Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

U.S. Catanzaro 1926: Οι "αετοί" του Νότου


Δημήτρης Βαρσάνης

Μια ιστορία που χρονολογείται από το 1923 έλεγε πως η ανεπίσημη τοπική ομάδα ταξίδεψε στην Κοσέντζα για ένα ντέρμπι στο περιφερειακό πρωτάθλημα. Από τα δύο λεωφορεία που μετέφεραν τους οπαδούς και τους παίκτες, το ένα χάλασε και οι επιβάτες αναγκάστηκαν να περπατήσουν το υπόλοιπο της διαδρομής μέσα από τα βουνά έως το γήπεδο. Παρά το γεγονός ότι έφτασαν λίγα λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα, οι κουρασμένοι παίκτες συμπλήρωσαν τους συμπαίκτες τους για να επικρατήσουν της Cosenza με 2-1.


Εκείνη την εποχή υπήρχαν περισσότερα από ένα κλαμπ στην πόλη όμως το 1929 συγχωνεύθηκαν για να σχηματίσουν τη Catanzarese, που μετονομάστηκε αργότερα σε US Catanzaro. Ο καινούργιος σύλλογος αποκαλούνταν Giallorossi λόγω των χρωμάτων της φανέλας τους και την εμφάνιση του Αετού του Νότου στο έμβλημα του συλλόγου ως Εθνικό πουλί της Καλαβρίας.




Για δεκαετίες το κλαμπ αμφιταλαντευόταν μεταξύ της Serie B και της Serie C. Αυτό συνέβαινε μέχρι το 1958, όταν ο τοπικός δικηγόρος Nicola Ceravolo αγόρασε το σύλλογο και μια συμμετοχή στη κορυφαία κατηγορία φαινόταν πιθανή. Ο νέος ιδιοκτήτης επένδυσε έντονα και η Catanzaro έγινε ανταγωνιστική. Το 1965 έφτασαν σε ένα ιστορικό ορόσημο.



Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στη Serie B, η Catanzaro έφτασε στο τελικό του Coppa Italia. Άφησε έξω τις Messina, Napoli, Lazio, Torino και Juventus μέσω μιας ιστορικής νίκης με 2-1 στο Τορίνο ώστε να λάβει μέρος στο τελικό. Χιλιάδες Giallorossi από όλη την Ιταλία κατέβηκαν στο Stadio Olimpico της Ρώμης για τον τελικό ενάντια στη Fiorentina.




Ο αγώνας τελείωσε ισόπαλος (1-1) στο 90λεπτο. Η Catanzaro πολέμησε ηρωικά και στη παράταση όμως με έξι λεπτά να απομένουν οι καρδιές έσπασαν καθώς η Fiorentina έκανε το 2-1. Ο μικρός σύλλογος από την Καλαβρία πλησίασε πολύ κοντά στο να πάρει ένα ιστορικό τρόπαιο και να βγει στο Κύπελλο Κυπελλούχων.




Το 1971 η Catanzaro αψήφησε και πάλι τις πιθανότητες και έγινε η πρώτη ομάδα από την Καλαβρία που προβιβάζεται στη Serie A, κερδίζοντας τη Bari στα πλέι - οφ. Ωστόσο τα βρήκαν σκούρα στη κορυφαία κατηγορία και έπρεπε να περιμένουν μέχρι την 16η αγωνιστική για να πάρουν την πρώτη τους νίκη, ένα θρίαμβο με 1-0 επί της Juventus. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, ταξίδεψαν στη Βόρεια Αμερική για να παίξουν φιλικούς αγώνες σε μέρη όπως η Νέα Υόρκη και το Τορόντο. Αγωνίστηκαν ακόμα και σε ένα φιλικό κόντρα στη Santos του Pele.




Μετά τον υποβιβασμό τους πέρασαν άλλα τέσσερα χρόνια στη Serie B, χάνοντας για λίγο το προβιβασμό τους το 1975, αλλά η υπογραφή του μύθου του κλαμπ Massimo Palanca πριν από ένα χρόνο προκάλεσε μια χρυσή εποχή για το σύλλογο. Ο μουστακαλής επιθετικός εξακολουθεί να λατρεύεται και σήμερα με ιερά λείψανα σε αυτόν στα τοπικά καταστήματα. Ήταν ένας killer μπροστά από την αντίπαλη εστία και γνωστός να σκοράρει με απευθείας εκτελέσεις κόρνερ.


Εμπνευσμένη από το Palanca, η Catanzaro κέρδισε πάλι την άνοδο το 1976 όμως έπεσε και πάλι πριν ανέβει ξανά το 1978. Κάθε φορά γίνονταν ισχυρότεροι και παρείχε μια πιο σκληρή πρόκληση στις μεγάλες ομάδες της κορυφαίας κατηγορίας. Τα καλύτερα τους χρόνια ήρθαν μεταξύ του 1979 και του 1983 με το Palanca να κατευθύνει την επιθετική γραμμή και τον Claudio Ranieri να διοικεί την άμυνα. Μια αξιοσημείωτη ένατη θέση και η πορεία τους έως τα ημιτελικά του Coppa Italia το 1978-79 θα ακολουθούσε η έβδομη θέση το 1982 και ο μετέπειτα υποβιβασμός της Milan.


Παρά την έλλειψη τεχνικών ικανοτήτων η Catanzaro δούλεψε σκληρά και βοηθήθηκε από ένα παθιασμένο πλήθος. Οι εκτός έδρας ομάδες που εξαντλούνταν από το δίωρο ταξίδι από το αεροδρόμιο Lamezia δούλεψε επίσης υπέρ τους.


Μετά τον υποβιβασμό το 1983, η Catanzaro δεν έφθασε ξανά στα ίδια ύψη. Το συναρπαστικό και πολύχρωμο ταξίδι της στην κορυφαία κατηγορία ολοκληρώθηκε. Παρά από πέντε εμφανίσεις στη Serie B - πιο πρόσφατη τη σεζόν 2003-04 - οι giallorossi πέρασαν τα περισσότερα από τα επόμενα 35 χρόνια στην τρίτη κατηγορία.




Τα οικονομικά προβλήματα το 2006 και το 2011 οδήγησαν σε διπλές πτωχεύσεις πριν αναδυθεί το κλαμπ και πάλι ως US Catanzaro 1929, έχοντας αγοράσει το ιστορικό σήμα και το λογότυπο της US Catanzaro. Ένα όνειρο μιας επιστροφής στην κορυφαία κατηγορία ίσως να μοιάζει απίθανο όμως υπάρχει ελπίδα.


Το 2016 η Crotone απέδειξε ότι μια μικρή πόλη στην Καλαβρία (που περιγράφουν κάποιοι ειδήμονες ως προπύργιο του Ιταλικού ποδοσφαίρου) θα μπορούσε να φτάσει στην κορυφαία κατηγορία περνώντας δύο χρόνια στη Serie A. Η πρόσφατη άνοδος της Cosenza στη Serie B ενδεχομένως επίσης να αποτελέσει κίνητρο για τη Catanzaro.


Ποιός ξέρει; με μια έξυπνη διαχείριση και με μια δόση καλής τύχης οι αετοί της Καλαβρίας ίσως καταφέρουν να ξαναπετάξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: