Περίπου 4.500 στρατιώτες, 250 τεθωρακισμένα και μη οχήματα από 24 σχηματισμούς - όπλα και 18 στρατιωτικά αγήματα από το εξωτερικό παρέλασαν σήμερα στην 27η επέτειο της ανεξαρτησίας την Ουκρανίας από την Σοβιετική Ένωση στις 24 Αυγούστου του 1991.
Σε αυτή την παρέλαση η Ουκρανία παρουσίασε τα νέα όπλα του Ουκρανικού στρατού. Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο Πόλεμος στα ανατολικά σύνορα, γνωστός και ως Πόλεμος του Ντονμπάς.
Ο Πόλεμος στο Ντονμπάς (ονομάζεται επίσης Πόλεμος στην Ανατολική Ουκρανία) είναι μια ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας. Από τις αρχές Μαρτίου του 2014, διαδηλώσεις των φιλορωσικών και αντικυβερνητικών ομάδων πραγματοποιήθηκαν στις περιφέρειες (όμπλαστ) του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της Ουκρανίας, που συνήθως ονομάζεται «Ντονμπάς», στον απόηχο της ουκρανικής επανάστασης του 2014 και του κινήματος Γιουρομαϊντάν. Αυτές οι διαδηλώσεις, τις οποίες ακολούθησε η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία, και οι οποίες αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης ομάδας ταυτόχρονων φιλορωσικών διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη νότια και ανατολική Ουκρανία, κλιμακώθηκε σε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των αποσχιστικών δυνάμεων των αυτοανακηρυχθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ καθώς και της ουκρανικής κυβέρνησης. Πριν από την αλλαγή της ανώτατης ηγεσίας του Αυγούστου, οι αυτονομιστές σε μεγάλο βαθμό καθοδηγούνταν από Ρώσους πολίτες. Οι Ρώσοι παραστρατιωτικοί, αναφέρεται ότι αποτελούσαν το 15% με 80% των μαχητών.
Μεταξύ 22 και 25 Αυγούστου το ρωσικό πυροβολικό, προσωπικό, και αυτό που Ρωσία ονόμασε «ανθρωπιστική νηοπομπή», φέρεται να διέσχισαν τα σύνορα της ουκρανικής επικράτειας χωρίς την άδεια της ουκρανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκαν τόσο σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορωσικών δυνάμεων, όσο και σε περιοχές που δεν ήταν υπό τον έλεγχό τους, όπως το νοτιοανατολικό τμήμα της περιφέρειας Ντονέτσκ, κοντά στο Νοβοαζόφσκ. Αυτά τα γεγονότα, όπως αναφέρεται, ακολούθησαν τον βομβαρδισμό ουκρανικών θέσεων από τη ρωσική πλευρά των συνόρων κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα.
Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο είπε ότι τα γεγονότα της 22ας Αυγούστου ήταν μια «άμεση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία». Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν αυτά τα γεγονότα ως «εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, οι φιλορώσοι αντάρτες ανέκτησαν μεγάλο μέρος του εδάφους που είχαν χάσει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης στρατιωτικής επίθεσης. Μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, που ονομάζεται Πρωτόκολλο του Μινσκ, υπεγράφη στις 5 Σεπτεμβρίου του 2014. Οι παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός και από τις δύο πλευρές ήταν κοινές. Εν μέσω της σταθεροποίησης της κατάστασης στη γραμμή μεταξύ των ανταρτών και των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση εδαφών, στη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, οι πολέμαρχοι ανέλαβαν τον έλεγχο εκτάσεων γης από την πλευρά των ανταρτών, οδηγώντας σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση.
Η κατάπαυση του πυρός κατέρρευσε εντελώς τον Ιανουάριο του 2015, με ανανεωμένες σφοδρές μάχες σε όλη την εμπόλεμη ζώνη, συμπεριλαμβανομένων και των Διεθνών Αεροδρομίων του Ντόνετσκ και του Ντεμπαλτσέβε. Μια νέα κατάπαυση του πυρός, που ονομάζεται Μινσκ Β΄, συμφωνήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2015 και η οποία, τυπικά, ισχύει μέχρι σήμερα.
Δείτε παρακάτω φωτογραφίες και βίντεο από την σημερινή παρέλαση στο κέντρο του Κιέβου:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου