Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Αργεντινή: Οι αντίστροφες τύχες των δύο μεγάλων κλαμπ της Κόρδοβα



Δημήτρης Βαρσάνης


Αυτή τη σεζόν έχουμε δει αντίστροφες τύχες για τους δύο εκπροσώπους της δεύτερης πόλης της Αργεντινής Κόρδοβα στην κορυφαία κατηγορία.  



Η νεοφώτιστη ομάδα Club Atlético Talleres επέστρεψε στην Primera División μετά από 12 χρόνια στην έρημο κερδίζοντας το πρωτάθλημα της Primera B Nacional την περασμένη σεζόν. Αυτή ήταν η δεύτερη διαδοχική άνοδο τους έχοντας κατακτήσει την Torneo Federal A μια χρονιά νωρίτερα. Συνολικά η Talleres έχασε μόνο ένα παιχνίδι πρωταθλήματος μέσα σε δύο χρόνια σε αυτές τις δύο ανόδους και στέκεται δύσκολο να τη νικήσεις αυτή τη σεζόν.



Η αντίπαλος της Club Atlético Belgrano από την άλλη πλευρά ταλαιπωρείται τη φετινή σεζόν, παρότι εμφάνισε την εικόνα της συνέπειας και της  σταθερότητας από το δικό της θρίαμβο ανόδου το 2011 όταν νίκησε τη River Plate στα πλέι-οφ ανόδου - υποβιβασμού. Ανάμεσα στο 2011 και στο 2015, η Belgrano τερμάτισε μεταξύ της τρίτης και της δέκατης θέσης, αν και ομολογουμένως είχε μια κακή πορεία τη τελευταία χρονιά.

 
Η Belgrano καταλαμβάνει σήμερα την 27η θέση σε ένα πρωτάθλημα 30 ομάδων με μόνο πέντε πόντους στο βαθμολογικό πίνακα. Ευτυχώς για τη Belgrano με τις μεθόδους για το μέσο όρο βαθμών στις θέσεις του υποβιβασμού, θα πρέπει να είναι ασφαλής αυτή τη σεζόν άσχετα το πόσο άσχημα θα τα πάει φέτος.


Αυτό το σύστημα λειτουργεί με τον υπολογισμό μέσου όρου της κάθε ομάδας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών χρόνων και οι επικριτές υποστηρίζουν ότι έχει σχεδιαστεί για να ευνοεί τις μεγάλες ομάδες που μπορεί να πραγματοποιήσουν μια κακή χρονιά και να γλιτώσουν τον υποβιβασμό. Η Belgrano βρίσκεται σήμερα στην 18η θέση στο μέσο με οκτώ ομάδες να τη χωρίζουν από την καταπακτή. Ωστόσο οι 10 από τις 12 ομάδες κάτω από τη Belgrano στην κατάταξη έχουν την  ίδια βαθμολογία από το 2014. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι όταν τα εν λόγω αποτελέσματα του 2014 αφαιρεθούν από τη κατάταξη του μέσου όρου, η Belgrano θα είναι χειρότερη από αυτές τις 10 ομάδες και θα πέσει πιο κοντά στην ζώνη του υποβιβασμού.


Ακόμα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Primera División θα πρέπει να μειωθεί σε μέγεθος από δύο ομάδες ανά σεζόν για τα επόμενα χρόνια. Ως εκ τούτου μια απότομη μεταστροφή είναι αναγκαία, εάν η Belgrano θέλει να αποφύγει τον υποβιβασμό στο εγγύς μέλλον.




Παρατηρώντας κάτω από την επιφάνεια, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Belgrano ταλαιπωρείται. Ο Πρόεδρος Armando Pérez δαπανά λιγότερο χρόνο στο σύλλογο και περισσότερο στο ρόλο του στην Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Αργεντινής (AFA). Τον περασμένο Ιούλιο ονομάστηκε κομμάτι του εξοπλισμού της  FIFA στην "επιτροπή εξομάλυνσης", επιφορτισμένος με την εκτέλεση των καθημερινών υποθέσεων της AFA μέχρι να κηρυχθούν εκλογές τον επόμενο Ιούνιο μετά την αταξία που βρέθηκε στην Ομοσπονδία της Αργεντινής. Μια διάταξη της θέσης του με την AFA σημαίνει ότι δεν μπορεί να σταθεί σε αυτές τις εκλογές, αλλά είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι οι προσωπικές του φιλοδοξίες δεν είναι πιο φιλόδοξες από τα δεινά της Belgrano.


Στον αγωνιστικό χώρο η Belgrano έχει κερδίσει μόνο ένα παιχνίδι όλη τη σεζόν εκτός έδρας στο Unión de Santa Fe το Σεπτέμβριο. Το άσχημο ξεκίνημα στη σεζόν οδήγησε στην απόλυση του αρχάριου προπονητή και πρώην παίκτη της Belgrano Tete González, ο οποίος αντικαταστάθηκε από το πρώην αφεντικό της Unión de Santa Fe Leonardo Madelon.


Η ομάδα έχει δεχτεί λιγότερα γκολ από τις Racing, San Lorenzo και River Plate, το οποίο προτείνει ότι η αμυντική λειτουργία δεν είναι το μείζον πρόβλημα. Ωστόσο στο άλλο άκρο οι "πειρατές" έχουν σκοράρει μόλις έξι φορές σε 13 αγώνες πρωταθλήματος με μόνο τρεις παίκτες να γράφονται στο φύλλο αγώνα.




Το ρόστερ πάσχει από μια χρόνια έλλειψη επενδύσεων με τη μέση ηλικία να στέκεται στα 29. Ο Τερματοφύλακας και ένας ήρωας λατρείας Juan Carlos Olave είναι 40 χρονών και παρόλο που οι τερματοφύλακες έχουν την τάση να κορυφώνονται προς το τέλος της καριέρας του, ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του. Ο μέσος Guillermo Farre - ο οποίος φτάνει στις 300 εμφανίσεις με τον σύλλογο - είναι στα 35 του όπως είναι ο César Pereyra και ο Iván Óbolo. Ο Jorge Velasquez και ο José Rojas είναι 34 και 33 αντίστοιχα. Ο Gustavo Bieler - πρώτος σκόρερ με τέσσερα τέρματα - είναι στα 32.



Ένας παίκτης που ωστόσο ενίσχυσε την ομάδα για αυτή τη σεζόν είναι ο Matías Suárez, ο οποίος μόλις επέστρεψε μετά από οκτώ χρόνια στην Anderlecht όπου έβαλε 67 γκολ σε 253 εμφανίσεις και πραγματοποίησε πάνω από 50 εμφανίσεις σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Suárez πέτυχε το πρώτο του γκολ τη σεζόν τον Δεκέμβριο σε μια ισοπαλία (1-1) εκτός έδρας με τη Gimnasia La Plata.




Μια λαμπερή σπίθα για τη Belgrano είναι η ανακαίνιση του γηπέδου τους El Gigante Stadium στο Barrio Alberdi. Αν και αυτό είναι το πνευματικό σπίτι του συλλόγου, η πλειοψηφία των παιχνιδιών λαμβάνουν χώρα στο μεγαλύτερο Estadio Mario Kempes στις παρυφές της πόλης όπως συμβαίνει και με τη Talleres. Ας ελπίσουμε ότι το ανακαινισμένο γήπεδο θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει περισσότερους αγώνες και η Belgrano να συνεχίσει να ανήκει στην Primera División.


Η Talleres εν τω μεταξύ βρίσκεται στη μέση του βαθμολογικού πίνακα απέχοντας μόνο οκτώ βαθμούς από τη κορυφή μετά από 13 αγωνιστικές. Σε αντίθεση με τη Belgrano, το ρόστερ της Talleres έχει έναν μέσο όρο ηλικίας στα 24 έτη αν και δεν είναι εντελώς χωρίς την βοήθεια της καθοδήγησης της εμπειρίας.




Στην άμυνα είναι ο 36χρονος Javier Gandolfi ο οποίος επέστρεψε στο πρωτάθλημα της Αργεντινής μετά από οκτώ χρόνια καριέρας στο Μεξικό. Τη θέση "5" τη καταλαμβάνει ο 38χρονος Pablo Guiñazú, ο οποίος κατέκτησε το Copa Libertadores με τη Internacional της Βραζιλίας το 2010 και έχει εμφανιστεί για την Εθνική Αργεντινής σε 13 περιπτώσεις.

 
Η άμυνα είναι συμπαγής διατηρώντας επτά φορές ανέπαφη την εστία της σε 13 παιχνίδια πρωταθλήματος. Όπως και η Belgrano,  η Talleres δεν έχει και αυτή τη καλύτερη επίθεση όμως η εξεύρεση προς τη νίκη συνεισφέρεται από μια μαχητική μεσαία γραμμή. 

 
Η ομάδα είναι σε θέση να ταξιδεύει με στυλ σε εκτός έδρας παιχνίδια με το αεροπλάνο αντί να πηγαίνει οδικώς και μένει σε ωραία ξενοδοχεία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κόρδοβα απέχει από το Μπουένος Άιρες 12 ώρες με το αυτοκίνητο, τα ταξίδια γίνονται με άνεση και προετοιμάζονται πολύ πιο εύκολα για τους αγώνες. Ο σύλλογος επίσης πρόσφατα γιόρτασε την επίτευξη 50.000 μελών, στο οποίο χωρίς αμφιβολία στέκεται στην επιστροφή της στην κορυφαία κατηγορία και στο εντυπωσιακό ξεκίνημα τη φετινή σεζόν.




Κοιτάζοντας στη Primera B Nacional η τρίτη ομάδα της Κόρδοβα Instituto πηγαίνει καλά και η ελπίδα είναι ότι θα υπάρχουν τρεις σύλλογοι από τη Κόρδοβα την επόμενη σεζόν στη κορυφαία κατηγορία. Με τους Mario Kempes, Ossie Ardiles και Paolo Dybala να έχουν βγει από εκεί, η Gloria είναι στην 5η θέση, επτά βαθμούς πίσω από τις θέσεις ανόδου.



Προς το παρόν στη πόλη πρέπει να είναι ικανοποιημένοι με δύο ομάδες στην κορυφαία κατηγορία. Η Belgrano και η Talleres θα τεθούν αντιμέτωπες στο Clásico της Κόρδοβα το Μάρτιο μπροστά από ένα γεμάτο Estadio Kempes. Από εκείνο το σημείο της σεζόν θα γνωρίζουμε ποιο θα είναι το "αφεντικό" της Κόρδοβα

Δεν υπάρχουν σχόλια: