Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Naby Keita: Το επόμενο αστέρι της Αφρικής


Δημήτρης Βαρσάνης


Γεννημένος στην πρωτεύουσα της Γουινέας Κόνακρι, ο Naby Leye Keita πέρασε τα πρώτα του χρόνια προχωρούν μέσα από τις τάξεις της ακαδημίας της τοπικής ομάδας Horoya Athlétique Club.  



Ο 21χρονος κεντρικός μέσος έχει δείξει ακριβώς γιατί είναι μια από τις φωτεινότερες προοπτικές που βγαίνουν από το Αφρικανικό ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια. Το ταλέντο του Naby έγινε προφανές σε όλους κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας στην Αφρική. Η Διεθνής αναγνώριση σε μια τέτοια τρυφερή ηλικία θα είναι ο προάγγελος για μεγαλύτερα πράγματα και δεν πέρασε πολύς καιρός που ο Keita πραγματοποίησε τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες του να παίξει στην Ευρώπη. Με το Έθνος του να είναι μια πρώην Γαλλική αποικία πριν από την απόκτηση της ανεξαρτησίας του το 1958, μάλλον δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι το επόμενο βήμα στην καριέρα του είναι στη Νότια Γαλλική κοινότητα της Ιστρ.

Ο Keita εμφανίστηκε στο προσκήνιο μέσω μιας σειράς θετικών επιδόσεων στην Ligue 2 τη σεζόν 2013 - 14 η οποία ξεκίνησε με ένα γκολ στο ντεμπούτο του στην εντός έδρας νίκη επί της Nimes. Ο ίδιος έγραψε γρήγορα το όνομα του ως μαχητικός μέσος, ικανός να καλύψει τη μάζα του εδάφους. Η επίμονη όρεξη του για το ποδόσφαιρο σε συνδυασμό με τις λαμπρές εμφανίσεις του τράβηξε την προσοχή της Αυστριακής Red Bull Salzburg.




Έχοντας μετονομαστεί από τον όμιλο του ενεργειακού ποτού μόλις 9 χρόνια νωρίτερα, η RB Salzburg έγινε άμεσα μια κυρίαρχη φιγούρα στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας παρά τα κύματα της κριτικής από τους υπόλοιπους ποδοσφαιρόφιλους. Για πολλούς η εξαγορά της Red Bull τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ σηματοδότησε μια αφιλόξενη ανάπτυξη της εμπορευματοποίησης μέσα στον αθλητισμό. Μεταξύ όλης της εχθρότητας, ένα πράγμα που είναι διαπιστευμένο είναι η βελτίωση του επιπέδου των διαφόρων πρωταθλημάτων μέσα από το σχολαστικό σκάουτινγκ και ο Keita εμφανίστηκε σαν ένα άλλο στολίδι.


Υπογράφοντας το καλοκαίρι του 2014 για μόλις ενάμιση εκατομμύριο ευρώ, ο έφηβος θα βοηθήσει τη καινούργια του ομάδα να πάρει το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Σε πρώτη φάση αγωνίστηκε ως αμυντικός μέσος από τον τότε προπονητή του Adolf Hütter πριν μεταβεί αργότερα σε μια πιο προχωρημένη θέση. Αυτή η μετατόπιση του Keita ανθίζει και τον στιγματίζει γιατί οι συγκρίσεις με τον αστέρα της Chelsea N'Golo Kanté δεν είναι τίποτα περισσότερο από τεκμήρια χτισμένα σε παρόμοια αναστήματα τους και επίπεδα ενέργειας.




Στην πραγματικότητα, παρόλο που ο ίδιος υπερηφανεύεται για τα κλεψίματα του, τα μεγάλα τάκλιν δεν είναι πραγματικά το φόρτε του Keita. Οι πραγματικές δυνάμεις του βρίσκονται στην ταχύτητα του παιχνιδιού και στη ποδοσφαιρική ευφυΐα. Ο αθλητής μέσος έχει μια φανταστική ικανότητα να κάνει έξυπνα τρεξίματα να βγάλει τους αντιπάλους από τη θέση τους, πριν αλλάξει τη κατεύθυνση του παιχνιδιού άμεσα και είναι η συγκεκριμένη ικανότητα που έχει οδηγήσει στους παρατηρητές να ισχυρίζονται ότι το στυλ παιχνιδιού του έχει ομοιότητες με τον "μαέστρο" της μεσαίας γραμμής της Barcelona Andres Iniesta.


Η δεύτερη χρονιά του Keita στην Αυστρία σηματοδότησε την άφιξη του τρέχοντος προπονητή Oscar García. Ο πρώην τεχνικός της Brighton και της Watford αμέσως προσδιόρισε τον Keita ως ένα πανέμορφο ταλέντο και επέτρεψε περαιτέρω στον Naby να περιφέρεται σε ένα ρόλο επιθετικού. Η ενθάρρυνση και η εμπιστοσύνη του αποδείχθηκε ότι είναι καλά τοποθετημένη με το παίκτη από τη Γουινέα να σκοράρει 12 φορές και να μοιράζει οκτώ ασίστ.


Αναπόφευκτα οι εμφανίσεις του Keita δεν πέρασε απαρατήρητες. Κρατώντας τις σύγχρονες τάσεις ο μέσος μετακινήθηκε στον άλλο σύλλογο της Red Bull τη νεοφώτιστη ομάδα της Bundesliga RB Leipzig. Ένα ποσό των 11 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με την αύξηση του τρόπου παιχνιδιού του θα μπορούσε εύκολα να κυριεύσει το νεαρό αστέρι, αλλά ο χαρακτήρας του τον κρατά σταθερό στα πόδια του. 




Η Leipzig προς το παρόν βρίσκεται στη κορυφή της Bundesliga. Ο προπονητής Ralph Hasenhüttl έχει υιοθετήσει ένα πιεστικό παιχνίδι που μοιάζει με το φυσικό πολιτισμό της Bundesliga και μια στρατηγική που ταιριάζει στον Keita. Ο ίδιος έχει χρησιμοποιηθεί μεταξύ της επιθετικής γραμμής και της μεσαίας γραμμής σε σχηματισμό 4-2-2-2 και τείνει να φτάσει την καριέρα του πέρα από τη  ομάδα της Ανατολικής Γερμανίας.


Στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής του 2017 αναμένεται να παίξουν 37 παίκτες από τη Premier League όμως με τη Νιγηρία και τη Γουινέα να μην πληρούν τις προϋποθέσεις είναι δίκαιο να πούμε ότι μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια της Ηπείρου δεν θα παρουσιαστούν. Ακολουθώντας τα βήματα μεγάλων μέσων όπως ο Michael Essien και ο Yaya Touré δεν είναι μικρό επίτευγμα και αν συνεχίσει την ανάπτυξη του ο 21χρονος μπορεί να μπει στην εν λόγω κατηγορία της "ελίτ".


Επιπλέον η συνεχής εξέλιξη του Naby Keita που αντιπροσωπεύει την ίδια τη γενέτειρά του συλλόγου Horoya που βγήκε μέσα από τις τάξεις της. Μια μεγάλη ελπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: