Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

William Prunier: Ο έκτος χειρότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Manchester United


Δημήτρης Βαρσάνης


Καθώς οι τηλεθεατές συντονίζονται για ένα άλλο επεισόδιο του Mastermind οι έξυπνοι quizzers δουλεύουν το μυαλό τους εναντίον του άλλου απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων. Ο καθένας στο σπίτι ελπίζει ότι ένας διαγωνιζόμενος θα επιλέξει ένα ειδικό θέμα με το οποίο μπορούν να επιβιβαστούν. Ωστόσο ο πρώτος διαγωνιζόμενος έτυχε να επιλέξει τη ζωή και τις ώρες του William Prunier. Τώρα θα ρωτήσετε φυσιολογικά, ποιος είναι αυτός;

Ακόμα και οι μεγαλύτεροι λάτρεις του ποδοσφαίρου ψάχνουν τα τηλέφωνά τους. Μια γρήγορη αναζήτηση δίνει την απάντηση. Σύμφωνα με την Google είναι ο έκτος χειρότερος ποδοσφαιριστής της Manchester United όλων των εποχών. Όμως μην περιμένετε από τον οικοδεσπότη John Humphrys να ρωτήσει πάρα πολλά που σχετίζονται με τη Manchester United. Ο Prunier πέρασε μέσα και έξω από το Old Trafford σε λιγότερες μέρες από ό, τι η φανέλα του με το νούμερο 31, αγωνιζόμενος μόνο δύο φορές κάτω από τον Sir Alex Ferguson.

Η πρώτη σειρά ερωτήσεων αφορά τα διαπιστευτήρια του Γάλλου προτού συνεργαστεί με τον συμπατριώτη του Eric Cantona στη United. Ο Cantona πέρασε μια περίοδο των εφηβικών του χρόνων στην ακαδημία της Auxerre όπως και ο Prunier και ο επιθετικός συμπλήρωνε τις ικανότητες του κεντρικού αμυντικού.



Ενώ ο Cantona έφτιαξε το όνομα του στις αγγλικές ακτές, ο Prunier αποφάσισε να μείνει στη Ligue 1 με την Auxerre. Μετά από 200 εμφανίσεις κάτω από Guy Roux, οι σκάουτερ άρχισαν να λαμβάνουν γνώση. Ένα διεθνές ντεμπούτο για τη Γαλλία κατά της Βραζιλίας το 1992 ήταν απλώς μια ανταμοιβή για τις προσπάθειές του και όταν η Marseille τον πλησίασε το 1993 είχε κατακτήσει μόλις το Champions League, με το Prunier να μην διστάζει να ενταχθεί στους Ευρωπαίους γίγαντες.



Ο κόσμος βρισκόταν στα πόδια του και απολάμβανε μια αξιοπρεπή πρώτη χρονιά στο Stade Vélodrome, παίζοντας 35 φορές και βάζοντας τέσσερα τέρματα. Ωστόσο εκεί είναι που το παραμύθι του Prunier άρχισε να κάνει μια στροφή προς το χειρότερο. Η Marseille υποβιβάστηκε στην Ligue 2 μετά την εμφάνιση οικονομικών παρατυπιών και το χέρι του Prunier αναγκάστηκε να βρει μια ομάδα αλλού. Ευτυχώς, η Bordeaux του πέταξε μια σωτηρία για να επαναφέρει την καριέρα του σε καλό δρόμο.

Μια κατάκτηση του κυπέλλου Intertoto 1995 είδε το Prunier να ξεκινά και στους δύο αγώνες ενάντια στην Karslruhe, αλλά στην πραγματικότητα περνούσε όλο και περισσότερο χρόνο για να ζεσταίνει τον πάγκο, καθώς άλλοι προτιμούνταν την καρδιά της άμυνας. Ένα εξαιρετικό περιστατικό των γεγονότων θα δει το Prunier να μπαίνει στη λαογραφία της Manchester United.

Η επόμενη σειρά ερωτήσεων επικεντρώνεται στην επικείμενη άφιξη του Prunier στην Αγγλία. Σε όλο το Αγγλικό κανάλι στο Μάντσεστερ, η United προσπαθούσε να μείνει σε επαφή με μια αδίστακτη ομάδα της Newcastle που ήταν πεινασμένη για τη δόξα της Premier League. Με ένα πολυάσχολο πρόγραμμα αγώνων τα Χριστούγεννα στον ορίζοντα, πολλοί ειδήμονες και δημοσιογράφοι άρχισαν να αμφισβητούν σοβαρά τη δυναμική του ρόστερ του Ferguson.



Αυτό που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου είδε τους πόρους του Fergie να φτάνουν στο όριο, με τους τραυματισμούς των Gary Pallister, Steve Bruce και David May να αφήνουν το Σκωτσέζο με μια γυμνή άμυνα. Έπειτα ήρθε ο William Prunier, ο οποίος εξαγόρασε το συμβόλαιο του στη Bordeaux για να δοκιμάσει τον εαυτό του στο Old Trafford σε δοκιμαστική βάση.

Φυσικά ο Ferguson δεν είχε καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσει το Γάλλο σέντερ μπακ σε τυχόν υψηλού προφίλ παιχνίδια κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Στο Prunier θα δινόταν μια ευκαιρία πίσω από τις σκηνές για να αποδείξει ότι ο Cantona είχε δίκιο γι 'αυτόν τελικά. Ένας τραυματισμός του Denis Irwin όμως σήμαινε ότι το σχέδιο βγήκε από το παράθυρο και η United δεν είχε άλλη επιλογή παρά να στραφεί στον Prunier.

Ο Prunier έπρεπε να σκεφτόταν το πώς θα περάσει τα Χριστούγεννα του. Μερικές εβδομάδες νωρίτερα καθόταν να βλέπει τους αγώνες της Ligue 1 στη Γαλλία από το πάγκο και τώρα προετοιμαζόταν να κάνει το ντεμπούτο του για τη Manchester United σε ένα γεμάτο Old Trafford εναντίον της QPR.

Όταν κάνεις το ντεμπούτο σου για ένα νέο σύλλογο σε οποιοδήποτε κλιμάκιο της ποδοσφαιρικής ιεραρχίας, θέλεις να κάνεις τα πράγματα απλά και να κρατήσεις τα λάθη σου στο ελάχιστο. Για να είμαστε δίκαιοι με τον Prunier, έκανε ακριβώς αυτό και πραγματοποίησε μια αξιοπρεπή αμυντική εμφάνισε μαζί με ένα νεαρό Άγγλο εν ονόματι Gary Neville. Παραδόξως, ήταν η συμβολή του στο άλλο άκρο του γηπέδου που έκανε το Stretford End να τραγουδά λυρικά. Μια ασίστ στο τέρμα του Andrew Cole μαζί με ένα κεραυνό που βρήκε το οριζόντιο δοκάρι, έκανε τους οπαδούς να σηκώνονται από τις θέσεις τους αποτίνοντας φόρο τιμής στον άνδρα.



Μια μεγάλη εβδομάδα ακολούθησε για το Prunier. Όντας ένας σχετικός άγνωστος πίσω από τις κλειστές πόρτες της United ξαφνικά εμφανίστηκε στη πίσω σελίδα κάθε εφημερίδας στη γη. Εντούτοις ενώ οι εφημερίδες απαιτούσαν τη παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο, αντανακλώντας τις απόψεις των φιλάθλων της Manchester United ο Ferguson έσπευσε να μειώσει τον αντίκτυπο που είχε ο Γάλλος. Ο Γλασκώβος δεν ήταν ποτέ ένας άνθρωπος που μασούσε τα λόγια του και ανέφερε το επόμενο εκτός έδρας παιχνίδι ενάντια στη Tottenham ως το πραγματικό τεστ του Prunier.



Η επόμενη ερώτηση είναι: τι κατάφερε να κάνει ο Prunier  τόσο άσχημα στην αναμέτρηση με τους Spurs που να αξίζει μια γρήγορη αποχώρηση από το Μάντσεστερ και να λάβει το “εγκώμιο” του έκτου χειρότερου ποδοσφαιριστή στην ιστορία της United; Δεν ήταν πρώτη φορά στη προπονητική του καριέρα που ο Fergie φάνηκε να δικαιώνεται στην εκτίμησή του για μια κατάσταση, καθώς ο Prunier και η υπόλοιπη αμυντική γραμμή των Reds χωρίστηκαν σε κομμάτια σε μια ήττα με 4-1 στο White Hart Lane.

Οι εορτασμοί του νέου έτους ξεπεράστηκαν για τα καλά στην κόκκινη πλευρά του Μάντσεστερ, καθώς τους έλειπε η συνήθη αίσθηση και φαντασία που κατέχουν οι πρωταθλητές. Ο Prunier θεωρήθηκε αποδιοπομπαίος τράγος για την συγκεκριμένη ήττα, αλλά στην πραγματικότητα υπήρχαν πολύ πιο καταφανείς λόγοι για τους οποίους η United διαλύθηκε εκείνη την ημέρα.



Ο Paul Scholes αρρώστησε λίγο πριν ξεκινήσει ο αγώνας, αφήνοντας μια ήδη εξαντλημένη ομάδα σε αταξία χωρίς τον άνθρωπο που τους έκανε να νιώθουν σίγουροι στη μεσάια γραμμή. Στη συνέχεια ήρθε και ο τραυματισμός του Peter Schmeichel κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης. Ο Δανός θεωρούνταν αναντικατάστατος στο Old Trafford όμως ακόμα και έτσι δεν μπορούσε να τον κρατήσει έξω έναν τραβηγμένο μυ. Ο Schmeichel ξεκίνησε στον αγώνα όμως ξεχώρισε σαφώς από νωρίς, περιπλανώμενος γύρω από την περιοχή του και αυτό δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τον Prunier και την αμυντική τετράδα. Ο Schmeichel έκανε λάθος στο πρώτο του γκολ και είναι δίκαιο να πούμε ότι θα έπρεπε να αντιδράσει πολύ καλύτερα επίσης στο δεύτερο γκολ.

Στο δεύτερο ημίχρονο στο Prunier και στους υπόλοιπους τους δόθηκε ακόμη ένα πιο δύσκολο έργο όταν ο Kevin Pilkington αντικατέστησε τον Schmeichel. Η United ξεκίνησε στο δεύτερο ημίχρονο με τον αναπληρωματικό τερματοφύλακα να ενώσει μια ήδη αδύναμη άμυνα. Ακολούθησαν άλλα δύο τέρματα για τη Tottenham με τη διάλυση της United να ολοκληρώνεται.

Όποιος παρακολούθησε το παιχνίδι θα ξέρει ότι ήταν μόνο μία από αυτές τις νύχτες που δεν πήγε τίποτα καλά για τη Manchester United. Έχασαν αμέτρητες ευκαιρίες σε όλο τον αγώνα - συμπεριλαμβανομένων δύο που απομακρύνθηκαν πάνω στη γραμμή - και σε μια άλλη μέρα ίσως να ερχόταν ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Όμως όπως και σε κάθε πόλεμο υπάρχουν νικητές και χαμένοι και ο William Prunier πήγε στους τελευταίους.

Αυτό που ήθελε ο γάλλος αμυντικός ήταν κάτι σαν μια μόνιμη μεταγραφή στο κλαμπ και μια διαβεβαίωση από τον Ferguson ότι θα ήταν στα μελλοντικά του πλάνα. Όμως ο Σκωτσέζος δεν ήταν πεπεισμένος και του πρόσφερε μια εκτεταμένη δοκιμαστική περίοδο στο Old Trafford. Μιλάμε για ένα παίκτη που είχε εκπροσωπήσει τη Γαλλία στη διεθνή σκηνή, είχε πάνω από 250 αγώνες στη Ligue 1 κάτω από τη ζώνη του και του προσφέρθηκε μια μακρύτερη δοκιμή για να αποδείξει την αξία του.



Ως αποτέλεσμα η σχέση μεταξύ του παίκτη και του συλλόγου κρίθηκε αβάσιμη και ο Prunier επέστρεψε στη Bordeaux με την ουρά ανάμεσα στα σκέλια για το υπόλοιπο της σεζόν ύστερα από μόλις 180 λεπτά για την Manchester United.

Έτσι λοιπόν πάμε στη τελευταία ερώτηση: πώς συνέχισε η υπόλοιπη καριέρα του αμυντικού; Ο Prunier σίγουρα δεν βυθιστηκε στην άβυσσο. Το αντίθετο, επρόκειτο να απολάμβανε περιόδους στην Ιταλία, στη Δανία και στη Σκωτία και μπήκε το όνομά του στη καλύτερη ενδεκάδα της Ligue 1 για τη σεζόν 2002/03 μαζί με τον συμπαίκτη του στη Toulouse Stephane Lievre, ώστε να τελειώσει τη καριέρα του με σχεδόν 500 εμφανίσεις σε επαγγελματικά επίπεδα το 2004.

Καθόλου άσχημο για τον έκτο χειρότερο ποδοσφαιριστή στην ιστορία της Manchester United.

Δεν υπάρχουν σχόλια: