα αναγεννηθεί και πάλι. "



Το 1963 μόλις πέντε χρόνια μετά τη τραγωδία, διέθεταν τον Pat Crerand και τον Denis Law στις τάξεις τους. Ο επιθετικός Bobby Charlton, ο τερματοφύλακας Harry Gregg και ο κεντρικός αμυντικός Bill Foulkes, τα μέλη της εν λόγω δύσμοιρης αεροπορικής τραγωδίας που ανακτήθηκαν από τα τραύματά τους για να πρωταγωνιστήσουν για την ομάδα τους άλλη μια φορά, καθώς κατέκτησε το FA Cup εκείνη τη σεζόν επικρατώντας της Leicester στον τελικό για να πάρει το κλαμπ το πρώτο του τρόπαιο από το 1957. Την επόμενη σεζόν τερμάτισε δεύτερη, πριν η ιδιοφυΐα του Busby τους οδηγήσει στον τίτλο μπροστά από τη Leeds United και το υπερασπιστεί το 1967 τερματίζοντας τέσσερις βαθμούς μπροστά από τη Nottigham Forest.



Ωστόσο το 1968, μια δεκαετία μετά την τραγωδία στο Μόναχο η Manchester United έγραψε ιστορία και έγιναν τα "αγγελούδια" του κόσμου του ποδοσφαίρου. Αντιμετώπισαν μια Benfica που χαρακτηριζόταν από τον Eusébio, τον José Augusto και τον Mário Coluna στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Wembley. Αφού ο Bobby Charlton τους έβαλε μπροστά στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου, ο μέσος Jaime Graça ισοφάρισε για να στείλει την αναμέτρηση στη παράταση. Εκεί "τα μωρά του Busby" έβγαλαν τον καλύτερο εαυτό τους. Οι George Best και Brian Kidd σκόραραν στα πρώτα τέσσερα λεπτά της παράτασης και ο Bobby Charlton έβαλε το δεύτερο του τέρμα για να βοηθήσει τη Manchester United να γίνει η πρώτη Αγγλική ομάδα που κατακτά το κύπελλο πρωταθλητριών με εμφατικό τρόπο.



 
Αυτή ήταν η μεγαλύτερη τιμή που θα μπορούσε να δοθεί στους πεσόντες συμπαίκτες και στους προκατόχους τους. Σε μόλις δέκα χρόνια ο Sir Matt Busby μαζί με την υποστήριξη των συναδέλφων του πήρε τη United από ένα βυθισμένο χιονισμένο μπάλωμα στο Μόναχο και την κατεύθυνε στο "άγιο δισκοπότηρο" του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.


Προς το παρόν η Chapecoense μπορεί να θυμάται μόνο τους άνδρες που έβαλαν τα ονόματά τους στη λαογραφία του Νοτιοαμερικάνικου ποδοσφαίρου. Έγραψαν μια συγκλονιστική ιστορία και ποτέ δεν θα διαγραφει. Θα έχουν τον κόσμο από πίσω τους και καθώς αρχίζουν ξανά από την αρχή για να τιμήσουν τους πρώην φίλους και τους συμπαίκτες τους, θα βρουν την ενσυναίσθηση στις ιστορίες των άλλων ομάδων που υπέστησαν την ίδια τύχη όλα αυτά τα χρόνια.  

Η Chapecoense έχει την υποστήριξη όλων και θα είναι έτοιμη για να εδραιώσει τη κληρονομιά της εν καιρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: