Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Γερμανικές ένοπλες δυνάμεις: Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις



Φρικτή σκιά του πάλαι ποτέ ένδοξου εαυτού του είναι πλέον ο γερμανικός στρατός και γενικά οι ένοπλες δυνάμεις της Ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γερμανίας, όπως αναφέρουν η Zuddeutsche Zeitung και η Bild.

Συγκεκριμένα, η Zuddeutsche Zeitung παρουσιάζει μία πολύ άσχημη εικόνα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα 38,5 εκ. ευρώ που το Βερολίνο σχεδιάζει να δαπανήσει το 2018 για τις ΕΔ δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετά.

Το 50% των χρημάτων δαπανάται για τις ανάγκες του προσωπικού τους. Το επιχειρησιακό τους κόστος απορροφά το 18% και μόλις 13% του προϋπολογισμού δαπανάται για νέο εξοπλισμό.

Επιπλέον, από τα 4.500 άρματα μάχης που ήταν σε υπηρεσία στον γερμανικό στρατό στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σήμερα μόλις 225 είναι επιχειρησιακά και τα χρήματα δε αρκούν για να επιλύσουν το πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής εμπλοκής στο Αφγανιστάν το 2011-14 οι γερμανικές ΕΔ, κατά την εφημερίδα, έγιναν αποθήκη ανταλλακτικών ώστε οι γερμανικές δυνάμεις στην ασιατική χώρα να μπορούν να επιχειρούν.

Με τον τρόπο αυτό έχασαν τη δυνατότητα υπεράσπισης του γερμανικού εδάφους και αδυνατούν να εκτελέσουν την αποστολή τους εντός του ΝΑΤΟ. Η δε αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού κατά 0,2% ελάχιστα θα προσφέρει.

Από την άλλη στην Bild, ο Κλάους Νάουμαν πρώην μέλος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ θεωρεί ότι επιπλέον χρήματα απαιτούνται για την διόρθωση της ζημιάς που έχει ήδη γίνει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και μετά. Η ίδια εφημερίδα δημοσίευσε επίσημα έγραφα βάσει των οποίων η υπουργός Άμυνας της χώρας Ursula von der Leyen αποκρύπτει τα προβλήματα των ΕΔ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το 2017 κανέναν γερμανικό υποβρύχιο δεν μπορούσε να επιχειρήσει. Το ίδιο συνέβαινε με το ήμισυ των φρεγατών και των αρμάτων μάχης, αλλά και τα 2/3 των ελικοπτέρων. Επίσης οι κορβέτες που η υπουργός ανακήρυξε επιχειρησιακές δεν είχαν οπλισμό, αλλά και προσωπικό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: