Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Που χάθηκες εσύ: Kerlon


Δημήτρης Βαρσάνης


Το 2005 ένας 17χρονος Βραζιλιάνος εν ονόματι Kerlon είχε τον κόσμο του ποδοσφαίρου στα πόδια του.



Χαιρετίστηκε ως η πιο συναρπαστική προοπτική της Βραζιλίας από τον Ronaldinho. Το διαδίκτυο πλημμύρισε με αποσπάσματα από τη ντρίμπλα «φώκιας» και ομάδες όπως η Barcelona, η Real Madrid και η Milan "μυρίστηκαν" τη περίπτωση του, καθώς ονομάστηκε ο «καλύτερος παίκτης» και ο "πρώτος σκόρερ" στο πρωτάθλημα U17 το 2005. Γυρίστε το ρολόι 12 χρόνια σχεδόν μπροστά και ο Kerlon φαίνεται να είναι ένας ξοφλημένος ποδοσφαιριστής και επιρρεπής στους τραυματισμούς, ο οποίος αγωνίστηκε να πάρει ένα παιχνίδι ακόμα και στη τέταρτη κατηγορία του Αμερικανικού ποδοσφαίρου.

Η ιστορία ποδοσφαίρου είναι γεμάτη από παίκτες που δεν έφτασαν ποτέ τις δυνατότητές τους, αλλά υπάρχουν μερικοί που οι ιστορίες τους ξεχωρίζουν ακόμα και ανάμεσα σε μια τέτοια πληθώρα άλλων υποψηφίων. Ο Kerlon είναι ένας από αυτούς. Δεν είναι ασυνήθιστο για έναν παίκτη που ήταν φτιαγμένος να φτάσει σε ιλιγγιώδη ύψη πριν καν αφήσει το σχολείο ιδιαίτερα στην πατρίδα του.



Ωστόσο από την εποχή του Ronaldinho ο Βραζιλιάνικος Τύπος είχε να παραχωρήσει τόσους επαίνους για έναν ποδοσφαιριστή και από τότε μόνο ο Neymar το έχει καταφέρει. Το πιο σημαντικό; αυτός ο έπαινος ήταν δικαιολογημένός. Ο Kerlon έμοιαζε να είναι ένα πραγματικό Deal, έπαιξε με την εμπιστοσύνη του πέρα ​​από τα χρόνια του και είχε τη δυνατότητα να την υποστηρίξει και στη συνέχεια.



Όταν έβαλε οκτώ γκολ σε επτά παιχνίδια και οδήγησε τη Βραζιλία στη κατάκτηση του Copa America της U17 το 2005, ήταν δύσκολο για εκείνους που τον έβλεπαν να παίζει να μην φλερτάρουν με την υπερβολή. Ο νεαρός ήδη άρχισε να κάνει τα "κύματα" του στη Cruzeiro, όπου είχε πραγματοποιήσει μερικές εμφανίσεις για την πρώτη ομάδα και ήδη τέσταρε τη ντρίμπλα "φώκιας". Θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα κόλπο με θέα σε εκατομμύρια άτομα στο YouTube, αλλά όταν ο Kerlon άρχισε να ταπεινώνει τους καλύτερους παίκτες στην ηλικία του ο υπόλοιπος κόσμος άρχισε να λαμβάνει γνώση. Η ντρίμπλα "φώκιας" μπορεί να άφησε μια αίσθηση στο διαδίκτυο, αλλά η τεχνική, η ισορροπία, η ικανότητα, το όραμά του και η αλάνθαστη ικανότητά του στις στημένες φάσεις που τον έκαναν να φαίνεται μια μελλοντική προοπτική.

Όπως συμβαίνει πάντα, σκάουτερ από τους κορυφαίους συλλόγους του κόσμου ήταν παρόντες στο τουρνουά νέων. Οι συμπαίκτες του Kerlon συμπεριελάμβαναν τους Marcelo, Denilson και Anderson, αλλά ύστερα από μόλις δύο παιχνίδια ήταν σαφές ότι το τουρνουά θα έχει μόνο ένα αστέρι. Ο προπονητής της Βραζιλίας Nelson Rodriguez τόνισε ακόμα και στους παίκτες του να δίνουν τη μπάλα στον Kerlon όσο συχνά μπορούσαν. Στη θέση του μεσοεπιθετικού έβαλε οκτώ γκολ στα επτά παιχνίδια της Βραζιλίας, αλλά περισσότερο από την ποσότητα των τερμάτων η φύση τους ήταν αυτό που τον κάνουν να ξεχωρίζει. Τα μεγάλα βεληνεκούς φάουλ και τα φανταστικά "σόλο" του ήταν ένα φυσικό μέρος του ρεπερτορίου του.

Όταν το τουρνουά έφτασε στο τέλος του το όνομα του Kerlon βρισκόταν στα χείλη όλων. Η Cruzeiro αντιμετώπιζε μια ανηφορική μάχη για να αποκρούσει τις προσφορές από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, όπως της Manchester United που ο Sir Alex Ferguson έδινε 20 εκατομμύρια για αυτόν. Τη χρονιά μετά την δημοσιοποίηση του στον κόσμο ο Kerlon δεν άφησε αρκετό αντίκτυπο στην Cruzeiro όσο θα ήλπιζε. Έπαιξε 26 φορές για το σύλλογο όπου εντυπωσίασε οπαδούς όμως ταλαιπωρήθκε από τραυματισμούς και συχνά το επιδεικτικό στυλ παιχνιδιού του συναντήθηκε με σκληρά μαρκαρίσματα. Η ντρίμπλα "φώκιας" για παράδειγμα, συχνά είχε ως αποτέλεσμα ο Kerlon να δέχεται αγκωνιές. Το 2007 ο Βραζιλιάνος δεξιός μπακ Coelho τιμωρήθηκε με πέντε παιχνίδια μετά από μια βίαιη αγκωνιά στο νεαρό, ο οποίος έτρεχε με την μπάλα ισορροπημένη στο κεφάλι του.



Το 2008 ο Kerlon πήρε την μεταγραφή του στην Ευρώπη όμως τότε η φήμη του είχε επιβραδυνθεί κάπως. Η φήμη του ήταν ακόμα τέτοια ώστε η Inter να ενδιαφερθεί όμως εντάχθηκε επίσημα στην Chievo μιας και οι Nerazzurri δεν είχαν άλλες κενές θέσεις για ποδοσφαιριστές εκτός Ευρώπης. Αγωνίστηκε τέσσερις φορές στη Serie A με τη Chievo όμως έμεινε από τον Μάρτιο και μετά με έναν άσχημο τραυματισμό στο γόνατο.



Μετακινήθηκε επίσημα στην Inter το 2009 υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο. Ο Kerlon δεν θα έπαιζε ποτέ για τους Nerazzuri μιας και ο τραυματισμός στο γόνατο του επαναλαμβάνονταν συνεχώς. Παρά την έλλειψη εμφανίσεων, ο Ajax ενδιαφέρθηκε να τον πάρει δανεικό με σκοπό την μόνιμη συμφωνία αργότερα εκείνη τη χρονιά. Δεν αγωνίστηκε όμως ούτε σε ένα παιχνίδι με τον Ajax ο οποίος όπως ήταν αναμενόμενο έλαβε την απόφαση να μην τον αγοράσει.



Μέχρι το τέλος του 2012 ο Kerlon είχε παίξει λιγότερο από 10 παιχνίδια σε τέσσερα χρόνια και στα πιο κρίσιμα χρόνια της ανάπτυξής του. Ακόμη και μια επιστροφή στη Βραζιλία (ως δανεικός πρώτα στην πρώτη κατηγορία και αργότερα στην τρίτη) δεν κατάφερε να δώσει πνοή στο πρώην "θαύμα" της Βραζιλίας. Εκείνη τη χρονιά το μέγεθος του "θανάτου" του Kerlon έγινε σαφής. Όταν το συμβόλαιό του στην Inter τελείωσε δεν υπήρχε πλέον μια μακρά σειρά πιθανών μνηστήρων και ο Kerlon κατευθύνθηκε στην Ιαπωνία όπου εντάχθηκε στη Fujieda MYFC. Ήταν μια απίστευτη πτώση όμως ο Βραζιλιάνος έπαιξε επιτέλους κάποιο ποδόσφαιρο.

Στην πρώτη του σεζόν ο Kerlon πραγματοποίησε οκτώ συμμετοχές σκοράροντας τρεις φορές και παρέχοντας επτά ασίστ. Ξεκίνησε τη δεύτερη σεζόν στην Ιαπωνία με ένα κτύπημα και είχε 6 γκολ σε 14 παιχνίδια όταν ο επίφοβος τραυματισμό στο γόνατο του χτύπησε για μια ακόμη φορά. Πέταξε για τη Βραζιλία για τη χειρουργική επέμβαση στο γόνατο του και δεν επέστρεψε ποτέ στην Ιαπωνία.



Το Σεπτέμβριο του 2014 ο Kerlon ξεκίνησε να κάνει προπονήσεις με τους Atlanta Silverbacks όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ η κίνηση του. Ο Kerlon ωστόσο ήταν αποφασισμένος να το παλέψει για ένα συμβόλαιο στις ΗΠΑ ισχυριζόμενος ότι πάντα ήθελε να ασκήσει το επάγγελμά του εκεί και θα αισθάνονταν πιο άνετα από το να παίζει στην Ευρώπη. Χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το Μάρτιο του 2015 για να βρει τελικά τελικά έναν σύλλογο, καθώς ο ίδιος εντάχθηκε στην ομάδα της APSL - γενικά θεωρείται ότι είναι η τέαρτη κατηγορία του Αμερικανικού ποδοσφαίρου - Miami Dade FC.



Ο Kerlon είχε εκεί εννέα συμπαίκτες από τη Βραζιλία και 16 συνολικά από τη Νότια Αμερική σε μια ομάδα που κυριαρχείται από Νοτιοαμερικάνους και η οποία έχει εν αντιθέσει μόνο εννέα Αμερικανούς. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2014 και παίζει στο γήπεδο του St. Thomas University Stadium με χωρητικότητα 2.450 θέσεις. Η Dade δεν είναι μια σημαντική δύναμη στο Αμερικάνικο ποδόσφαιρο ούτε ένας σύλλογος με πλούσια ιστορία. Τώρα στα 28 του παίζει σε ένα καλύτερο επίπεδο και συγκεκριμένα για τη Spartak Trnava στη Fortuna Liga της Σλοβακίας.

Η καριέρα του έχει αποδεκατιστεί από ένα φρικτό τραυματισμό στο γόνατο όμως ο καθένας μπορεί επίσης να πάρει την εντύπωση ότι υπήρχε ένα ψυχικό συστατικό που έλειπε από το παιχνίδι του Kerlon, όπως επίσης τον επηρέασε και η αδυναμία να ανακτήσει πλήρως την αποτυχία του να αγωνιστεί στην Inter και να βρει το καλό του εαυτό στις ρεζέρβες του Ajax.

Δεν υπάρχουν σχόλια: