Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Afonso Alves: Όταν τα επτά γκολ τον συνέκριναν με τον Ronaldo


Δημήτρης Βαρσάνης


Η Eredivisie είναι εδώ και πολύ καιρό ένα έδαφος αναπαραγωγής για πολλούς φημισμένους ποδοσφαιριστές με εγχώριους ήρωες όπως ο Marco van Basten, ο Ruud Gullit και ο Johan Cruyff να ισοδυναμούν με ταλέντα όπως ο Romario, ο Ronaldo και ο Zlatan Ibrahimovic. Στις 7 Οκτωβρίου του 2007 ωστόσο το πρωτάθλημα παρακολούθησε μια παράσταση που ξεπέρασε όλα αυτά τα θρυλικά πρόσωπα.

Το Ολλανδικό ποδόσφαιρο κυριαρχείται από τους τρεις μεγάλους: τον Ajax, τη PSV και τη Feyenoord. Αυτά τα κλαμπ κυριαρχούν εκτός και εντός αγωνιστικού χώρου. Κάθε παίκτης που αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο για ένα σύλλογο πέρα από αυτό το τρίο, είναι πολύ πιθανό να ψαρευτεί από ένα από αυτά τα κλαμπ

Ο Klaus-Jan Huntelaar σκόραρε 16 φορές για τη Heerenveen κατά την σεζόν 2004/05. Στα μισά της επόμενης χρονιάς έβαλε ήδη 17 γκολ, με συνέπεια ο Ajax να πληρώσει επτά εκατομμύρια ευρώ για να τον υπογράψει τον Ιανουάριο, αφήνοντας τη Heerenveen με φουσκωμένα κεφάλαια να ψάξει στην αγορά για έναν επιθετικό.



Οι σκάουτερ έπεσαν πάνω σε ένα Βραζιλιάνο επιθετικό που αγωνιζόταν στη Σουηδία για τη Malmö. Το καλοκαίρι του 2006 ο Afonso Alves διένυε τη πέμπτη του σεζόν στο Σουηδικό ποδόσφαιρο. Ήταν ένας συνεπής σκόρερ για τους τότε εργοδότες του και τους προηγούμενους της Örgryte, η οποία τον πήρε μετά την πολλά υποσχόμενη επιστροφή των τεσσάρων τερμάτων σε έξι αγώνες κατά τη πρώτη του εμφάνιση στην Atlético Mineiro. Η μετακίνησή του στην Heerenveen σηματοδότησε τον ερχομό ενός παίκτη που πολλοί στη Βραζιλία πίστευαν ότι θα εκπροσωπεί την Εθνική ομάδα.

Η υπογραφή του Alves αποδείχθηκε εμπνευσμένη, σημειώνοντας 34 γκολ στη πρώτη του χρονιά που η Heerenveen έφτασε στη πέμπτη θέση. Τα τέρματα έφερναν το ένα μετά το άλλο και με μια λαμπρή ποικιλία. Από κεφαλιές ψαράκι σε μακρινά σουτ και από τα κυνικά του τελειώματα στα δολοφονικά του πλασέ.



Με πέντε χατ - τρικ κάτω από τη ζώνη του, την τελευταία αγωνιστική της σεζόν η Heerenveen έπαιζε με Feyenoord. Τέσσερα χτυπήματα του Alves αργότερα και η Heerenveen σκόρπισε το Γολιάθ με 5-1 για να τερματίσει με δύο βαθμούς πάνω από τη Feyenoord. Περισσότερο από την απήχηση των τεσσάρων τερμάτων όμως, ήταν ο τρόπος που τα σημείωσε: δύο φάουλ, μια εντυπωσιακή ατομική προσπάθεια και ένα πέναλτι.

Για μερικούς έμοιαζε με τη δεύτερη έλευση του Ronaldo ή την επιστροφή του Romario. Το Ολλανδικό ποδόσφαιρο φαινόταν ότι βρήκε τον επόμενο μεγάλο Βραζιλιάνο επιθετικό. Καθώς οι φήμες στροβιλίζονταν, η Real Madrid και η Internazionale έστειλε σκάουτερ να επισκεφθούν το σύλλογο. Πώς θα μπορούσε η Heerenveen να κρατήσει αυτό το εντυπωσιακό ταλέντο στο δρόμο του να γίνει ο πιο θανατηφόρος σκοπευτής - τουλάχιστον στα χαρτιά - στην Ευρώπη; τελικά, δεν ήρθε καμία προσφορά και οι φήμες σιγά σιγά εξαφανίστηκαν.

Ο Alves έχασε τα πρώτα πέντε παιχνίδια της επόμενης χρονιάς της Heerenveen, παίρνοντας τη θέση του για το έκτο κόντρα στη Feyenoord αλλά αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο μετά από μια απαθής εμφάνιση από τη De Superfriezen. Μετά ήρθε η 7η Οκτωβρίου.



Παίρνοντας το όνομα από το γιο του Έλληνα θεού Δία το 1903 γεννήθηκε ο Ολλανδικός ποδοσφαιρικός σύλλογος, τον οποίο γνωρίζουμε σήμερα ως Heracles Almelo. Όταν η Heerenveen τέθηκε ως αντίπαλος της σε εκείνη τη μοιραία ημέρα τον Οκτώβριο του 2007, από τη Heracles  έλειπε δυστυχώς το πνεύμα και η δύναμη του ονόματός του Ηρακλή. Αντίθετα πήγε όλο πάνω στον Afonso Alves.

Δέκα λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα μια χαμηλή κάθετη πάσα πέρασε μέσα από την οπισθοχωρημένη άμυνα της Heracles και βρήκε τον Alves. Εκείνος βρέθηκε σε θέση βολής, το πλασέ του απομακρύνθηκε αρχικά όμως στο ριμπάουντ σκόραρε εύκολα:1-0. Πέντε λεπτά αργότερα η Heerenveen κέρδισε ένα φάουλ 30 μέτρα απόσταση από την αντίπαλη εστία. Με την πλέον συνηθισμένη ακρίβειά του, το έστειλε στην πλευρά του τερματοφύλακα ο οποίος ούτε που κουνήθηκε: 2-0.

Δύο λεπτά αργότερα το χατ - τρικ ολοκληρώθηκε. Ένα κλασσικο τελείωμα αλά Thierry έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνία και ουσιαστικά εξασφάλισε τους τρεις βαθμούς: 3-0.. Ο Alves έπειτα έκανε ένα διάλειμμα. Δεν θα διαρκούσε πολύ μέχρι το 68’ που σκόραρε πάλι, αυτή τη φορά νίκησε έναν αμυντικό με ένα πολύ στενό κοντρόλ πριν περάσει τη μπάλα μέσα από τα απελπισμένα πόδια του τερματοφύλακα: 5-0.

Μετά από μια σέντρα που σάστισε φαινομενικά όλους τους αμυντικούς της Heracles ο Alves και πάλι με τη κίνηση του και το ένστικτό του θα δείξει ότι μπορεί να σκοράρει με όλους τους τρόπους: 6-0. Στο 74’ τα ρεκόρ έσπασαν. Χάρη σε μια κούρσα από τον Miralem Sulejmani, ένας ανοιχτός και περιπλανώμενος Alves είδε την προσπάθειά του να καταλήγει ούτως ή άλλως με τους αμυντικούς της Heracles να είναι γειωμένοι: 7-0.



Επιδεικνύοντας την ανδρεία του και την αφοσίωση του στο σκοράρισμα - που θυμίζει σε πολλούς το νεαρό Mário Jardel - το έβδομο και τελευταίο γκολ του Alves παρουσίασε τη δύναμή του και την ισορροπία του καθώς κρατά δυο αμυντικούς για να φτάσει πρώτος στη μπάλα και πάρει τη καρφωτή κεφαλιά: 8-0

Η καριέρα του Alves στη Heerenveen είχε κορυφωθεί. Αναμφισβήτητα η καριέρα του έφτασε στο μέγιστο. Τέσσερα ακόμα τέρματα θα ακολουθήσουν με τη Heerenveen πριν υπογράψει για τη Middlesbrough τον Ιανουάριο του 2008. Ούτε στη Real Madrid ούτε στην Inter αλλά στη Middlesbrough. Το τελικό ποσό; 17 εκατομμύρια λίρες.



Ο Alves δέχτηκε καλωσόρισμα με χορευτές της Samba,σημαίες της Βραζιλίας και μια φρενίτιδα ενθουσιασμού στο Riverside. Ενώ οι ποδοσφαιρικοί γίγαντες της Ευρώπης δεν πίστευαν πια ότι η Alves είναι μια δεύτερη έλευση, οι οπαδοί της Middlesbrough το πίστευαν με ένα ρεκόρ τερμάτων που ταυτίζεται μόνο με τους καλύτερους.



Δυστυχώς για τους οπαδούς δεν έγινε μέχρι τον Απρίλιο που ο Alves θα έφτανε ξανά σε αυτά τα ύψη, δύο γκολ κόντρα στη Manchester United που εμφάνισαν το αναμφισβήτητο του ταλέντο. Ωστόσο οι αμφιβολίες σχετικά με την προσαρμογή του σε ένα υψηλότερο επίπεδο ποδοσφαίρου παρέμειναν. Κάτι τέτοιο μέχρι το τελευταίο αγώνα της σεζόν.

Υποδεχόμενοι τη Manchester City του Sven-Göran Eriksson σε μια ολοκληρωτική και αξέχαστη νίκη (8-1) θα έβλεπε τον Βραζιλιάνο να γράφει το όνομά του στο Αγγλικό ποδόσφαιρο με ένα χατ - τρικ για να τρυπήσει την όρεξη και να αυξήσει τις προσδοκίες και πάλι μπροστά από την επόμενη σεζόν.



Δεν θα διαρκέσει όμως για πολύ. Μόλις επτά τέρματα σε 35 παιχνίδια αντιπροσώπευαν μια κακή απόδοση, καθώς η Boro υποβιβάστηκε. Μέχρι τον Φεβρουάριο, ο Alves διαγράφηκε από πολλούς ως ένα ακριβό λάθος. Δεν ήρθε λοιπόν ως έκπληξη το γεγονός που ο σύλλογος έκοψε τις απώλειές του και τον πούλησε για επτά εκατομμύρια λίρες στην Al-Sadd στο Κατάρ. Μια κίνηση που αντιπροσώπευε το τέλος της εποχής του στην Ευρώπη.




Μια προειδοποιητική ιστορία σχετικά με την μεταγραφή επιθετικών από την Eredivisie. Ενώ κάποιες φορές προέβλεπαν ότι ο Afonso Alves θα πάει για σπουδαία πράγματα σε μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους και θα μιμηθεί τους Ronaldo, Romario και Van Basten, η καριέρα του όλο και πιο πολύ κατέρρεε. Παρόλα αυτά η χρονιά του με τα 34 γκολ θα παραμείνει για πάντα ένα ρεκόρ που πρόκειται να σπάσει μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις στην Eredivisie.

Δεν υπάρχουν σχόλια: