Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Το σήμα της εβδομάδας: TP Mazembe


Δημήτρης Βαρσάνης


Η ποδοσφαιρική ομάδα του Κονγκό γνωστή ως TP Mazembe δεν έχει μόνο ένα ιδιαίτερο σήμα, αλλά και μια ιστορία που τραβάει την προσοχή.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ομάδα δημιουργήθηκε αρχικά από τους Βενεδικτίνους μοναχούς και τους ιεραποστόλους που διηύθυναν το ινστιτούτο Saint-Boniface στην πόλη Λουμπουμπάσι του Κονγκό. Η πρόθεση ήταν να διαφοροποιηθούν οι δραστηριότητες των τοπικών φοιτητών για όσους ενδιαφέρονται λιγότερο για την ιεροσύνη. Αφού αρχικά ονομάστηκε από διάφορους πολιούχους και στη συνέχεια από μια εταιρεία ελαστικών που χορηγούσε την ομάδα με την επωνυμία «Englebert» (ένα όνομα που εξακολουθεί να αντικατοπτρίζεται στο σήμα του συλλόγου και σήμερα), εν τέλει γεννήθηκε το «Tout Puissant Mazembe».

Και αν αυτό σας ακούγεται παράξενο το σήμα της TP Mazembe υποδεικνύει έναν κροκόδειλο που μασουλάει μια μπάλα που βρίσκεται στο στόμα του. Όμως ποιο είναι το ψευδώνυμο της ομάδας; Το Les Corbeaux το οποίο μεταφράζεται ως «Τα κοράκια».

Όμως όταν πρόκειται για το ποδόσφαιρο η TP Mazembe δεν είναι μόνο μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό όμως και μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στην Αφρική. Ο σύλλογος μετρά 16 πρωταθλήματα και είναι η πρώτη ομάδα από την Αφρική που έφτασε σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου συλλόγων το 2010 όπου έχασε από την Inter.

Δεν υπάρχουν σχόλια: