Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Premier League: Η πιο "χορτάτη" Boxing Day όλων των εποχών


Δημήτρης Βαρσάνης


Από όλες τις παραδόσεις του Αγγλικού ποδοσφαίρου η βάση της αγωνιστικής την Boxing Day είναι μια από τις πιο αγαπημένες.

Ενώ οι  εορταστικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες χρονολογούνται πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η σύνδεση με την "ανακωχή των Χριστουγέννων" το 1914 τους δίνει μια κάποια σημασία ακόμη και αν οι σύγχρονοι ιστορικοί έχουν αμφισβητήσει το αν κάποιοι έπαιζαν πραγματικά ποδόσφαιρο στη χώρα του πουθενά εκείνο το χειμώνα μιας και ήταν κατεστραμμένα τα πάντα.

Παρ 'όλα αυτά το Βρετανικό κοινό έχει βάλει αυτά τα παιχνίδια στις καρδιές του και θεωρεί ότι η Boxing Day είναι μια από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στο χρονοδιάγραμμα των πρωταθλημάτων τους. Προσφέρει μια ευκαιρία για τους οπαδούς να ξεφύγουν από τις οικογένειές τους, να βγουν από το σπίτι, να αποφύγουν να τρώνε ότι υπάρχει στο τραπέζι και να ολοκληρώσουν τις διακοπές τους με λίγα παραπάνω ποτήρια μιας και αυτό είναι το καλύτερο κομμάτι για τους Βρετανούς εκείνη τη περίοδο.










Ενώ η Boxing Day είναι μια αιτία για γιορτή, στο ποδόσφαιρο περιμένουμε και μια κάποια σοβαρή διασκέδαση. Υπάρχει μια γενική αντίληψη, ρομαντική και σχεδόν σίγουρα λανθασμένη ότι επειδή οι παίκτες βάζουν κιλά μετά την μέρα των Χριστουγέννων είναι βέβαιο ότι θα μπουν άφθονα γκολ και θα υπάρξουν αξέχαστα παιχνίδια σε κάθε κατηγορία. Η συγκεκριμένη έννοια αποδείχθηκε τουλάχιστον εν μέρει αληθινή στην Boxing Day του 1963, όταν έλαβε χώρα μια από τις πιο τρελές και πιο απρόβλεπτες ημέρες στην ιστορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου. Δέκα αγώνες στην κορυφαία κατηγορία, 66 γκολ, επτά χατ-τρικ, τέσσερις αποβολές και δεκάδες χιλιάδες οπαδών να φεύγουν εκστασιασμένοι από το Show. Σκεφτείτε ότι αυτό συνέβη μόνο στη πρώτη κατηγορία. Στις τέσσερις κορυφαίες κατηγορίες του Αγγλικού πρωταθλήματος μπήκαν συνολικά 160 τέρματα.



Αυτή ήταν μια εποχή πριν από την ισορροπημένη διατροφή, τα ισοτονικά ποτά για τους αθλητές και τον απόκοσμο αθλητικό επαγγελματισμό και είναι πιθανό ότι μερικοί από αυτούς σε ένα παγωμένο απόγευμα όντως να αισθάνθηκαν τις επιπτώσεις της ακρότητας των Χριστουγέννων, τουλάχιστον σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι γίνεται με τους ποδοσφαιριστές του σήμερα. Αν και η κουβέντα για τρομερούς πονοκεφάλους και φουσκωμένα στομάχια συχνά απορρίπτεται από εκείνους που έπαιξαν εκείνη την ημέρα,  ορισμένες ομάδες περισσότερο από τις άλλες είχαν μια φαινομενική απροθυμία να "βουτήξουν" στη λάσπη και στο τσουχτερό κρύο. Υπήρξαν βέβαια και κάποιες ομάδες που φαινόταν να τους λείπει το κίνητρο και σε συνδυασμό με τοβ ενθουσιασμό των αντιπάλων τους οδηγούν σε κάποια μονόπλευρα ταπεινωτικά σκορ.




Έτσι η Fulham επικράτησε της Ipswich με το επιβλητικό 10-1 στο Craven Cottage με το θρυλικό εξτρέμ Graham Leggat να πετυχαίνει χατ-τρικ σε τρία λεπτά απέναντι σε μια ομάδα που στέφθηκε πρωταθλήτρια δύο χρόνια νωρίτερα. Είναι το ταχύτερο χατ - τρικ στην κορυφαία κατηγορία δίνοντας τον τόνο για έναν αγώνα που τελείωσε με μια ολική καταστροφή για τους φιλοξενούμενους. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ipswich John Cobbold φέρεται να είπε:"Θα μπορούσε να καταλήξει με διαφορετικό τρόπο...μέχρι να ξεκινήσει ο αγώνας."

Ενώ η Fulham εκτόπιζε την Ipswich στο Δυτικό Λονδίνο η Blackburn θριάμβευε επί της West με 8-2 στην άλλη πλευρά της πόλης. Το Upton Park ήταν μάρτυρας μία από τις πιο ταπεινωτικές ήττες του και σε ένα σημείο που τα "σφυριά" διέθεταν εξαίσιες προσωπικότητες όπως ο Martin Peters, ο Geoff Hurst και ο Bobby Moore. Η Blackburn ήταν πρώτη εκείνη την στιγμή και η αντίπαλος της την έκανε να φαίνεται ότι είναι μια πραγματική υποψήφια στη κούρσα για τον τίτλο. Δυστυχώς η κυριαρχία της στη Boxing Day δεν θα διαρκούσε τερματίζοντας στην έβδομη θέση, 11 βαθμούς πίσω από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Liverpool.



Αλλού η Burnley φιλοδώρησε τη Manchester United με έξι γκολ στο 6-1, η Liverpool διέλυσε τη Stoke με το ίδιο σκορ, η Blackpool υπέκυψε σε μια βαριά εντός έδρας ήττα από την Chelsea με 5-1, ενώ υπήρχαν και ισοπαλίες με 4-4 και 3-3 στο Molineux, στο Hawthorns και στο City Ground της Nottingham Forest. Μέχρι το τέλος της ημέρας είχε καταγραφεί ένα νέο ρεκόρ στον αριθμό τερμάτων και το κοινό χόρτασε ποδόσφαιρο με κάποιους από αυτούς να φεύγουν συνεπαρμένοι και άλλοι "γκρεμισμένοι" από τις φρικτές επιδόσεις των ομάδων. Δυστυχώς το πρόγραμμα του Match of the Day θα άρχιζε την επόμενη σεζόν, αν και είναι πιθανό ότι οι κατασκευαστές του προγράμματος δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν όλη αυτή τη "παραφροσύνη". Το σημαντικότερο στιγμιότυπο από τη δεύτερη κατηγορία περιλάμβανε τη νίκη της Manchester City με 8-1 επί της Scunthorpe, ενώ μόνο σε έναν αγώνα από τις τέσσερις κορυφαίες κατηγορίες δεν μπήκε γκολ με τις Crewe και Peterborough να είναι οι "ένοχες" για αυτό.

Υπήρξαν πολλές θεωρίες για το γιατί η Boxing Day ήταν τόσο ταραχώδης πέρα ​​από τα πειράγματα για τους πονοκεφάλους και τα γεμάτα στομάχια των ποδοσφαιριστών. Ο επιθετικός της Liverpool Ian St John μίλησε για την απουσία των γκολ στη Boxing Day της προηγούμενης χρονιάς: "Αυτό που συνέβη στην Boxing Day το 1963 ήταν απίστευτο. Ήταν σαν οι σύλλογοι να το έκαναν για την παντελή έλλειψη παιχνιδιών τη προηγούμενη σεζόν" αναφερόμενος στη γιγάντια χιονοθύελλα που "κατεδάφισε" το εορταστικό χρονοδιάγραμμα το χειμώνα του 1962. Παρόμοιος καιρός είχε προβλεφθεί και για το Δεκέμβριο του 1963 όμως η προβλεπόμενη τρικυμία απέτυχε να εκδηλωθεί. Είναι πιθανό ότι ορισμένες ομάδες να εγκλιματίστηκαν στην ιδέα μιας ανανεωμένης μάχης της Boxing Day καλύτερης από άλλες και μια σειρά από ψυχολογικές αναντιστοιχίες μεταξύ των ομάδων.

Στην κορυφή του ορισμένοι υποστήριξαν ότι τα σκορ εκείνης της ημέρας αντανακλούσαν στις τακτικές πραγματικότητες της εποχής, ακόμα κι αν ήταν ασυνήθιστο σε τόσα πολλά παιχνίδια ο δείκτης του σκορ να ξεφεύγει τόσο πολύ ταυτόχρονα. Αυτό έγινε ένα χρόνο πριν η αμυντική προσήλωση να αρχίζει να επηρεάζει το Αγγλικό ποδόσφαιρο μιας και η κουλτούρα εκείνης της εποχής ήταν η επίθεση. Οι οπαδοί περίμεναν σχεδόν πάντα μια επιθετική υπεροχή από τις ομάδες τους και οι προπονητές τους ήταν λίγο ή πολύ υποχρεωμένοι να το δείξουν στον αγωνιστικό χώρο.

Ως εκ τούτου η Manchester Unite διέλυσε με 7-2 την Ipswich νωρίτερα εκείνη τη σεζόν, η Blackburn επικράτησε της εξαιρετικής Tottenham με το ίδιο σκορ, η οποία έπειτα ξέσπασε στη Blackpool με 6-1 και ούτω καθεξής. Οι καλύτερες ομάδες έτειναν να είναι πιο ανοικτές και επεκτατικές όμως όταν τα πράγματα πήγαιναν στραβά παίζοντας με αυτόν τον τρόπο, συχνά τα πράγματα γίνονταν στραβά για αυτές με πολύ τρομακτικό τρόπο. Έτσι και εκείνη τη Boxing Day, τα πράγματα κύλησαν για αρκετές ομάδες ταυτόχρονα και πιο τρομακτικά από ποτέ.



Όποιοι και αν είναι οι ακριβείς λόγοι για το τι έγινε στην Boxing Day του 1963 - η σποραδικά υπερβολική μέθη, η ψυχολογική δυσαρμονία μεταξύ των ομάδων, η σύγχρονη τακτική ή όλα αυτά μαζί - είναι μια ημερομηνία που έχει χαραχθεί στα χρονικά του Αγγλικού ποδοσφαίρου και δικαίως διατηρείται και για τις επόμενες γενιές.

Με την επόμενη σειρά αγώνων της Boxing Day να έρχονται σύντομα ας ελπίσουμε ότι οι ομάδες που υποστηρίζουμε στο μεγάλο νησί να μην γίνουν άλλη μία West Ham ή Manchester United η το ακόμα χειρότερο Ipswich εορτάζοντας τα Χριστούγεννα με δέκα γκολ στη πλάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: