Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Cuauhtémoc Blanco: Ο "Αυτοκράτωρ"



Δημήτρης Βαρσάνης


Ογκώδης, φλογερός, αμφιλεγόμενος και ανταγωνιστικός. Αυτά είναι μόνο κάποια επίθετα που χρησιμοποιούν οι πρώην συμπαίκτες του για να περιγράψουν το Cuauhtémoc Blanco, έναν από τους πιο αγαπημένους και πολύχρωμους χαρακτήρες του Μεξικού.

Το ύψος των ποδοσφαιρικών του δυνάμεων συνέπεσε με την έκρηξη της τηλεόρασης, ένα φαινόμενο που διαδραμάτισε τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της Μεξικανικής εθνικής ταυτότητας, αγγίζοντας θέματα όπως η αγάπη, η οικογένεια και η πολιτική. Η ιστορία της ζωής του Blanco διαβάζεται σαν ένα σενάριο από μια τηλεοπτική σειρά, με θέματα όπως η φτώχεια, τα σκαμπανεβάσματα που σχετίζονται με τον επαγγελματικό αθλητισμό, τη βία, την πολιτική και τη διαφθορά.



Ο Cuauhtémoc Blanco Bravo γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1973 λίγο έξω από το Μέξικο Σίτι, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, και την πρώην περιοχή Τενοχτιτλάν ( πρωτεύουσα της Αζτέκικης Αυτοκρατορίας). Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το πλήρες όνομα του Blanco ενσαρκώνει το σημερινό Μεξικό, παντρεύοντας το γηγενές παρελθόν με τον Ευρωπαϊκό αποικισμό. Το επώνυμο Blanco - που σημαίνει κυριολεκτικά «λευκό» στα ισπανικά - θεωρείται ότι προέρχεται από την Ιβηρική Χερσόνησο. Το πρώτο του όνομα είναι ένας φόρος τιμής στον τελευταίο αυτοκράτορα των Αζτέκων, ο οποίος τελικά εκτελέστηκε στα χέρια του κατακτητή Hernán Cortés. Το όνομα Cuauhtémoc υποτίθεται ότι σημαίνει ένα φθινοπωρινός αετός, επιθετικός και αποφασισμένος. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ποδοσφαιριστή που εμφανίζονται καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας του και της ζωής του.

Σε μικρή ηλικία ο Blanco μετακόμισε στις φτωχές, πυκνοκατοικημένες και συχνά βίαιες γειτονιές του Τεπίτο, ειρωνικά στον δήμο Κουατεμόκ του Μέξικο Σίτι. Αφού ανέβηκε γρήγορα μέσα από τις νεανικές τάξεις στην Club América (την πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του Μεξικανικού ποδοσφαίρου) ο Blanco έκανε το ντεμπούτο του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο σε ηλικία 19 ετών. Όπως και με τους περισσότερους νεαρούς παίκτες οι ευκαιρίες στάθηκαν περιορισμένες στα πρώτα του δύο χρόνια στο Estadio Azteca, αν και τα επόμενα τρία χρόνια ο Blanco πραγματοποίησε σχεδόν εκατό εμφανίσεις στο πρωτάθλημα. Δυστυχώς, η άνοδος του στην πρώτη ομάδα συνέπεσε με μια περίοδο αγρανάπαυσης στην περίφημη ιστορία του κλαμπ καθώς έπεσε σε μια ξηρασία 13 ετών χωρίς πρωτάθλημα από το 1989 έως 2002.

Ο Blanco δανείστηκε στη Necaxa για την σεζόν 1997/98. Η ομάδα της Αγκουασαλιέντες είχε ένα φτωχό πρώτο μισό στο χειμερινό πρωτάθλημα, αλλά ενώθηκε στο δεύτερο μισό της χρονιάς τερματίζοντας δεύτερη στο καλοκαιρινό πρωτάθλημα καθώς ο Blanco πέτυχε 13 γκολ σε 28 αγώνες. Με την εκπνοή του δανεισμού του ο Blanco επέστρεψε στο Azteca και πήρε μαζί και τα γκολ σημειώνοντας 51 κατά τις επόμενες δύο χρονιές. Παρά αυτό το πλούσιο προσωπικό θησαυρό, η América δεν μπόρεσε να πάρει το τίτλο και στο καλοκαιρινό πρωτάθλημα του 2000 ο σύλλογος δεν κατάφερε καν να μπει στα πλέι-οφ.



Σε ηλικία 27 ετών και πλησιάζοντας στο πικ του, ο Blanco έκανε το διατλαντικό ταξίδι στην Ισπανία ενώ το καλοκαίρι του 2000 εντάχθηκε στο ρόστερ της Real Valladolid στη LaLiga. Η κίνηση αποδείχθηκε καταστροφική για τον Blanco και η κατάσταση δεν βοήθησε όταν έσπασε το πόδι του σε έναν προκριματικό αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο απέναντι στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Ο Blanco ισχυρίστηκε αργότερα ότι ο τραυματισμός του στο δεξιό του γόνατο τον εμπόδισε να πάρει μεταγραφή στη Real Madrid.

Ως αποτέλεσμα αυτής της οπισθοδρόμησης, ο Blanco πραγματοποίησε μόνο λίγες εμφανίσεις κατά την πρώτη του σεζόν στην Ισπανία. Η δεύτερη σεζόν κρίθηκε λίγο πιο επιτυχημένη σε προσωπικό επίπεδο μιας και έκανε 20 εμφανίσεις. Ωστόσο, οι συντεταγμένες εκτιμώνται με βάση την απόδοση στα γκολ και με μόνο τρία, η απόδοση του Blanco δεν κρίθηκε αρκετά καλή.



Ίσως το βασικό σημείο της εποχής του στην Ισπανία ήρθε ειρωνικά, στο Santiago Bernabeu ενάντια στη Real Madrid το Σεπτέμβριο του 2001. Η Real Madrid διέλυσε την Espanyol με 5-1 την προηγούμενη εβδομάδα στο ίδιο γήπεδο όμως η Valladolid αποδείχθηκε πιο σκληρή δοκιμασία. Με το χρόνο να περνά και τη Valladolid να χάνει με 2-1, ο Blanco σκόραρε με μια απευθείας εκτέλεση φάουλ από τα 20 μέτρα. Ο νεαρός Iker Casillas δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να αποσοβήσει το μοιραίο και ο Blanco πήρε για λίγο τη στιγμή του στον ήλιο.

Ο Blanco επέστρεψε στην πνευματική του κατοικία του Azteca εγκαίρως για την σεζόν 2002/03 και η επόμενη θητεία του στο κλαμπ θα αποδειχθεί πιο καρποφόρα από την πρώτη. Έχοντας περάσει τις επόμενες πέντε χρονιές με την América και μια περίοδο δανεισμού με τη Veracruz, πήρε στα χέρια του τελικά ένα μετάλλιο πρωταθλητή. Στη Clausura του 2005, η América θα σήκωνε τον 10ο τίτλο της αφού επικράτησε της Tecos με 7-4 στον τελικό που γίνεται σε δύο αγώνες. Το 2006 συνεχίστηκε η επιτυχία με το CONCACAF Champions Cup, καθώς η επίσης Μεξικάνικη Toluca νικήθηκε με 2-1 σε συνολικό σκορ. Σε ατομικό επίπεδο ο Blanco ευημερούσε παίρνοντας τρία συνεχόμενα βραβεία MVP.



Έχοντας γευτεί την ατομική και την ομαδική επιτυχία τα τελευταία χρόνια και σε ηλικία 34 ετών, ο Blanco αποφάσισε ότι ήταν καιρός να δοκιμάσει τη τύχη του στο εξωτερικό για άλλη μια φορά, μετακομίζοντας στη Chicago Fire της Major League Soccer το 2007. Ο Blanco ήταν ένας από τους έξι Designated Players στο MLS, πράγμα που σημαίνει ότι η Chicago Fire θα μπορούσε να σπάσει το κατώτατο όριο μισθού για να τον προσθέσει ως μεγάλο αστέρι στο ρόστερ της. Ο David Beckham προσχώρησε επίσης στο MLS εκείνο το καλοκαίρι, καθιστώντας τον ως Designated Player για τους LA Galaxy. Το Chicago κατόρθωσε να φτάσει στα ημιτελικά των πλέι-οφ και στις τρεις χρονιές του Blanco και ψηφίστηκε για ατομικά βραβεία κατά τη διάρκεια του χρόνου του εκεί.



Μετά την Αμερικανική παραθέριση του ο Blanco επέστρεψε στο Μεξικό το 2009 και θα περάσει τα υπόλοιπα χρόνια της καριέρας του ως πολυταξιδεμένος, αγωνιζόμενος για πέντε ακόμα ομάδες και πέφτοντας κατηγορίες σε αρκετές περιπτώσεις. Το 2011 η Irapuato - η οποία εκπροσωπούσε τον Blanco - κατέκτησε το πρωτάθλημα της Clausura στη δεύτερη κατηγορία πριν χάσει από τη Tijuana στο τελικό της ανόδου. Την επόμενη χρονιά ενώ έπαιζε για τη Dorados, ο Blanco σήκωσε το Copa MX μετά την εύστοχη εκτέλεση του πρώτου πέναλτι στην επιτυχημένη διαδικασία των πέναλτι. Το 2015 και σε ηλικία 42 ετών, ο ακούραστος Blanco κατέκτησε το δεύτερο Copa MX μετά την είσοδο του από τον πάγκο για την Puebla στο τελικό που επικράτησε με 4-2.



Καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας του μία από τις μεγαλύτερες τιμές του Blanco ήταν η Εθνική ομάδα του Μεξικού. "Για μένα, η εκπροσώπηση της χώρας μου αποτελεί πηγή υπερηφάνειας", είπε κάποτε και συνεχίζει:” Όταν ακούγεται ο εθνικός ύμνος, η καρδιά μου ξεσπάει, θέλω να κλάψω". Κατά τη διάρκεια της διεθνούς σταδιοδρομίας του ο Blanco σημείωσε 39 γκολ σε 120 εμφανίσεις και αγωνίστηκε σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα, συμπεριλαμβανομένου της Νότιας Αφρικής του 2010 σε ηλικία 37 ετών.

Ο Blanco πραγματοποίησε το ντεμπούτο του για την El Tri το 1996, στο πλαίσιο της επιτυχημένης πορείας τους στο Gold Cup εκείνης της χρονιάς. Ξεκίνησε και στα τέσσερα παιχνίδια του Μεξικού στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας το 1998 πριν αποκλειστεί από τη Γερμανία στους “16”. Κατά τη διάρκεια εκείνου του τουρνουά η Cuauhtemiña αποκαλύφθηκε στον κόσμο στον αγώνα έναντι της Νότιας Κορέας. Για να εκτελέσει αυτό το τέχνασμα που έγινε το σήμα κατατεθέν του, ο Blanco παγίδευσε τη μπάλα ανάμεσα στα πόδια του και πήδηξε στον αέρα για να αποφύγει τα μαρκαρίσματα των δύο αμυντικών.



Το Μεξικό φιλοξένησε το Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 1999 και το τουρνουά θα αποδειχθεί επιτυχημένο για τους El Tri και το Blanco. Σημείωσε ένα χατ-τρικ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας στη φάση των ομίλων, το νικητήριο τέρμα έναντι των ΗΠΑ στα ημιτελικά και επίσης το νικητήριο τέρμα σε μια συναρπαστική νίκη (4-3) επί της Βραζιλίας στο τελικό. Ο Blanco βγήκε πρώτος σκόρερ στο τουρνουά και έλαβε την “Ασημένια μπάλα” αφού ψηφίστηκε ως ο δεύτερος καλύτερος παίκτης πίσω από τον Ronaldinho.

Στην πρώτη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002, το Μεξικό πέρασε τον όμιλο τερματίζοντας πάνω από την Ιταλία. Ο Blanco ευστόχησε σε ένα πέναλτι και αυτό που θα αποδειχθεί το νικητήριο στο εναρκτήριο παιχνίδι με την Κροατία  ξεκινώντας και στους τρεις αγώνες. Το ταξίδι επρόκειτο να λήξει σύντομα καθώς για άλλη μια φορά το Μεξικό αποκλείστηκε στο δεύτερο γύρο χάνοντας με 2-0 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.



Αντίθετα, ο Blanco παραλήφθηκε από την αποστολή της χώρας του για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 μετά από ένα τσακωμό με το προπονητή Ricardo La Volpe. Ο Αργεντινός κόουτσ είχε τόση μανία με το κάπνισμα που παρατηρήθηκε ακόμα και στο πάγκο να καπνίζει, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι δύο τους συγκρούστηκαν. Ο La Volpe περιγράφηκε από πολλούς στο στρατόπεδο του Μεξικού ως καλός προπονητής όμως ταυτόχρονα και μια δύσκολη προσωπικότητα.



Για άλλη μια φορά το Μεξικό αποκλείστηκε στον καταραμένο δεύτερο γύρο γα αυτούς, χάνοντας από τη χώρα του La Volpe, την Αργεντινή χάρη σε ένα υπέροχο και αξέχαστο βολέ από τον Maxi Rodríguez. Μπορεί κανείς να σκέφτεται αν ο Blanco θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά σε αυτό το σφιχτό παιχνίδι, αλλά ένας προπονητής πρέπει να εμπιστεύεται τους παίκτες του. Εάν η σχέση δεν υπήρχε μεταξύ των δύο, είναι κατανοητό ότι ο Blanco έμεινε στο σπίτι.

Οι δυο τους θα συνεχίσουν τη κόντρα τους και αργότερα με τον La Volpe - ο οποίος κατεύθυνε για λίγο την America το 1996 - να επιστρέφει στο Μεξικάνικο ποδόσφαιρο με την Atlas. Φυσικά, ο Blanco σκόραρε όταν η Atlas επισκέφτηκε το Azteca και έλαβε μεγάλη χαρά για να γιορτάσει το επίτευγμα του μπροστά από τον προπονητή που τον παρέλειψε. Μετά την επίτευξη του τέρματος του ο Blanco έτρεξε στη μέση της διαδρομής, πριν εμφανιστεί μπροστά στο La Volpe υιοθετώντας μια χαλαρή στάση. Ο La Volpe φέρεται να κατηγορούσε προηγουμένως τον Blanco ότι είχε μια κακή εξωαγωνιστική ζωή και ότι περνούσε πολύ χρόνο πισίνα, με το Blanco να απαντά παραδεχόμενος ότι δεν ξέρει να κολυμπά.



Τον Σεπτέμβριο του 2008 ο Blanco έπαιξε εναντίον του Καναδά για την εκατοστή εμφάνιση του για τους El Tri, μόνο για να αποσυρθεί αμέσως μετά. Ωστόσο όπως και η καριέρα του σε συλλογικό επίπεδο, θα αντιστρέψει την απόφασή του να αποσυρθεί και θα επιστρέψει τον επόμενο Μάιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010.

Όταν το Μεξικό έφτασε στη Νότια Αφρική για το τουρνουά, ο Blanco ήταν 37 ετών και παρουσιάστηκε για τρίτη φορά σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν ήταν έκπληξη παρά την ηλικία του, μιας και θεωρούνταν ένας παίκτης με μικρό κομμάτι στο ρόστερ ξεκινώντας βασικός σε ένα παιχνίδι και ερχόμενος από τον πάγκο στα άλλα δύο. Ευστόχησε σε άλλο ένα πέναλτι στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτή τη φορά σε μια νίκη με 2-0 εναντίον της Γαλλίας καθώς το Μεξικό προκρίθηκε από τον όμιλο ως δεύτερο. Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα για να αποκρυπτογραφήσεις τι συνέβη στη συνέχεια. Το Μεξικό για άλλη μια φορά αποκλείστηκε στους “16”, και πάλι από την Αργεντινή. Ο Blanco δεν είχε παίξει στο συγκεκριμένο παιχνίδι και έτσι έμελλε να είναι το τέλος του ταξιδιού του στο Παγκόσμιο Κύπελλο.



Τον Μάρτιο του 2016 ο Blanco ολοκλήρωσε επίσημα την επαγγελματική του σταδιοδρομία, επιστρέφοντας στο κλαμπ της καρδιάς του για ένα τελευταίο χειροκρότημα. Σε ηλικία 43 ετών και φορώντας τον αριθμό 100 στο πίσω μέρος της φανέλας του για να γιορτάσει την εκατονταετηρίδα της América, ο Blanco έπαιξε 36 λεπτά στη νίκη με 4-1 επί της Morelia. Αποδεικνύοντας ότι έμεινε ακόμα λίγη ζωή στα πόδια του, κατάφερε με μια λόμπα να βρει το οριζόντιο δοκάρι και να κάνει την Cuauhtemiña για μια τελευταία φορά.

Δύο μήνες πριν ο Blanco αποχαιρετήσει την καριέρα που είχε καταναλώσει στην ενήλικη ζωή του, ξεκίνησε μια καινούργια. Την Πρωτοχρονιά του 2016 ο Blanco ανέλαβε το αξίωμα του Δημάρχου της Γκουερνέβακα υπό την αιγίδα του Σοσιαλοδημοκρατικού Κόμματος (PSD). Όντας ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Μορέλος - η οποία είναι εξαρτημένη στη βία και στα ναρκωτικά - δεν έλειπαν τα προβλήματά και η διαδρομή του Blanco δεν κρίθηκε ομαλή.



Τον Δεκέμβριο του 2016 με λιγότερο από ένα χρόνο στο αξίωμα του, ο Blanco άρχισε μια απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για τις κατηγορίες εναντίον του. Η παρουσία του στις συνεδριάσεις του Δημαρχείου αμφισβητήθηκε, καθώς και η ικανότητά του να εκτελεί κατάλληλα το ρόλο του Δημάρχου. Επικρίθηκε ότι δεν είναι τοπικός κάτοικος, ένα κοινό πρόβλημα της πολιτικής και ότι δέχεται παράνομες δωρεές. Η απεργία πείνας τελείωσε ύστερα από μόλις δύο ημέρες όταν οι κατηγορίες εναντίον του απορρίφθηκαν.

Είναι ασφαλές να πούμε ότι ο Cuauhtémoc Blanco είναι ένας μύθος στα μάτια των φιλάθλων της América και της Εθνικής ομάδας. Ο χαρακτήρας και το ταλέντο του τον καθιστούσαν μια λατρεία στο σπορ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η θαρραλέα επιλογή του να εισέλθει στον πολιτικό κόσμο σε μια χώρα φαινομενικά ανυπόφορη όπως το Μεξικό που μαστίζεται από τη βία και τα ναρκωτικά, δεν αποτελεί έκπληξη για όσους τον γνωρίζουν ή έχουν ακολουθήσει τη σταδιοδρομία του.



Το όνομά του συνδέεται ανεξίτηλα με το γηγενές παρελθόν του Μεξικού καθώς και με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή φύση της χώρας. Η ιστορία της ζωής του Blanco αναπαράγεται σαν μια ιστορία από μία από τις φημισμένες σαπουνόπερες του Μεξικού: ένα φτωχό αγόρι που έγινε σούπερ σταρ πριν στραφεί στην πολιτική.

Τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και εκτός έχει κάνει πάντα τα πράγματα με τον δικό του τρόπο και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει τώρα που από το χορτάρι στράφηκε στο Δημαρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: