Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Έρευνες και νέα ευρήματα στο αρχαίο θέατρο της Νέας Πάφου


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου ολοκληρώθηκαν οι φετινές έρευνες στο αρχαιότερο θέατρο της Κύπρου, το ελληνιστικό-ρωμαϊκό θέατρο της Νέας Πάφου. Το θέατρο, που είναι κτισμένο στη νότια πλαγιά του λόφου γνωστού ως Φάμπρικα, αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στη θέση πραγματοποιεί ανασκαφές από το 1995 η Αυστραλιανή Αρχαιολογική Αποστολή στην Κάτω Πάφο (Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ), υπό τη διεύθυνση του δρος Craig Barker.

Οι έρευνες του 2016 διήρκεσαν από τις 12 Οκτωβρίου μέχρι τις 9 Νοεμβρίου, με τη στήριξη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αυστραλίας στη Αθήνα και του Nicholson Museum του Πανεπιστημίου του Σϊδνεϊ.


Οι προηγούμενες ανασκαφικές περίοδοι στη θέση είχαν αποκαλύψει το θέατρο, το οποίο ανοικοδομήθηκε γύρω στο 300 π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε για παραστάσεις και διασκέδαση για περισσότερους από έξι αιώνες, μέχρι τον 4ο αι. μ.Χ. Κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο, το θέατρο πέρασε από διάφορες φάσεις αρχιτεκτονικών ανακατασκευών. Οι πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες είχαν στόχο να γίνει κατανοητός ο αστικός σχεδιασμός της ευρύτερης περιοχής του θεάτρου. Ανασκάφηκαν τμήματα ρωμαϊκού δρόμου στα νότια του θεάτρου και ένα νυμφαίο στα νοτιοανατολικά του. Το 2016 διανοίχτηκαν πέντε ανασκαφικές τομές από την Αυστραλιανή ομάδα. Κάθε τομή επιλέχθηκε με σκοπό να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τη θεατρική αυτή συνοικία.

Σε δύο από τις τομές ανασκάφηκαν και άλλα τμήματα του πλακοστρωμένου ρωμαϊκού δρόμου που χρονολογείται στον 2ο αι. μ.Χ. Γνωρίζουμε σήμερα ότι ο δρόμος είχε πλάτος 8,4 μ. ενώ σε μια τομή στη νοτιοδυτική γωνία της θέσης αποκαλύφθηκαν πλάκες του δρόμου σε βάθος πέραν των 2,3 μ., κάτω από τη σημερινή επιφάνεια του εδάφους. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαίωσαν ότι ο δρόμος έτρεχε κατά μήκος του αρχαίου θεάτρου με κατεύθυνση Ανατολή-Δύση. Στην επιφάνεια του δρόμου, σε άλλη τομή κοντά στο νυμφαίο, βρέθηκε σημαντικός αριθμός ελληνιστικών και ρωμαϊκών αρχιτεκτονικών μελών, μεταξύ των οποίων και επιστύλια και ένα κορινθιακό κιονόκρανο.

Σε μια τρίτη τομή στα ανατολικά του νυμφαίου αποκαλύφθηκε τοίχος, πιθανόν της Μεσαιωνικής περιόδου, ο οποίος θα διερευνηθεί περαιτέρω στο μέλλον. Στην κορυφή του λόφου Φάμπρικα, πίσω από το κοίλο του θεάτρου, διανοίχθηκαν δύο τομές στις οποίες βρέθηκαν τα κατάλοιπα ενός μεγάλου μεσαιωνικού ή μεταγενέστερου κτίσματος το οποίο είχε εντοπιστεί κατά τις προηγούμενες ανασκαφικές περιόδους. Η παρουσία εδώ μεγάλου αριθμού χοανόσχημων καλουπιών και δοχείων, που προορίζονταν για την επεξεργασία και την αποθήκευση ζάχαρης, ενισχύει την άποψη ότι το κτίριο αυτό ίσως λειτουργούσε ως αποθήκη ή κτίριο όπου διεξάγονταν βιοτεχνικές εργασίες. Επίσης, το κτίσμα αποτελεί ένδειξη ότι η χρήση του χώρου άλλαξε όταν το θέατρο έπαψε να φιλοξενεί παραστάσεις.


Μπορεί να πει κανείς ότι σταδιακά επιτυγχάνεται μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση των δραστηριοτήτων που λάμβαναν χώρα γύρω από το αρχαίο θέατρο, τόσο κατά την αρχαιότητα, όσο και κατά τη μακρά περίοδο κατά την οποία η Πάφος λειτουργούσε ως σημαντικό κέντρο για τους Σταυροφόρους. Η περιοχή αυτή της αρχαίας Νέας Πάφου δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή παρόλο που οι έρευνες σταδιακά φανερώνουν ότι λειτουργούσε ως ζωντανός  πυρήνας δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα τον 2ο αι. μ.Χ., περίοδο κατά την οποία ο δρόμος υπήρξε ένας από τους κύριους οδικούς άξονες της ρωμαϊκής πόλης.

Τέλος, το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου διενήργησε έργα συντήρησης σε τμήματα τοιχογραφιών τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή της δυτικής παρόδου. Τα κατάλοιπα αυτά αποτελούν μέρος των εργασιών αναζωογόνησης του θεάτρου κατά την περίοδο των Αντωνίνων (2ος αι. μ.Χ.). Η συντήρηση των τοιχογραφιών ανέδειξε το ζωγραφικό διάκοσμο που θα έφεραν οι τοίχοι τότε.

Η Αυστραλιανή ομάδα θα συνεχίσει τις έρευνές της το 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: