Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Πραγματοποιήθηκε και φέτος η πορεία μνήμης των μοτοσικλετιστών στην Κύπρο για τους Ισαάκ και Σολωμό (βίντεο)



Όπως αναφέρει και η επίσημη ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού:  Μόλις 22 χρόνια έχουν περάσει από τον Αύγουστο του 1996 όταν δύο ήρωες προστέθηκαν στο Πάνθεον της αξιοπρέπειας του κυπριακού Ελληνισμού. Ήταν 11 Αυγούστου όταν ο Τάσος Ισαάκ, ένα παλικάρι από την Αμμόχωστο, έμπαινε μέσα στη φωτιά για να σώσει την τιμή της πατρίδας του, αλλά και τους συνοδοιπόρους του σε ένα ταξίδι με προορισμό την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Τρεις μέρες μετά, ο ξάδερφός του, Σολωμός Σολωμού, ανέβαινε μοτοσυκλέτα του Τάσου, μη μπορώντας να ανεχτεί το κατοχικό σύμβολο που επισκίαζε τα χώματα του τόπου του.

Ως Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, στώμεν καλώς. Αντιλαμβανόμενοι την υποχρέωση έναντι στον Τάσο και στον Σολή και με τον νου πάντα στο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας, σε ό,τι αυτό κουβαλά και σε κάθε γωνιά της τουρκοκρατούμενης Κύπρου, τιμούμε και φέτος τη μνήμη τους και δεν δίνουμε συγχωροχάρτι στους δολοφόνους τους, που κυκλοφορούν ελεύθεροι πότε μέσα σε παράνομα βουλευτικά μέγαρα και πότε στα ίδια μας τα κλεμμένα σπίτια.

Η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, με περιουσία τις μοτοσυκλέτες, τις αρχές και τις αξίες της και χωρίς να απαιτεί οφίτσια και παράσημα, δεν ξεχνά. Αντιστέκεται και επιμένει να παλεύει για τη δικαιοσύνη, μνημονεύοντας τους δύο λεβέντες, η θυσία των οποίων είναι επαρκής για να καταδείξει το έγκλημα που γίνεται εις βάρος της Κύπρου.

Συγκεντρωθήκαμε και φέτος σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον Τάσο και στον Σολωμό, να καταδικάσουμε ξανά τη δολοφονία τους, μα και να τονίσουμε την ανάγκη τερματισμού της κατοχής και αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί μας. Μόνο τότε θα σιγήσουν οι μοτοσυκλέτες της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού. Όταν οι ψυχές του Τάσου και του Σολή αναπαυθούν ελεύθερες στην ωραία και βασανισμένη Αμμόχωστό τους. Όταν οι Κερυνειώτες, οι Μορφίτες, οι Καρπασίτες μπορέσουν επιτέλους να κουβαλήσουν το χώμα της Δερύνειας στα σπίτια και στα πεζούλια τους.

Η Πορεία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού ξεκίνησε, με γεμάτο το αίσθημα της υπερηφάνιας και της αξιοπρέπειας που μας άφησαν οι δύο ήρωες, από όλες τις πόλεις και κατέληξε στο Κοιμητήριο του Παραλιμνίου, όπου οι μοτοσυκλετιστές θα παραβρέθηκαν στο ετήσιο τρισάγιο.

Με τη λήξη του τρισαγίου, οι μοτοσυκλετιστές θα κατευθύνθηκαν στο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας και με αναμμένες τις μηχανές τίμησαν με τον δέοντα τρόπο τον Τάσο και τον Σολωμό που δολοφονήθηκαν άγρια λίγα μέτρα παρακάτω, εκεί που ο κατοχικός στρατός δεν επιτρέπει τη διέλευση.

«Για να γίνει η μνήμη γρανάζι στον αγώνα εναντίον της τουρκικής κατοχής».

Το αντικατοχικό οδοιπορικό των μοτοσικλετιστών γεννά τη μνήμη και την αντίσταση Με τον νου στη Δερύνεια και την ψυχή ανοικτή ξεκίνησε την Παρασκευή, 3 Αυγούστου το οδοιπορικό μνήμης και αντίστασης της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού».

Ξεκινώντας από το «Μνημείο μνήμης και τιμής» στον Άγιο Γεώργιο στη Χλώρακα, οι μοτοσικλετιστές γέμισαν τις αποσκευές τους με τη ζώσα ιστορία αυτού του τόπου. Με τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν» έθεσαν τον στόχο και ξεκίνησαν να ανηφορίζουν προς τη λευτεριά.

Λίγο μετά, έβαλαν τον σταυρό τους και προσκύνησαν στον Άγιο Ραφαήλ στον Παχύαμμο, σε μια εκκλησιά που θυμίζει τις ηρωικές στιγμές του 1964 και περιμένει καρτερικά τον απεγκλωβισμό της περιοχής από τους Τούρκους κατακτητές. Η κατάθεση στεφάνου στον Λωρόβουνο ήρθε να πλαισιώσει τον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη. Οι μοτοσικλετιστές δεν ξεχνούν τον βομβαρδισμό της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία. Δεν ξεχνούν την αντίσταση των Καταδρομέων και την απελευθέρωση του υψώματος «Λωρόβουνος».

Κατόπιν, οι μοτοσικλετιστές, με τη σκέψη σ’ εκείνο τον Αύγουστο του ’96 που έδωσε στην Κύπρο δύο ακόμα ήρωες, έκλεισαν συμβολικά το κατοχικό οδόφραγμα του Λιμνίτη. Από εκεί, κάθε Αύγουστο, με τη βοήθεια των αρχών, περνούν δεκάδες λεωφορεία Τούρκων και Τουρκοκυπρίων για να «τιμήσουν» τις ναπάλμ του 1964. Από το 2010, το κατοχικό οδόφραγμα της περιοχής, υπενθυμίζει ότι η διέλευση είναι προσωρινή. Ότι η «ελεύθερη διέλευση» είναι επίπλαστη και τελειώνει στα πρώτα τουρκικά φυλάκια μακριά και κοντά στον Αστρομερίτη.

Εκεί πορεύθηκε στη συνέχεια η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού». Οι μοτοσικλετιστές, με την οσμή της Μόρφου, της Ζώδιας, της Κατωκοπιάς και των άλλων κατεχόμενων χωριών, έκλεισαν συμβολικά το κατοχικό οδόφραγμα. Υπό το άγρυπνο βλέμμα του κατοχικού στρατού και των ειρηνευτικών δυνάμεων, τραγούδησαν στίχους λευτεριάς και αντίστασης στη βαρβαρότητα. Έδωσαν υπόσχεση αγώνα εναντίον της κατοχής, κατά πως δίδαξε ο Τάσος και ο Σολωμός στις 11 και 14 Αυγούστου 1996. Κατά πως δίδαξαν οι μακεδονομάχοι, οι εθελοντές των Βαλκανικών και των Παγκοσμίων Πολέμων, οι αντάρτες της ΕΟΚΑ και οι ήρωες του 1974.


Οι μοτοσικλετιστές διανυκτέρευσαν στην κοινότητα Μάμμαρι, όπου μετά από τρισάγιο στους ανδριάντες των πεσόντων της τουρκικής εισβολής παρακάθισαν σε εκδήλωση εις μνήμην του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού.

Το Σάββατο, 4 Αυγούστου, η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» θα συνέχισε το οδοιπορικό που κατέληξε στον χώρο της θυσίας των δύο ηρώων. Με κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, μπροστά στο ομοίωμα του ηρωικού Νοράτλας, και στα αιώνια Φυλακισμένα Μνήματα έδωσαν όρκο αναγέννησης. Με το συμβολικό κλείσιμο των κατοχικών οδοφραγμάτων, Αγίου Δομετίου, Λήδρα Πάλλας και Λήδρας θα υπογράψουν την αλήθεια και θα καταδείξουν την αδικία και το έγκλημα που συντελείται εις βάρος της Κύπρου.

Την Κυριακή, 5 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη Πορεία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού. Χιλιάδες μοτοσικλετιστές τίμησαν τον Τάσο και τον Σολωμό, πρώτα στο τρισάγιο στους τάφους των δύο ηρώων και έπειτα στο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας. «Για να γίνει η μνήμη γρανάζι στον αγώνα εναντίον της τουρκικής κατοχής».





Δεν υπάρχουν σχόλια: