Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Leeds United: Οι ψίθυροι είναι χαμηλοί όμως μήπως είναι επιτέλους στο δρόμο της επιστροφής;


Δημήτρης Βαρσάνης


Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει ότι αν ρίξεις αρκετή λάσπη κάποιες από αυτές θα κολλήσει. Αυτό ακριβώς θα μπορούσε να ισχύει στην περίπτωση του παταγωδώς αμφιλεγόμενου προέδρου της Leeds United Massimo Cellino. 
  
Παρά την ανησυχητική τάση να προσλαμβάνει και να απολύει προπονητές με έναν απίστευτο ρυθμό, ο Ιταλός ίσως να έχει δώσει την απάντηση στις προσευχές της Leeds με το καλοκαιρινό διορισμό του πρώην αφεντικού της Swansea Garry Monk. Σχετικά με το χρόνο του, ο απρόβλεπτος πρώην ιδιοκτήτης της Cagliari έκανε κάποιες εξ' ολοκλήρου αμφίβολες προσλήψεις και αποφάσεις από την εξαγορά του συλλόγου στις αρχές του 2014.

Κατά τον ερχομό του, αξέχαστα ανακοίνωσε ότι οι οπαδοί της Lees ήταν «κουρασμένοι από το να τρώνε σκατά και να κλείνουν τα στόματα τους». Σύντομα τέθηκε στην πρώτη γραμμή μιας σειράς βρώμικων και κάπως ενοχλητικών γεγονότων με τον προπονητή που επέλεξε, το πρώην αφεντικό της Reading Brian McDermott.




Ο McDermott έφυγε από το σύλλογο το Μάιο του 2014 για να αντικατασταθεί προς έκπληξη όλων από τον αδοκίμαστο David Hockaday, του οποίου η προηγούμενη εμπειρία του ήταν στη Conference με τη Forest Green Rovers. Η θητεία του φάνηκε πάντα να προορίζεται στη καταστροφή και σύμφωνα με τις περισσότερες προβλέψεις ο Hockaday είχε φύγει σε λιγότερο από δύο μήνες.Στη συνέχεια ο Cellino - ο οποίος έδιωξε 36 προπονητές σε 22 χρόνια στη Cagliari - προσέλαβε πέντε προπονητές (συμπεριλαμβανομένων του Neil Fedfearn δύο φορές) πριν καταλήξει στον Monk αυτό το καλοκαίρι.
Βέβαια όταν ο Cellino εμπλέκεται ποτέ δεν υπάρχει βεβαιότητα για το τι μπορεί να συμβεί.

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο πολλοί οπαδοί της Leeds λαμβάνουν την τωρινή έξαρση του συλλόγου - ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή που μιλάμε σε θέσεις πλέι - οφ στη Championship - περισσότερο σαν ένα "τσίμπημα".




 Ακόμα ακόμα οι πέντε νίκες στα τελευταία έξι παιχνίδια τους χρησιμεύουν ως αιτία για την αισιοδοξία ότι μπορούν να έρθουν καλύτερες μέρες στην ομάδα του Yorkshire. Ενώ αυτές οι νίκες πάρθηκαν με φόντο την υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με τη συνεχιζόμενη εμπλοκή του Cellino στο κλαμπ, το γεγονός ότι τα θέματα εκτός αγωνιστικού χώρου δεν έχουν παρεμποδίσει τον Monk και τους παίκτες του είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο. Έχοντας αναγκάσει τον Steve Bruce να υποστεί την πρώτη του ήττα ως προπονητής της Aston Villa, πολλοί παρατηρητές αναρωτιούνται τώρα εάν η τρέχουσα αναζωπύρωση της Leeds είναι περισσότερο από άλλη μια βραχυπρόθεσμη τονωτική ένεση.





Οι οπαδοί της Leeds όμως ξέρουν πολύ καλά ότι οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να "σκάσει" η "φούσκα" τους. Πίσω τη σεζόν 2000-0 ο σύλλογος έφτασε στα ημιτελικά του Champions League και η συσσωρευμένη προσέγγιση του πρώην προέδρου Peter Ridsdale έτρεχε εκείνο το χρόνο ένα κλαμπ της Premier League. Ωστόσο για πρώτη φορά στην ιστορία της - η οποία περιλαμβάνει τρία πρωταθλήματα(1969, 1974 και 1992) - η Leeds μοχθούσε στην τρίτη κατηγορία της Αγγλίας από το 2007 από όπου την πήρε τρεις χρονιές για να αναρριχηθεί στη Championship.



Έτσι ενώ είναι δύσκολο να μην ξεχωρίζεις την πρόσφατη φόρμα της ομάδας, δεν είναι περίεργο ότι πολλοί υποστηρικτές της Leeds δεν παρασύρονται από τα τρέχοντα γεγονότα. Ενώ δεν είναι καιρός ακόμη για τα "παγόνια" να αρχίσουν να σκέφτονται τις γιορτές, η μεγάλη βελτίωση στα αποτελέσματα της ομάδας δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητη.



Γι 'αυτό, ένα μεγάλο μέρος της πίστωσης πηγαίνει στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο του Kyle Bartley και του Pontus Jansson οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μια σκληρή μονάδα, μια σταθερή βάση από την οποία η υπόλοιπη ομάδα έχει ακμάσει κατά τους τελευταίους μήνες.




Πίσω από αυτούς βοηθά και ο πλέον βετεράνος τερματοφύλακας Rob Green ο οποίος παρά το γεγονός ότι το όνομά του έχει γραφτεί για μεγάλα λάθη, σε μια μακρά καριέρα παρουσιάζεται ως ένας πολύ έμπειρος τερματοφύλακας ικανός να συνεισφέρει.


Οι πλάγιοι μπακ - ο νεαρός και πολλά υποσχόμενος Charlie Taylor από τα αριστερά και από τα δεξιά ο Luke Ayling - έχουν δείξει επίσης τη συνέπεια και την ικανότητα σε μια πολύ πιο προσαρμοσμένη ομάδα της Leeds  από ό,τι σε πρόσφατες χρονιές.




Όμως είναι από την καρδιά της άμυνας - και η συνεισφορά του μέσου Eunan O'Kane (υπέγραψε από τη Bournemouth) όπως και η σημαντική βελτίωση του Νεοζηλανδού επιθετικού Chris Wood - ο λόγος που η Leeds έχει γίνει μια πολύ αυστηρότερη μονάδα, πολύ πιο αποφασιστική και ένα δύσκολο καρύδι για να το σπάσεις.


Όπως φαίνεται κανένα από τα κεφάλια της Leeds δεν πέφτουν αισθητά στο πάτωμα όταν πάνε πίσω, ένα ανησυχητικό χαρακτηριστικό που βύθισε την ομάδα στις τελευταίες χρονιές. Αντ 'αυτού η αίσθηση της συντροφικότητας και η αληθινή πεποίθηση ότι είναι τόσο καλοί όσο - αν όχι καλύτεροι - από ό,τι οι περισσότεροι αντίπαλοι της Championship.


Ο Jansson ειδικότερα είναι μια αποκάλυψη. Ο 25χρονος αμυντικός έφτασε στο Elland Road από την Ιταλική Torino, έχοντας κατακτήσει προηγουμένως τρία πρωταθλήματα με τη Malmo στη Σουηδία. Σε τέτοιο βαθμό που πολλοί οπαδοί της Leeds είναι απελπισμένοι ο σύλλογος να κρατήσει το Σουηδό σε ένα πιο μόνιμο συμβόλαιο τον Ιανουάριο. Με τον Jansson να έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της Premier League στους πρώτους μήνες του μονοετούς δανεισμού του. Μια κίνηση που χωρίς αμφιβολία υπερασπίστηκε και προωθήθηκε από το βοηθό του Monk, τον Ισπανό Pep Clotet ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε με τον Jansson ως νούμερο "δύο" στη Malmo.



Ο Bartley είναι επίσης προς το παρόν δανεικός (από την πρώην ομάδα του Monk τη Swansea), όπως συμβαίνει με το μέσο Matt Grimes (ένας άλλος παίκτης της Swansea) και τους δημιουργικούς επιθετικούς Pablo Hernandez (Al-Arabi SC) και Hadi (Sporting Lisbon).




Για πολλούς ο εξάμηνος δανεισμός του Hernandez - τέσσερις συμμετοχές με την Ισπανία - έμοιαζε με ένα από τα καλύτερα κομμάτια στη καλοκαιρινή της δραστηριότητα εκτός της Premier League, με δεδομένη τη φήμη του για τη λεπτή δημιουργικότητα του και το δύσκολα επιθετικό παιχνίδι του.
Ο Monk ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει τη σχέση του στο παρελθόν με τον Hernandez από το καιρό τους μαζί στη Swansea για να πείσει τον Ισπανό να έρθει στην Championship. Αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια κάποιας μορφής κομπλιμέντο για τον Monk ως προπονητής. Δεν ήταν μόνο ότι ο Hernandez ήταν έτοιμος να βιώσει τη ζωή στη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας για να επανενωθεί με τον Monk, αλλά και εγκατέλειψε το πιο χαλαρό και πολυτελή τρόπο ζωής στο Κατάρ για να δοκιμάσει ξανά την τύχη του στο Αγγλικό ποδόσφαιρο.


Πρόσφατα υπήρξαν ένα ή δύο βογγητά από τους οπαδούς της Leeds όταν ο πολυάσχολος πλέιμεικερ πετούσε την μπάλα μακριά, αλλά σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι η πλειοψηφία των οπαδών είναι περισσότερο από ευτυχισμένοι λαμβάνοντας υπόψη την άφθονη ποσότητα του χρόνου του Hernandez στη κατοχή, πραγματοποιώντας διεισδυτικές πάσες και στιγμές δημιουργικότητας που οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν θα το τολμούσαν.

Οι θόρυβοι από τον σύλλογο είναι ότι οι μονιμοποιήσεις των δανεικών ή τουλάχιστον ορισμένων από αυτών, είναι ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων για να βοηθήσει τη Leeds να κρατήσει μια σοβαρή πρόκληση στην άνοδο. Για παράδειγμα έχει αναφερθεί ότι η Leeds έχουν τη δυνατότητα να αγοράσει τον Jansson έναντι του ποσού των 3.5 εκατομμυριών όταν ο αμυντικός φθάσει στις 20 εμφανίσεις για τον σύλλογο.


Μένει να δούμε αν η Leeds United καταφέρει να κλείσει ένα Deal πριν από ένα σύλλογο της Premier League. Πολλοί σκάουτερ της Premier League σίγουρα θα έχουν λάβει γνώση και για τις εντυπωσιακές επιδόσεις Bartley, καθώς με τον πρώην νεαρό της Arsenal να ψάχνει να βρει επιτέλους το τέλειο σκηνικό για να επιδείξει ένα ταλέντο που πάντα το διέθετε, αλλά δεν είχε εμφανιστεί αρκετά στο προσκήνιο οπουδήποτε σε τακτική βάση.




Από το 2010 ο Bartley είχε υποστεί αρκετές κινήσεις δανεισμού πριν από την ένταξή του στη Swansea το 2012 όπου έπαιξε κάτω από την καθοδήγηση του Monk.
Το συγκεκριμένο υποσχόμενο ξεκίνημα της Leeds δεν θα πρέπει να υποβιβαστεί και οι επιπτώσεις του Bartley ανήκουν επίσης στις επιδόσεις της ομάδας. Όμως και πάλι με τον προσωρινό χαρακτήρα της τρέχουσας πορείας του στο Yorkshire, οι οπαδοί της Leeds θα πρέπει να ανησυχούν ότι το μακροπρόθεσμο μέλλον του θα μπορούσε να περάσει μακριά από το Elland Road, αν ο σύλλογος δεν τον κρατήσει σε μια μόνιμη συμφωνία.

Φυσικά, υπάρχει μικρή ή καθόλου εγγυημένη στον υπερ-ανταγωνιστικό κόσμο της Championship όπου το μαμούθ πρόγραμμα των 46 αγωνιστικών (χωρίς να συμπεριλάβουμε τους τρεις επιπλέον αγώνες για τα πλέι - οφ) μπορεί να υποσκάψει την ενέργεια ακόμα και των πιο ισχυρών ομάδων με την αντοχή να παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.

Για να περάσεις με επιτυχία το τεστ συνήθως περιλαμβάνει κάποιες έξυπνες μεταγραφές στα μέσα της σεζόν από τους προπονητές και η αίσθηση γύρω από τη Leeds - με ομάδες όπως η Birmigham, η Fulham, η Bristol City και η Sheffield Wednesday να είναι σε απόσταση αναπνοής με μόλις 16 αγωνιστικές να έχουν γίνει - είναι ότι η δική τους ομάδα θα μπορούσε να κάνει κάποιες φρέσκες προσθήκες στα τέλη του έτους.
 


"Πιστεύω ότι κάθε ομάδα πρέπει να ενισχυθεί ώστε να έχει διαρκή επιτυχία στη Championship, ειδικά τώρα που το παράθυρο των δανεικών έκτακτης ανάγκης δεν υπάρχει" σημείωσε ο James Mahoney στην ιστοσελίδα της Leeds Through It All Together.

"Εμείς δεν απαιτούμε μια μαζική εισαγωγή παικτών, αλλά ίσως να υπογράψουμε μόνιμα μερικούς από τους δανεικούς μας και ενδεχομένως να φέρουμε έναν επιθετικό και άλλον έναν κεντρικό αμυντικός για να βοηθήσει στο βάθος του ρόστερ σε αυτές τις θέσεις. Εφόσον γίνουν όλα αυτά τότε πιστεύω ότι έχουμε όλα τα εχέγγυα να τερματίσουμε στις θέσεις των πλέι - οφ" τόνισε.




Για να γίνει αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε τη δυναμική του Monk στη καρέκλα του προπονητή. Μιλάμε για έναν προπονητή που οδήγησε τη Swansea στους "32" του Europa League και σε ένα τερματισμό στην όγδοη θέση της Premier League, πριν απολυθεί το Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς μετά από μια ομολογουμένως άσχημη πορεία με τους Ουαλούς να συγκεντρώνουν μία νίκη σε 11 αγώνες.


Παρόλα αυτά έμοιαζε ότι είναι άδικη η αποχώρηση του Monk από το Liberty Stadium, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η μεγάλη υπηρεσία που έδωσε στη Swansea ως παίκτης, πρώην αρχηγός και προπονητής. Η επακόλουθη πτώση της ίσως να το υποστηρίζει αυτό το γεγονός.




Δεδομένου ότι η φήμη και οι μελλοντικές προοπτικές του δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν και πάρα πολύ στον απόηχο της απόλυσης του και πολλοί αισθάνθηκαν ότι ο Monk θα επανέλθει σύντομα στην Premier League, ήταν μια μικρή έκπληξη να δουν ότι αποδέχτηκε τη πρόταση της Leeds. Όχι μόνο επειδή η ομάδα δεν είχε καταφέρει να τερματίσει στο πρώτο μισό της Championship από το 2011, αλλά και λόγω του χειρισμού του Cellino στους προηγούμενους της Leeds.


Παρ 'όλα αυτά ήταν αρκετά εντυπωσιακό να παρατηρείς πώς ο Monk ήρεμα και με αυτοπεποίθηση κατευθύνει το σύλλογο από τότε που ανέλαβε, αντέχοντας σε κάποιες πρώιμες φήμες ότι ο Cellino ήταν έτοιμος να τον απολύσει για να βάλει πραγματικά το σημάδι του σε μια ομάδα της Leeds που σταδιακά κερδίζει πίσω τις καρδιές της μεγάλης αλλά και πολύ δυσαρεστημένης βάσης οπαδών της.
 




Ενώ το έργο του Monk στη Leeds μέχρι σήμερα είναι αξιοθαύμαστο πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η αθόρυβη επανάσταση του είναι ακόμα στα σπάργανα. Για να επωφεληθεί η Leeds πραγματικά από τις δυνατότητες του και από την αναδυόμενη ομάδα του, αισθάνεται ο καθένας ότι ο Cellino θα πρέπει να παραμείνει σχετικά ήρεμος στο παρασκήνιο για το εγγύς μέλλον. Η ιστορία δυστυχώς μας λέει ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν έχει συνδεθεί ποτέ με το ταμπεραμέντο του Ιταλού και οι οπαδοί θα πρέπει να ελπίζουν στο ότι θα βρει επιτέλους τη χάρη και την καλή έννοια να δώσει στο προπονητή του τον απαιτούμενο χώρο και χρόνο.  

Ίσως τότε ο Monk να καταφέρει να τελειώσει την - έως τώρα - πολύ καλή δουλειά του και να οδηγήσει την άλλοτε πανίσχυρη Leeds United ξανά στο σωστό δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: