Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Santi Cazorla: Μια ακούραστη άνοδο προς τη κορυφή και μια απεγνωσμένη μάχη να μείνει εκεί


Δημήτρης Βαρσάνης


Ορισμένοι ποδοσφαιριστές παρουσιάζουν μια ικανότητα και μια χάρη που θαυμάζεται από τους οπαδούς όλων των συλλόγων. Ένα επίπεδο ταλέντου που διασχίζει την πίστη και προσελκύει την εκτίμηση. Ο Santi Cazorla είναι το τέλειο παράδειγμα.

Ένας τραυματισμός σημαίνει ότι ο μικροσκοπικός μέσος δεν έχει κλωτσήσει μια μπάλα για σχεδόν δύο χρόνια υποφέροντας από επιπλοκές, πισωγυρίσματα και επαναλαμβανόμενες επεκτάσεις στην εκτιμώμενη ημερομηνία επιστροφής του. Ο Arsène Wenger το περιέγραψε πρόσφατα ως το χειρότερο τραυματισμό που έχει δει.

Στις αρχές της σεζόν 2016/17 ο Cazorla υπέστη ένα βαρύ τάκλιν σε μια νίκη με 6-0 επί της Ludogrets για έναν αγώνα στους ομίλους του Champions League. Η αρχική πρόγνωση ήταν τρεις μήνες, αλλά πολλές εγχειρήσεις αργότερα και δεν υπάρχει ακόμα κανένα σημάδι επικείμενης επιστροφής. Η τελευταία πράξη του πριν ξεκινήσει ο εφιάλτης; μια ασίστ φυσικά.



Έχοντας λείψει για πάρα πολύ καιρό, είναι εύκολο να παραβλέψουμε πόσο πολύ η Arsenal έχασε από την παρουσία του στη μεσαία γραμμή. Πέρασε τα περισσότερα χρόνια του σε μια επιθετική θέση είτε πίσω από τον επιθετικό είτε στα άκρα, αλλά κατά τη διάρκεια του χρόνου του στην Arsenal γύρισε σε ένα βαθύτερο ρόλο, υπαγορεύοντας το παιχνίδι του με μια μίξη κοντινών και μακρινών μπαλιών με ακρίβεια .

Η θέση του στο κέντρο του γηπέδου σήμαινε ότι ο Mesut Özil και ο Alexis Sánchez δεν θα χρειαζόταν να έρχονταν συνεχώς πίσω για να λάβουν την μπάλα. Ποιος ξέρει τι θα μπορούσαν να πετύχουν οι τρεις τους αν έπαιζαν μια πλήρη σεζόν μαζί στην κορυφαία φόρμα του.

Ο Cazorla είναι η επιτομή του παλιού κλισέ που: “αξίζει να πληρώσεις μόνο για αυτόν εισιτήριο”. Η ικανότητά του να χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια με ίση λαμπρότητα του δίνει ισορροπία στην μπάλα που είναι απλά θαυμάσια. Είναι αναμφισβήτητα ο πιο αμφιδέξιος ποδοσφαιριστής της γενιάς του.



Ο Wenger αναφέρθηκε για το τι κάνει το Cazorla έναν τόσο ξεχωριστό παίκτη: "Η τεχνική ποιότητα και η νοημοσύνη του. Είναι ένα μοντέλο για να παρακολουθήσεις επειδή είναι συγκεκριμένα ένας παίκτης για την Premier League. Είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς να εκπαιδεύσεις νεαρούς παίκτες στη μεσαία γραμμή. Είναι πολύ έξυπνος και δείχνει πόσο σημαντικό είναι να είσαι αριστεροπόδαρος και δεξιοπόδαρος στο κέντρο"

Τα οφέλη που φέρνει αυτή η ικανότητα είναι προφανή. Οι παίκτες που βασίζονται στο ένα πόδι μπορούν να πάρουν περισσότερο χρόνο για να κάνουν την επόμενη πάσα. Μπορεί να είναι μόνο το δεύτερο ή και τα δύο, αλλά αυτό ίσως να είναι και κρίσιμο στο υψηλότερο επίπεδο. Με τη δυνατότητα να λάβεις την μπάλα από κάθε πλευρά, μπορεί επίσης να βελτιώσεις τους παίκτες γύρω σου. Μπορεί να μετατρέψει μια κακή πάσα σε καλή.

Ο Cazorla θα άλλαζε συχνά το πόδι που χρησιμοποιούσε όταν εκτελούσε ένα στημένο. Δεν πρέπει να υποτιμούνται οι ώρες πρακτικής εξάσκησης που χρειάστηκαν για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο. "Ξεκίνησα να παίζω με τα δύο πόδια από τότε που άρχισα να παίζω μπάλα με τον πατέρα μου. Είμαι τυχερός που είναι κάτι που πάντα είχα τη δυνατότητα να το κάνω "είπε. "Οι προπονητές μου το ενθάρρυναν πάντα όμως πρέπει να το πράξεις μόνος σου. Όλο το τεχνικό έργο που κάνω, το έχω κάνει πάντα περισσότερο με το αριστερό μου πόδι: περισσότερη τεχνική, περισσότερα σουτ στην εστία, περισσότερες σέντρες. "Λίγοι αθλητές, πόσο μάλλον ποδοσφαιριστές, θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι χρησιμοποιούν είτε τα δύο πόδια είτε τα δύο χέρια με παρόμοια ικανότητα.

Μόλις 1,65 μέτρα ο Ισπανός δεν είναι φυσικά ευλογημένος. Δεν είναι ο κοντύτερος παίκτης της Premier League (ο Ryan Fraser της Bournemouth είναι δύο εκατοστά πιο κοντός) αλλά δεν απέχει πολύ. Ομοίως δεν είναι και ο γρηγορότερος από οποιονδήποτε άλλον. Αυτό που του λείπει στο μέγεθος και στη ταχύτητα, το έχει στο στενό κοντρόλ και στην τοποθέτηση. Ένας υπέροχος, τεχνικώς ταλαντούχος μέσος, που μπορεί να πάρει τη μπάλα σε στενούς χώρους και να πραγματοποιεί μια πάσα με ευκολία.



Γεννημένος στη μικρή πόλη Γιανέρα στη βόρεια Ισπανία ο Cazorla ξεκίνησε την καριέρα του στην τοπική πλευρά της Real Oviedo. Εντυπωσιακός καθ 'όλη τη διάρκεια των εφηβικών του χρόνων, δεν πέρασε πολύς καιρός να χτυπήσει τη πόρτα μιας μεγαλύτερης ομάδας στη μορφή της Villareal, έξι μήνες πριν κλείσει τα 18 του έτη. Τη πρώτη του σεζόν με το “Κίτρινο υποβρύχιο” τη πέρασε κυρίως στις ρεζέρβες πραγματοποιώντας μόνο μερικές εμφανίσεις στο πάγκο της πρώτης ομάδας.

Η επόμενη χρονιά είδε τον Ισπανό να γίνεται ένα καθιερωμένο μέλος του ρόστερ της  πρώτης ομάδας. Σκόραρε τέσσερις φορές καθ 'οδόν προς τους προημιτελικούς του Κυπέλλου UEFA και στην επίτευξη της τέταρτης θέσης. Την επόμενη σεζόν έφεραν πιο σημαντικά γεγονότα συμπεριλαμβανομένου ενός ημιτελικού τερματισμούστο Champions League, με τη Villareal να χάνει με 1-0 από την Arsenal.



Παρόλο που εμφανίστηκε πολλές φορές τη σεζόν 2005/06 ο Cazorla πωλήθηκε στην πρόσφατα προβιβασμένη Recreativo de Huelva, με τη συμφωνία να περιλαμβάνει ρήτρα επαναγοράς. Αυτή αποδείχθηκε η πιο σημαντική χρονιά του, βοηθώντας τη Recreativo να τερματίσει στην όγδοη θέση και σκοράροντας πέντε φορές. Το αθλητικό περιοδικό Don Balon ανακοίνωσε το Cazorla ως τον καλύτερο Ισπανό παίκτη της χρονιάς. Η πρώην ομάδα του το έλαβε γνώση χρησιμοποιώντας την επιλογή της επαναγοράς μόνο μία χρονιά μετά την αποχώρηση του από το El Madrigal.



Η δεύτερη περίοδος του στη Villareal ξεκίνησε με εντυπωσιακό τρόπο με το Cazorla να έχει αποφασιστικό ρόλο για να εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση στην LaLiga. Το τέλος εκείνης της χρονιάς έφερε την έντονη φημολογία για μια μεταγραφή στη Real Madrid. Η αντίδρασή του σε μια πιθανή μεταγραφή εκείνη την εποχή προκάλεσε φρενίτιδα στην Ισπανία: "Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα στο ποδόσφαιρο πέρα από τη Real Madrid. Είναι σαφές ότι μπορούμε να τους πούμε όχι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια πολύ καλή ομάδα, αλλά αισθάνομαι πολύ ικανοποιημένος και πολύτιμος στο κλαμπ μου. Ελπίζω να μπορέσω να συνεχίσω να μεγαλώνω στη Villareal . "



Ο Cazorla θα συνέχιζε να παίζει στη Villareal μέχρι το 2011 όταν η Malaga - φρέσκια από μια πρόσφατη οικονομική εισροή - εξασφάλισε την υπογραφή του. Στην μοναδική χρονιά του στους albicelestes διένυσε την καλύτερη του σεζόν μέχρι σήμερα, σκοράροντας εννέα φορές στη LaLiga και αγωνιζόμενος σε κάθε παιχνίδι. Η Malaga τερμάτισε τέταρτη και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Champions League. Ένα καλοκαίρι αργότερα τα οικονομικά του συλλόγου έγιναν δυσβάσταχτα και αναγκάστηκαν να πουλήσουν το αστέρι τους στην Arsenal.



Η καριέρα του Cazorla στην Αρσεναλ ξεκίνησε ως Man of the Match και συνέχισε την παραγωγική του φόρμα σε όλη την πρώτη του σεζόν συνεισφέροντας 12 γκολ και 12 ασίστ. Οι επόμενες δύο χρονιές για τους Gunners έφεραν την επιτυχία στην ομάδα στη μορφή των δύο διαδοχικών FA Cup. Δήλωνε πάντα παρών σε όλους τους αγώνες στις πρώτες του μέρες στην Arsenal παίζοντας 148 φορές σε τρία χρόνια.

Η σεζόν 2016/17 άρχισε επίσης εξαιρετικά για το Cazorla αναπαράγοντας τη τοπ φόρμα του στα πρώτα 11 παιχνίδια. Στη συνέχεια στις 19 Οκτωβρίου, χτύπησε η καταστροφή: ένας τραυματισμός στον Αχίλλειο τένοντα σήμαινε ότι ο Ισπανός δεν εμφανίστηκε από τότε.



Μέχρι σήμερα ο Cazorla έχει πραγματοποιήσει 77 εμφανίσεις σε Διεθνές επίπεδο, ένα φανταστικό επίτευγμα λαμβάνοντας υπόψη τον ανταγωνισμό για τις θέσεις στην Εθνική Ισπανίας. Είναι πιθανό ότι θα έφτανε τις 100 αν δεν του εμφανιζόταν ο τραυματισμός. Ακόμα, συμμετείχε στις επιτυχημένες πορείες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2008 και το 2012, με ένα τραυματισμό να τον αποκλείει από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010.

Είναι πιο εύκολο να κρίνεις την ικανότητα ενός παίκτη από αυτό που είπαν για αυτόν οι συμπαίκτες του. Μια πρώτη εμπειρία από το να παίζεις μαζί με κάποιον μπορεί να δώσει ένα επιπλέον επίπεδο εκτίμησης για τον μέσο όρο του ποδοσφαιριστή. Ο Jack Wilshere ρωτήθηκε πρόσφατα ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης με τον οποίο έχει συνεργαστεί: "Ο Santi Cazorla. Έχει τραυματιστεί και ενώ όταν δεν είναι στον αγωνιστικό χώρο ο καλύτερος παίκτης είναι ο Mesut Özil, ο Santi είναι ο καλύτερος. Είναι πιθανώς ο καλύτερος παίκτης που έχω δει στην Arsenal". Ο Per Mertesacker τον χαρακτήρισε ως" τον τέλειο ποδοσφαιριστή "ενώ ο Xavi τόνισε:" Είναι προικισμένος"



Δεν είναι όμως μόνο οι παίκτες που τον εκτιμούν. Ένας από τους πρώτους προπονητές του από την εποχή του στην Real Oviedo ο Luis Sánchez υποστήριξε: "Ο Santi ξεχώρισε αμέσως, όχι μόνο επειδή ήταν μικροσκοπικός. Μπορούσε να κλωτσήσει μια μπάλα υπέροχα και με τα δύο πόδια, τεχνικά ήταν μίλια καλύτερα από όλους τους άλλους: ήταν θαυμάσιος. Μπορούσε να σε περάσει και από τις δύο πλευρές. Διέθετε μια διαφορετική δυναμική. Το ταλέντο του είναι έμφυτο”. Ο πρώην αθλητικός διευθυντής της Malaga Antonio Fernandez δήλωσε:”Είναι ένας παίκτης που παίζει και κάνει τους άλλους να παίζουν, εξαιρετικά προικισμένος. Ένας καλλιτέχνης."



Δεδομένου του μεγέθους του, του τρόπου που παίζει και του θαυμασμού από άλλους επαγγελματίες, είναι εύκολο να κάνουμε παραλληλισμούς με τον Paul Scholes. Και οι δύο υπαγορεύουν το έργο με έναν ακούραστο, απλό τρόπο. Ο Scholes δεν εκτιμήθηκε σωστά παρά μόνο μετά την απόσυρση του και πιθανότατα θα συμβεί το ίδιο και με το Cazorla.

Υπάρχει μια περίφημη γραμμή έπειτα από το προπονητή της American Sports, Archie Griffin: "Δεν είναι το μέγεθος του σκύλου στη μάχη αλλά το μέγεθος της μάχης στο σκύλο." Στη συγκεκριμένη περίπτωση ελπίζουμε ο Santi να έχει αρκετό απόθεμα για να δείξει τα ταλέντα του σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο και πάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: