Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Γκρεμίζουν τα αρχαία για να περάσουν τον ΤΑΡ; Τι απαντά η αρμόδια υπηρεσία (βίντεο)



Παραβλέψεις προς τα αρχαία που εντοπίζονται κατα τις εργασίες κατασκευής του ΤΑΡ στην περιοχή των Φιλίππων Καβάλας κάνουν λόγο κάτοικοι της περιοχής σε ανακοίνωσή τους.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν την Κοινοπραξία για πραγματοποίηση αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή των Φιλίππων με τη χρήση… μπουλντόζας, ενώ εκφράζουν την απορία τους και για τη στάση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, «καθώς μένει αμέτοχη μπροστά στην πλήρη καταστροφή του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής των Φιλίππων».

Η ανακοίνωση της Συντονιστικής έχει ως εξής: «Σήμερα 28 Αυγούστου 2018 παρακολουθήσαμε τον πρωτοφανή τρόπο με τον οποίο η εταιρεία TAP προχωράει σε εργασίες αρχαιολογικών εκσκαφών. Πρώτη φορά οι αρχαιολογικές έρευνες πραγματοποιούνται με χρήση μπουλντόζας και μάλιστα παρουσία της διευθύντριας της αρχαιολογικής υπηρεσίας κυρίας Δαδάκη. Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι η εταιρεία απαξιώνει την πολιτιστική κληρονομία του τόπου μας και προχωράει ανενόχλητη στην καταστροφή της.

Μεγάλη απορία μας δημιούργησε και το γεγονός της στάσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας καθώς μένει αμέτοχη μπροστά στην πλήρη καταστροφή του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής των Φιλίππων. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία αντί να ενημερώνει την κοινή γνώμη για τα ευρήματα, προβαίνει σε ειρωνικά σχόλια για το σκοπό και την δράση των παραβρισκόμενων πολιτών. Μήπως πιέζεται και αυτή από τον TAP;

Καλούμε όλους όσοι πιστεύουν ότι η προστασία του τόπου μας είναι καθήκον να βρίσκονται αύριο 29 Αυγούστου 2018 στις 08:00 το πρωί στη θέση Καρυδιές.

Συντονιστική Επιτροπής Πολιτών για την αλλαγή της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ».

Στην απάντησή της η Υπηρεσία αντιτείνεται ότι όλα γίνονται σύμφωνα με τα όσα ορίζει η Αρχαιολογική Νομοθεσία, υπογραμμίζοντας με… νόημα ότι «Οι αγώνες γίνονται σεβαστοί, όταν βασίζονται σε αληθινά επιχειρήματα και όχι σε παραπλανητικά έως και δυσφημιστικά δημοσιεύματα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας.

«Καρυδιές»: Όλα γίνονται υπό την άμεση επίβλεψή μας…
«Με αφορμή δημοσιεύματα που παρουσιάζουν με ανακριβή τρόπο, τον τρόπο εκτέλεσης των αρχαιολογικών εργασιών, που γίνονται αυτή την περίοδο στο πλαίσιο του έργου του διαδριατικού αγωγού (ΤΑP) στην περιοχή των Φιλίππων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας ενημερώνει ότι:

Όλες οι εργασίες εκτελούνται υπό την άμεση και καθημερινή παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού (αρχαιολόγοι, εργάτες, σχεδιαστές) που προσελήφθηκε από τον ΤΑP για τον σκοπό αυτό, μετά από έγκριση της Υπηρεσίας μας και υπό την άμεση επίβλεψή μας.

Οι εργασίες με μηχανικά μέσα, αφορούν στην απομάκρυνση της χωρίς ευρήματα φυτικής γης μέχρι την εμφάνιση του αρχαιολογικού ορίζοντα. Αυτή άλλωστε είναι η συνήθης ανασκαφική μέθοδος, εκτός και εάν το αρχαιολογικό στρώμα βρίσκεται επιφανειακά, οπότε στην περίπτωση αυτή οι εργασίες ξεκινούν απ’ ευθείας με χειρωνακτικό τρόπο. Αυτός είναι και ο λόγος που στα αγροτεμάχια της περιοχής επιτρέπονται οι αρόσεις με μηχανικό τρόπο.

Ο αρχαιολογικός ορίζοντας στη θέση «Καρυδιές» ελέγχθηκε με δοκιμαστικές τομές, που προηγήθηκαν το 2016 και γνωρίζουμε το βάθος εύρεσής των, ώστε να μπορεί να προηγηθεί η μηχανική αφαίρεση χωρίς καταστροφή.

Τα ευρήματα μεταφέρονται στο αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων, όπου και θα ακολουθήσει το πλύσιμο, η καταγραφή, η ταξινόμηση και η συντήρησή τους».

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: