Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Το σήμα της εβδομάδας: Burnley F.C.


Δημήτρης Βαρσάνης

Ενώ το Wembley βρίσκεται στο Λονδίνο, τα Βορειοδυτικά μπορούν δικαίως να ισχυριστούν ότι είναι το πνευματικό σπίτι του Αγγλικού ποδοσφαίρου το οποίο φιλοξενεί τις δύο πιο επιτυχημένες ομάδες στη χώρα.

Όμως με όλη την άνθηση και την περίσταση που ακολουθεί συνεχώς τη Manchester United και τη Liverpool, είναι κατανοητό ότι η παραδοσιακή βόρεια ψυχή μπορεί να διατηρηθεί μόνο από συλλόγους όπως η Burnley και πουθενά αλλού δεν είναι πιο εμφανής από το σήμα του συλλόγου τους.

Οι Clarets πήραν για πρώτη φορά μια τροποποιημένη έκδοση της θυρεός της πόλης ως έμβλημα του κλαμπ τους, αλλά τα σχέδια εξακολουθούν να ισχύουν στις μεσαιωνικές αξίες που συνδέονται με το πρωτότυπο. Αρχίζοντας από ψηλά, το πουλί λέγεται ότι είναι πελαργός και κρατά τον κόμβο της οικογένειας DeLacy.

Στη μαύρη ζώνη, οι μέλισσες σημαίνουν πολλά. Πρώτον αναφέρονται στην πολυάσχολη ατμόσφαιρα της πόλης, αλλά και στο παλιό Bee Hole End στο Turf Moor. Μεταξύ των μελισσών είναι ένα χέρι, το οποίο αναφέρεται στο σύνθημα της πόλης "Hold to the Truth".

Εν τω μεταξύ το λιοντάρι χαμηλά είναι ένα από τα δικαιώματα με ιδιαίτερο νόημα, καθώς το Turf Moor ήταν το πρώτο έδαφος που επισκέφθηκε ένας μονάρχης όταν ο πρίγκιπας Αλβέρτος το 1886 κυριαρχούσε το Λάνκασιρ μεταξύ του Μπέρνλι και του Μπόλτον.

Με το ποδόσφαιρο να γίνεται όλο και πιο παγκόσμιο, είναι αναζωογονητικό να μαθαίνουμε ότι μερικοί σύλλογοι αποτίουν φόρο τιμής στην ιστορία της πόλης τους στο έμβλημα τους με τέτοιο τρόπο όπως η Burnley.

Δεν υπάρχουν σχόλια: